sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

ŽIVĚ A ČESKY: Desáté použití Falconu je tu!

Když SpaceX začala recyklovat první stupně Falconů 9, sledovali jsme s napětím každé posunutí hranic. V průběhu času se stále jasněji ukazovalo, že použité stupně nepředstavují žádné zvýšené riziko a že naopak dokazují, že jsou letem prověřené. Stále častěji se proto objevovaly otázky, kdy se dočkáme jubilejního desátého použití nějakého prvního stupně. Dnes už víme, že pokud se nestane nic nečekaného, tak tento historický moment přijde u mise Starlink 27, jejíž start je plánován na 9. května v 8:42 našeho času. Přijměte proto naše pozvání ke sledování komentovaného přenosu z této mise.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba v 8:30 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/

Zdroje obrázků:
https://www.spaceupclose.com/…/IMG_0797_1a_SpaceXStarlink1_KenKremer-1-1024×764.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
3 let před

Co bude se stupněm dál? Půjde na repas?

tjov
tjov
3 let před
Odpovědět  Kamil

Neberte me uplne za slovo o presnem poctu, ale drive uz EM zminil 100 pouziti jako milnik. Tady pocitam bral uz samotny “drak”(telo) rakety. Co bude ekonomicke ukaze cas, ale muj tip je 25 v pripade, ze do te doby neporesi SS+SH a neprezbroji pro Starlink na Starship. Jakmile zaletaji Starship , tak F9/FH zustane letat na domluvenych kontraktech(hlavne je human-certified). Pokud budou vynaset dale komercni naklad na F9/FH tak kadence startu bude opravdu minimalni oproti nynejsimu hektickemu tempu.
PS: u novych kontraktu uz neuvadi primo nosic

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Kamil

Těžko říct, jak se plány SpaceX změnily od několik let starého prohlášení o velké kontrole po deseti startech.

Borin
Borin
3 let před

Určitě se důkladně kontroluje před každým opakovaným použitím a některé prvky stroje se automaticky vyměňují. Takže se i to dá nazvat repasí.
Některe součásti vydrží vícenásobné použití – ale stále se získávaji nové poznatky o životnosti.

Jaky je limit celého stupně budou nejdříve vědět konstruktéři.
Sám si nedovedu představit, kdy poznat, že opakované použití by pro další misi bylo neúnosným rizikem selhání.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
3 let před
Odpovědět  Borin

Vzhledem k typu namáhání, dynamické a tepelné, půjde nejspíš o únavu materiálu, tj. vznik mikrotrhlin. A ty jsou dobře zjistitelné při defektoskopii (rentgen, ultrazvuk, atd.).
SpaceX bude přesně vědět, kdy dojdou na hranu.

Petr1
Petr1
3 let před

Dobrý den!
Dovolte mi, abych se na tuto diskusi obrátil s dotazem, který s daným tématem patrně úplně nesouvisí. V pátek večer jsem se vydal na procházku a viděl jsem kosmický úkaz, který jsem dosud nezažil. Cca v 22:45 SELČ jsem na obloze viděl 12 družic pohybující se v jedné přímce a přibližně ve stejných rozestupech mezi sebou. Tato kosmická kolona po několika minutách zmizela za horizontem, ale ne na dlouho. Asi o 5 minut později, se celé divadlo opakovalo. Blížila se totiž druhá vlna. Její začátek jsem nezaregistroval a všimnul si této kolony když už se táhla od západního k východnímu obzoru. Zatímco na východě družice postupně mizely za horizontem, na západě se vynořovaly další a další družice. Na jejich počítání jsem rezignoval, ale odhaduji, že jich muselo být několik desítek.
Po několika minutách všechny družice zmizely za horizontem a noční obloha opět vypadala „normálně“.
Myslel jsem si, že se jednalo o start družic Starlink. Z příspěvků a dalšího vývoje je mi však jasné, že tento start proběhl až v neděli 9. 5. dopoledne. Chci se proto zeptat jestli je tady někdo, kdo ví o co se mohlo jednat?
Předem děkuji za odpověď.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Petr1

Hezký den,
odpověď je až překvapivě jednoduchá. Jak můžete vidět, devátého května startovala mise Starlink 1-27. Mise Starlink 1-26 sice ještě neodstartovala, ale to na tomhle sdělení nic nemění. Důležité je, že v minulých týdnech a měsících byly vypuštěny jiné várky šedesáti družic Starlink a jednu z nich jste dostal možnost vidět. 😉

https://kosmonautix.cz/2021/05/08/zive-a-cesky-desate-pouziti-falconu-je-tu/