ŽIVĚ A ČESKY: Čínská nákladní loď startuje

Středeční pokus o start čínské rakety Dlouhý pochod 7 musel být zrušen z důvodu závady na pozemním vybavení. Problém se však podařilo rychle vyřešit a začala se řešit otázka, kdy se poletí. Vše hře byly různé termíny – od čtvrtka do neděle, ale aktuálně se zdá, že bychom se startu měli dočkat už dnes v 19:09. Na oběžnou dráhu má dorazit druhý exemplář nákladní lodi Tianzhou, která nese několik tun nákladu. Jejím cílem je modul Tianhe – základní blok čínské kosmické stanice. Loď Tianzhou veze zásoby, které využije už za pár týdnů posádka pilotované lodi Shenzhou 12.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 18:55 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 20. května 18:49
Oficiálně to zatím nebylo potvrzeno, ale vše nasvědčuje tomu, že se dnes nepoletí. Nový termín startu zatím neznáme.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.space.com/
https://www.nasaspaceflight.com/

Zdroje obrázků:
https://i.imgur.com/YI2gfnM.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

25 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Čínská nákladní loď startuje”

  1. Borin napsal:

    Tak na živém vysílání Mallu přišpendlili termnín sobota 29.5. 14:55

  2. ov42 VÝSTRAHA napsal:

    Jak vlastně tedy padaly první stupně Saturnu 5 či budoucí měsíční rakety?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Stejně jako u všech ostatních raket – první stupně Saturn V ani SLS nedosáhly / nedosáhnou oběžné dráhy. Oddělují se ještě před dosažením oběžné dráhy a tudíž dopadávají do předem jasně dané oblasti, která může být v té době uzavřena. Oběžné dráhy dosáhnou až jejich další stupně, které jsou již výrazně menší. Ty navíc ukončují svou činnost až na dráze, která může být i úniková od Země – viz nedávný případ stupně z mise Apollo 12, o kterém jsme si mysleli, že jde o planetku.

      • ov42 VÝSTRAHA napsal:

        Jenže pokud je CZ 5 B stavěná takhle jednostupňově a stupeň celý dosáhne orbitu, co s tím teda do budoucna lze dělat, aby nemohla spadnout někam do obydlených území?

      • Kamil napsal:

        Měla by provést brzdící zážeh a zaniknout nad oceánem. Tak se to dělá ve slušné společnosti

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Dá se to řešit tak, že stupeň po oddělení nákladu otočí proti směru letu a zažehne své motory, čímž zpomalí a zanikne v atmosféře řízeně – třeba nad oceánem,kde nezpůsobí škody. Tak to ostatně dělají i mnohem menší horní stupně některých raket (Samozřejmě pouze za předpokladu, že jsou na dráze, která to umožňuje a mají dostatek pohonných látek). CZ-5B je není úplně jednostupňová, protože má čtyři pomocné urychlovací stupně, ale chápu, jak to myslíte. Čína postavila raketu, která nemá na světě v tomto směru srovnatelný ekvivalent. Žádná jiná raketa nemá první stupeň, který by dosáhl oběžné dráhy. Možná se na to mělo pamatovat už při návrhu, ale když už ta raketa vznikla, tak by Čína neměla využívat její nosnost pouze k vynesení nákladu. Tím, že si část pohonných látek schová na brzdicí zážeh pro řízený zánik, by jí ale klesla o určitou část její nosnost. Dalo by se to řešit třeba i motory na tuhé pohonné látky, které by se aktivovaly po oddělení nákladu a zbrzdily stupeň, ale i ty něco váží – natož aby pohnuly s více než dvacetitunovým objektem. Zkrátka a dobře – řešit by se to dalo, ale raketě by klesla nosnost.

      • ov42 VÝSTRAHA napsal:

        To by nejspíš chtělo vážnější konstrukční změny, pokud na to není raketa dnes stavěná. Vždyť moduly by měla vynášet brzy stejná raketa. Tak rychle to asi nepůjde. Nebo moduly bude vynášet jiný typ CZ?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Právě. Teď už je na to pozdě. Tohle se prostě mělo řešit dříve. A ano, laboratorní moduly Wentian a Mengtian bude vynášet právě Dlouhý pochod 5B.

      • Adam Rrezzaabek napsal:

        „Čína postavila raketu, která nemá na světě v tomto směru srovnatelný ekvivalent.“
        Nejsem na to expert, ale nebyla Eněrgija něco takového? (1stupen + urychlovaci).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, měl jsem napsat „současném“ světě.

  3. zvejkal napsal:

    Bude zase nekontrolovany pad nejakeho stupna niekam na zem?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Maximálně horního, ale to není tak nebezpečné, protože je mnohem menší.

    • ov42 VÝSTRAHA napsal:

      Stupně takhle padají co je kosmonautika kosmonautikou ale tady se z toho dělal humbuk, protože Čína.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vaše teorie není správná. Zkusím to vysvětlit, protože si myslím, že nelžete záměrně, ale pouze z neznalosti.
        Nikdo samozřejmě neříká, že HORNÍ stupně nosných raket nezanikají v atmosféře a navíc velmi často neřízeně. Problém je v tom, že Dlouhý pochod 5B nemá žádný horní stupeň. to znamená, že aby náklad dosáhl oběžné dráhy, musí první kosmické rychlosti dosáhnout nejen náklad, ale také centrální stupeň, který se zapaluje už při startu. U raket v drtivé většině případů platí jednoduché pravidlo, že horní stupně jsou menší než stupně, které se zapalují dříve. Jinými slovy – první stupně jsou největší a čím jdeme výše, tím jsou stupně menší. První (nebo chcete-li centrální) stupeň Dlouhého pochodu 5B měří na délku přes 30 metrů a jeho průměr je 5 metrů. S hmotností přes 20 tun je to objekt, který nemá žádný vhodný ekvivalent. neexistuje žádná jiná raketa, která by na oběžné dráze zanechala podobně velký stupeň. Právě v tom je to nebezpečí, na které mnozí upozorňují. Pokud se nepletu, u prvního stupně Dlouhého pochodu 5B šlo o pátý největší umělý objekt, který neřízeně vstoupil do atmosféry v celé historii. Čím je objekt větší, tím více trosek přečká průchod atmosférou a tím větší mohou být škody na pozemní infrastruktuře. Tohle doopravdy nemá absolutně nic společného s vámi naznačovaným očerňováním Číny. Snad jste z tohoto komentáře pochopil, v čem byl ten hlavní problém a opustíte svou zcestnou teorii.

      • Radim napsal:

        Ještě bych doplnil, že samotný návrat by problém nebyl, pokud by se nejednalo o neřízený návrat.

        R.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Ano, třeba Mir byl větší, ale zanikal řízeně nad Tichým oceánem, kde bylo jasné, že trosky nikoho neohrozí. Ale centrální stupeň CZ-5B mohl dopadnout kdekoliv mezi 41,5. stupněm severní a jižní šířky.

    • Hawk napsal:

      Pokud vim, tak ty dva pripady za posledni dobu se tykaly pouze CZ-5.
      Tipuji ze pri pristim startu CZ-5 uz udelaji vse proto, aby se to nestalo, protoze to muze vrhat stin na jinak skvele uspechy cinske kosmonautiky v poslednich letech.
      Take chapu, ze to je vdecne tema,ale i kdyz se prestane letat uplne, tak z vesmiru nas obcas navstivi i veci nehumanniho puvodu, ktere dokazi krome vyhloubeni vkusneho krateru zdecimovat i vetsinu zivota na Zemi.

      • Libor Lukačovič Redakce napsal:

        Týkali sa iba rakiet CZ-5B a nie CZ-5.

      • Kamil napsal:

        Ovšem první stupně nechávají padat Číňané do obydlených oblastí zcela běžně. Všude jinde by to bylo naprosto skandální.

  4. Kamil napsal:

    Ovlivní tyhle odklady start pilotované lodě?

  5. vojtamo napsal:

    Zdá se mi to nebo každá používaná čínská raketa se jmenuje dlouhý pochod?

  6. Karel Zvoník Redakce napsal:

    Tak nakonec přeci jen přenos? To je dobře.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.