Třetí člen řady Sentinel 2

První družice z řady Sentinel 2 se na oběžnou dráhu dostala v roce 2015 a druhá ji následovala v roce 2017. Inženýři proto již pracují na dvojici, která za pár let přebere štafetu pořizování snímků pro bezpočet využití od sledování úrody až po změny množství pozemského ledu. Družice řady Sentinel 2 nesou inovativní multispektrální snímkovací zařízení pořizující fotky ve vysokém rozlišení. To ve spolupráci s 290 kilometrů širokým snímkovaným pásem a častými návraty na dané místo nabízí nesrovnatelné výhledy na Zemi. Na rok 2024 je plánován start družice Sentinel 2C, které teď začalo pět měsíců dlouhé období zevrubných testů, které mají ověřit, že její systémy zvládnou pobyt v kosmickém prostoru.

Sentinel 2C během přípravy na test elektromagnetické kompatibility.

Sentinel 2C během přípravy na test elektromagnetické kompatibility.
Zdroj: https://www.esa.int/

Mise Sentinel 2 získává informace především pro zemědělce a boj se světovým hladem. Snímky mohou pomoci určit například rozsah zelených oblastí či úrovně vody. Tato data jsou obzvláště důležitá pro odhady úrody a aplikace spojené s pozemskou vegetací. Za posledních šest let se však tato data využila i ke sledování změn ledovců, pobřežní eroze, odlesňování, spálenišť po lesních požárech, znečištění jezer a pobřežních vod a tak dále. Vše zajišťují dvě identické družice na stejné oběžné dráze vzdálené vůči sobě 180 ° pro optimální pokrytí a posílání dat. Až tedy Sentinel 2A doslouží, bude tu Sentinel 2C, který jej nahradí a to samé čeká i Sentinel 2B, který bude nahrazen Sentinelem 2D. Toto párování zajistí kontinuitu dodávek dat, na kterých jsou mnozí uživatelé závislí.

Aby mohl nový Sentinel 2C plnit své náročné úkoly, je potřeba mít jistotu, že je před startem důkladně otestován. Firma Airbus Defence and Space v německém Friedrichshafenu v posledních čtyřech měsících dokončovala jeho stavbu a provedla také integraci nejdůležitějšího přístroje – multispektrálního snímače. Nyní je již sonda v německém Ottobrunnu ve firmě IABG, ale omezení vlivem celosvětové pandemie všechny kroky zkomplikovala.

Přeprava Sentinelu 2C

Přeprava Sentinelu 2C
Zdroj: https://www.esa.int/

Jsme nadšeni, že je Sentinel 2C připraven na kompletní testy. Airbus odvedl vzornou práci když vytvořil tuto družici, zvláště pak za složitých časů pandemie, což si vyžádalo odlišné metody práce, aby byla dodržena všechna opatření,“ říká Constantin Mavrocordatos, projektový manažer Sentinel 2 z ESA a dodává: „Družice bezpečně dorazila do IABG, kde byla vybalena, zkontrolována, že je po krátké cestě z Friedrichshafenu v pořádku a zamířila do čisté místnosti na sérii testů, které potrvají do Vánoc.

V rámci zkoušek se družice dočká různých mechanických testů, které nasimulují hluk a vibrace při startu, vyzkouší se správné rozkládání fotovoltaických panelů. Další testy vystaví družici extrémním výkyvům teplot, které zažije v kosmickém prostoru, chystají se i testy elektromagnetické kompatibility k měření úrovní vyzařování rádiových frekvencí generovaných družicí, ale i ověření, že palubní vybavení dokáže v tomto prostředí pracovat. Po ukončení testů družice zamíří zpět do Friedrichshafenu k závěrečným testům před uložením do skladu. Tam bude čekat na odeslání do Francouzské Guyany, odkud má startovat začátkem roku 2024.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/23422042-1-eng-GB/Sentinel-2C_arrives_at_IABG_for_testing.jpg
https://www.esa.int/…/Sentinel-2C_ready_for_electromagnetic_compatibility_testing.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.