sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Capella Space

Capella Space, poskytovatel služeb pozorování Země využívající radarové družice se syntetickou aperturou, získal od amerického letectva kontrakt v hodnotě 15 milionů dolarů na modernizaci svých senzorů a schopností sběru dat pro vojenské aplikace.

Agentura DGA

Eva Portier, zástupkyně pro vesmír francouzské zbrojní agentury DGA uvedla, že do roku 2030 Francie plánuje mít aktivní schopnost bránit vesmírné prostředky.

Pokuta pro SpaceX

FAA oznámila 17. září, že udělila SpaceX pokutu ve výši 633 009 USD za porušení podmínek jejích licencí během června 2023 při startech rakety Falcon 9 na misi Satria-1 a v červenci 2023 za vynesení Jupiteru-3 Falconem Heavy.

Družicová platforma NOVA

Výrobce družic Apex formálně uvedl na trh větší družicovou platformu NOVA, která je podle společnosti určena pro náročnější mise vládních zákazníků. První dodávky zákazníkům začnou ve třetím čtvrtletí roku 2025.

Neuraspace

Evropská kosmická agentura plánuje otestovat služby řízení kosmického provozu, které nabízí portugalský startup Neuraspace. Na základě smlouvy oznámené 16. září bude kancelář ESA Space Debris Office integrovat služby Neuraspace se svými stávajícími nástroji.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Aktivní seriály

Náš web se může pyšnit širokou a pestrou paletou seriálů, které jsou u našich čtenářů oblíbené.

Ukončené seriály

Mimo naše aktivní seriály je tu také spousta těch, které se věnovaly například historickým tématům. I přesto, že patří mezi starší, na jejich kvalitě to rozhodně neubírá! Toužíte zjistit něco o historii, nebo se zkrátka jen kochat nádhernými fotografiemi? Pak jsou tyto seriály právě pro Vás.

Stavba servisní družice OSAM-1

NASA se přiblížila k misi robotické družice, která by byla schopna doplňovat pohonné látky a zároveň by demonstrovala možnosti sestavování a výroby v kosmickém prostoru. V dubnu totiž NASA a firma Maxar Technologies úspěšně provedly kritické zhodnocení návrhu CDR projektu OSAM-1 (On-orbit Servicing, Assembly, and Manufacturing 1). Tento milník dokazuje, že vyzrálost návrhu platformy této družice je dostatečná k tomu, aby podpořila blížící se vývoj, sestavování, integraci a testy.

OSAM-1 má jak první družice v historii provést robotické tankování jiné družice – konkrétně půjde o družici Landsat 7, která nebyla stavěná na to, aby byla servisovatelná. Družice OSAM-1 bude tvořena samotným servisním vybavením, které dodá Goddardovo středisko z Greenbeltu, stát Maryland a dvojicí robotických paží připojených k platformě družice. Na palubě najdeme také zařízení zvané SPIDER (Space Infrastructure Dexterous Robot), které má demonstrovat možnosti sestavování a výroby v kosmickém prostoru. SPIDER využije celkově třetí palubní rameno k sestavení telekomunikační antény a s pomocí zařízení zvaného MakerSat od firmy Tethers Unlimited zkusí vytvořit nosník. Jak družicovou platformu, tak i SPIDER dodá Maxar technologies.

Základ servisní družice OSAM-1.
Základ servisní družice OSAM-1.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Na přiloženém snímku, který vznikl v hale firmy Maxar v kalifornském městě Palo Alto, vidíme vývoj družicové platformy pro OSAM-1. Tato konstrukce vysoká 4,25 metru bude družici zajišťovat dodávky elektrické energie a také manévrování. Uvnitř hlavního válcového těla najdeme dvě velké nádrže pro obě složky pohonné směsi a horní i dolní deska jsou vybaveny korekčními tryskami. Dvě stříbřité koule budou naplněny jednosložkovým palivem (hydrazinem), které bude přečerpáno do nádrží cílové družice Landsat 7. Po dokončení družicové platformy a s tím souvisejícími zkouškami na zařízeních firmy Maxar by v polovině roku 2022 mělo dojít k odeslání na Goddardovo středisko. NASA dokončí integraci systémů a zkoušky družice OSAM-1 i jejích dílů – od platformy, přes servisní vybavení až po SPIDER. To vše bude součástí předstartovních příprav.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://cdn.parabolicarc.com/…/03/Goddard_robotic_service_arm_grapple_practice.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/osam-1-53-001_feb_2021.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Josif
Josif
3 let před

Tak to vypadá hodně dobře, zase o úroveň výš, než už používané družice pro prodloužení fungování. Teď už jen nějaký přístav, kam by se mohly družice podobné téhle vracet a bude to dokonalé

athlo
athlo
3 let před
Odpovědět  Josif

Kéž by tím přístavem mohla být ISS. Byl by to výrazný pokrok směrem ke komerzializaci stanice.

Ergin
Ergin
3 let před

Už byla vybrána nosná raketa?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Ergin

Zatím jsem na tuto informaci nikde nenarazil.

https://kosmonautix.cz/2021/05/07/stavba-servisni-druzice-osam-1/