Sonda Psyche se posouvá vstříc startu

Nový příspěvek do bohatého amerického programu Discovery, který má prozkoumat planetku bohatou na kovy, je na nejlepší cestě ke startu v srpnu 2022. Jelikož sondě Psyche zbývá do startu méně než rok, začíná růst nervozita a očekávání. Příští rok na jaře bude plně dokončená sonda odeslána z Jet Propulsion Laboratory v jižní Kalifornii na floridské Kennedyho středisko. Startovní okno pro vybranou raketu Falcon Heavy se otevře 1. srpna 2022. Začátkem roku 2026 pak sonda Psyche dorazí ke svému cíli – stejnojmenné planetce v hlavním pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem. Vědci se domnívají, že tento objekt o šířce zhruba 226 kilometrů je převážně tvořen železem a niklem. Mohlo by se jednat o jádro dávné planety.

Sonda Psyche by měla na oběžné dráze planetky strávit 21 měsíců. Během této doby bude pořizovat vědecká data pomocí magnetometru, multispektrálního snímače a spektrometrů gamma neutronového spektrometru. Data z těchto přístrojů jednak pomohou vědcům porozumět tomuto konkrétnímu objektu, ale navíc také přinesou cenný pohled na to, jak se kdysi dávno formovala Země a další kamenné planety.

Sonda Psyche v čisté místnosti JPL vyfocená 18. srpna 2021.

Sonda Psyche v čisté místnosti JPL vyfocená 18. srpna 2021.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Je úžasné být teď v téhle fázi u velké sondy, která se postupně skládá a do startu jí zbývá jeden rok,“ říká Lindy Elkins-Tanton z Arizona State University, hlavní vědecká pracovnice mise a dodává: „Tak jako všichni po celém světě se i náš tým musel postavit mnoha výzvám spojeným s pandemií Covid-19. Věnujeme teď maximální úsilí tomu, abychom projekt dostali přes cílovou čáru. Jsem velice hrdá na tuhle úžasnou skupinu lidí.

V březnu doručila firma Maxar do JPL hlavní konstrukci celé sondy, která se označuje jako Solar Electric Propulsion Chassis. V konstrukci byla již osazena většina hardwaru pro elektrický systém, pohonné systémy, systém pro hospodaření s teplem a navigační systém. Psyche využije vysoce efektivní iontový pohon vyvinutý firmou Maxar, s jehož pomocí se bude pohybovat v meziplanetárním prostoru. Zmíněné doručení těla sondy souviselo se zahájením fáze označované jako činnosti sestavovací, testovací a startovní.

Modrá záře xenonového plazmatu Hallova motoru, který bude použit na sondě Psyche.

Modrá záře xenonového plazmatu Hallova motoru, který bude použit na sondě Psyche.
Zdroj: https://images-assets.nasa.gov/

Mise Psyche také otestuje novou sofistikovanou technologii laserové komunikace DSOC (Deep Space Optical Communications), která byla nedávno dokončena v JPL. Tento technologický demonstrátor se zaměří na využívání laserů ke zlepšení přenosových rychlostí. Jde o důležitou přípravu pro budoucí datově náročné přenosy. Pokud se technologie osvědčí, mohli bychom se jednou dočkat i živě vysílaných videí přímo od nějakých budoucích sond. Ale to je zatím ještě daleko.

Inženýři již úspěšně dokončili instalaci magnetometru a komunikačního zařízení DSOC do těla sondy. K instalaci spektrometru by mělo dojít za několik měsíců společně se snímacím přístrojem. Jakmile bude sonda kompletně sestavena, bude usazena na velký vibrační stůl v akustické komoře, aby bylo možné nasimulovat účinky, které zažije při startu. „Všichni jsme sledovali, jak se sonda na podlaze v čisté místnosti postupně skládá dohromady. Po všech těch letech tvrdé práce při navrhování systému, stavbě a testování nesčetných komponent je to nesmírně vzrušující,“ přiznává Henry Stone, projektový manažer mise Psyche a dodává: „V tuto chvíli je potřeba dokončit montáž a testování sondy před jejím odesláním na Mys Canaveral. Pro všechny zúčastněné je to zároveň vzrušující a stresující. Mám však naprostou důvěru ve schopnost tohoto týmu, že zvládne dokončit práci včas před startem. Do toho, Psyche!

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/image/PIA24473/PIA24473~large.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/1-pia24787-1041.jpg
https://images-assets.nasa.gov/image/PIA23879/PIA23879~orig.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.