Naděje pro Hubbleův teleskop stále žije

Mise k Hubblovu teleskopu rozhodně nebyly bez rizika...

30. června jsme na našem webu vydali článek, který rekapituloval dění posledních dnů kolem Hubbleova teleskopu. Ten totiž v polovině minulého měsíce potkala závada palubního počítače, který se stará o řízení vědeckých přístrojů. Po intenzivních přípravách je možné přinést pozitivní informace. Inženýři se při hledání problému posouvají dál a je možné, že během příštího týdne by mohl přijít další důležitý krok na cestě k návratu ikonické observatoře do vědeckého režimu. Stejně jako v minulém článku, i dnes Vám přinášíme překlady aktualizačních zpráv přímo od NASA, které byly vydány v jednotlivých dnech. Pro podrobnější informace doporučujeme přečíst si nedávný článek, který detailněji rozebírá některé technické aspekty.

30. června

NASA sáhla po dodatečných krocích k průzkumu počítače pro správu vědeckých přístrojů Hubbleova teleskopu, jehož problémy se objevily 13. června, což přerušilo vědecká pozorování. Paralelně s touto analýzou se NASA věnuje přípravě a zkouškám procedur k aktivování záložního palubního hardwaru. Teleskop samotný i jeho vědecké přístroje jsou stále v dobrém stavu a bezpečné konfiguraci.

Diagram zobrazující cestu vědeckých dat v Hubbleově teleskopu.

Diagram zobrazující cestu vědeckých dat v Hubbleově teleskopu.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Zdroj problémů se nachází v jednotce pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat SI C&DH (Science Instrument Command and Data Handling), ve které se nachází počítač pro řízení vědeckých přístrojů. Závada může být v několika potenciálních dílech jednotky SI C&DH. Tým se momentálně intenzivně věnuje příkazové jednotce a formátovači vědeckých dat CU/SDF (Command Unit/Science Data Formatter), které posílají a formátují pokyny.  Experti také prohlíží regulátor energie v jednotce Power Control Unit, která má za úkol zajišťovat stabilní dodávku napětí do počítače pro řízení vědeckých činností. Pokud bude jeden z těchto dílů identifikován jako pravděpodobný zdroj závady, bude muset tým zahájit komplexní a komplikované procedury spojené s přepnutím na záložní jednotky.

Tyto procedury by byly náročnější a riskantnější než ty, které tým provedl minulý týden a které obnášely aktivování záložního počítače pro řízení vědeckých přístrojů a paměťových modulů. Pro přepnutí na záložní jednotku CU/SDF nebo regulátor energie se musí přepnout i několik dalších systémů na teleskopu, což si vynutil způsob, kterým jsou propojeny s jednotkou SI C&DH. Během dalšího týdne bude tým analyzovat a aktualizovat procedury, pokyny a související činnosti nezbytné k provedení přepnutí na záložní hardware. Počítá se i s ověřením všech postupů na simulátoru s vysokou úrovní věrnosti.

Diagram jednotky Science Instrument Control & Data Handling

Diagram jednotky Science Instrument Control & Data Handling
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Týmy už podobné přepnutí dělaly v roce 2008, což umožnilo Hubbleovu teleskopu pokračovat ve vědeckém výzkumu poté, co selhal modul CU/SDF. Servisní mise v roce 2009 pak vyměnila celou jednotku SI C&DH (obsahující také poškozený modul CU/SDF) za aktuálně používanou jednotku SI C&DH. Od této servisní mise uskutečnil Hubbleův teleskop více než 60 000 dodatečných pozorování, čímž překročil celkovou mezi 1 500 000 od začátku služby. Tato pozorování stále mění naše porozumění vesmíru. Hubbleův teleskop byl vypuštěn v roce 1990 a vesmír pozoruje už 31 let. Podílel se na jedněch z nejvýznamnějších objevů spojených s vesmírem včetně jeho zrychleného rozpínání, evoluce glaxií v průběhu času nebo prvních atmosférických studií planet mimo Sluneční soustavu.

2. července

NASA dokončila přípravu zkušebních postupů, které se v dalším týdnu použijí k zapnutí záložního hardwaru Hubbleova teleskopu a mohly by pomoci vyřešit problémy s počítačem řídícím chod vědeckých přístrojů. Stále probíhá průzkum zaměřený na příčinu problému.

Jednotka pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat

Jednotka pro řízení vědeckých přístrojů a správu dat
Zdroj: https://www.nasa.gov/

6. července

Dnes začaly vícedenní testovací činnosti, které by se použily k zapnutí záložního hardwaru Hubbleova počítače. NASA zatím stále pokračuje v průzkumu příčin, které 13. června vedly k problémům na počítači pro správu vědeckých přístrojů.

8. července

NASA úspěšně dokončila zkoušky procedur, které by se měly použít k přepnutí záložního hardwaru Hubbleova teleskopu, čímž by se měly vyřešit problémy s počítačem pro správu vědeckých přístrojů. K samotnému přepnutí by mělo dojít během příštího týdne, až budou dokončeny další přípravy a analýzy.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/sts61inspace_full.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/sm4_excerpt_june22.pdf
https://www.nasa.gov/pdf/279889main_CU_SDF_from%20SM4MediaGuide.pdf

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “Naděje pro Hubbleův teleskop stále žije”

  1. Kamil napsal:

    Ten Webb je třeba v kosmu jako sůl, ale myslím si, že tyhle obří teleskopy neudělají průlom v pozorování vesmíru. To by mohly udělat velké konstelace menších dalekohledů

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.