ŽIVĚ A ČESKY: Dvojitý přenos ve znamení SpaceX?

Minulý týden jsme si střihli vzácný přenos, ve kterém jsme zažili dva kosmické starty (Dlouhý pochod 5B a Falcon 9). V úterý si můžeme tuto vzácnost zopakovat, ale jisté to bohužel není. Během dneška bychom se měli dočkat skoku vylepšené Starship SN15 do 10 kilometrů, ale i startu Falconu 9 s podeváté použitým prvním stupněm, který bude vynášet 25. várku ostrých družic Starlink. Na Boca Chica v Texasu jsou přípravy v plném proudu, povolení jsou vydaná, ale SpaceX zatím oficiálně neoznámila, zda to dnes zkusí. Silnice má být uzavřena mezi 19:00 a 3:00. Na floridské rampě 39A čeká Falcon 9, který má vzlétnout ve 21:01, ale SpaceX ve svém včerejším tweetu uvedla, že bude sledovat vývoj počasí v přistávací oblasti. Co z toho vyplývá? Že se místo avizovaného dvojitého přenosu také může stát, že nebude start žádný. Ale nechme se překvapit.

EDIT 17:45
Dnešní pokus o skok Starship SN15 se ruší, snad zítra.

Jako první se otevírá startovní okno pro Starship. Její přenos by začal zhruba 10 minut před skokem, ale v tuto chvíli se nedá odhadnout, kdy to bude. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Okno pro Falcon 9 se otevírá až po okně Starship, ale nikde není psáno, že Starship nesklouzne na pozdější termín. Přenos Falconu by začal zhruba kolem 20:45. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Stejně jako u všech jiných případů, kdy se termínově přibližují dva přenosy, i zde je možnost, že budou obě události pokryty v rámci prvního vysílání (jen dnes ani nevíme, které bude první). V takovém případě by vysílání druhého přenosu nebylo spuštěno, protože už by byla daná událost pokrytá v prvním vysílání. Zkrátka a dobře jde o situaci, která od našich diváků vyžaduje aktivní přístup a sledování informací. Do článku navíc budu průběžně přidávat informace o tom, jak vypadají přípravy a kdy bychom se mohli dočkat startů.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://twitter.com/spacex
https://forum.kosmonautix.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků.
https://pbs.twimg.com/media/EzcFgvwUcAEQ9gU.jpg
https://external-preview.redd.it/…32524bc3241f25af8116afcb9ee45ad3d559caa9

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Dvojitý přenos ve znamení SpaceX?”

  1. Peto napsal:

    Tak tento start som mal o zazitok viac, cca 25 min po starte mi druhy stupen aj z nakladom prefrcal nad hlavou… (zapadne slovensko)… Bol som prekvapeny aky bol jasny..asi ako ISS, ale ovela rychlejsi..vyska bola nieco cez 200 km?..no nadhera ked to clovek vidi nazivo – start cez stream a zachvilku to frci uz tu… Super.

  2. null.finite napsal:

    Záznam na Mall.tv je pravdu hroznej, vůbec nejde celý přehrát, v náhledu videa ukazuje čas záznamu 29:21, při rozkliknutí je čas 23:04, a když video pustím přehraje se sotva 8 minut a pak to skočí na 10:40 a je konec videa. Jedním slovem katastrofa, jinak mám Vaše komentované přenosy rád a dívám se na každé vysílání.
    Už se těším na starship SN15 s komentářem Dušana Majera.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.