sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Další pokus o Starship SN-15

Včera to nevyšlo a dnes mělo být špatné počasí. Ale plány jsou od toho, aby se měnily a u kosmonautiky to platí dvojnásob – v tomhle oboru prostě není do kamene vytesáno nic. A proto přichází čas pozvat Vás ke sledování našeho živě a česky komentovaného přenosu. Stejně jako vždycky i tentokrát platí, že z pokusu nemusí být nic, že může být zastaven v kterékoliv fázi. Aktuálně ani nevíme, kdy by mohlo ke skoku dojít. jisté je, že okno je otevřené do tří hodin v noci našeho času. Pokud Vám tedy nevadí nejistota spojená s ponocováním, jste k našemu vysílání srdečně zváni.

Přenos by začal zhruba 10 minut před skokem, ale v tuto chvíli se nedá odhadnout, kdy to bude. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://twitter.com/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků.
https://pbs.twimg.com/media/EzcFgvwUcAEQ9gU.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
zvejkal
zvejkal
3 let před

Takze sa to podarilo.
Skoda prerusovaneho prenosu, ale vsak ok, dolezite su ine veci 🙂
Gratulujem SN15 a teraz hura do vesmiru!

Borin
Borin
3 let před

Konečně OK, gratuluji. Pro komisaře, pro akcionáře. Myslim, že už měl Musk v mobilu pár ostrých pokynů.

Najdi 5 rozdílů… Letělo se, odhaduji, o pár set metrů níž podle celkového času. Kamera byla na předním pohyblivém křidélku. Manévr byl ve větší výšce. Přistavalo se na 2 raptory. Loď přistála OK, ale přenos skončil dřív, než uhasly plameny.

Přenos videa byl horší než kdykoli předtím a vzbuzuje u mne pochybnosti. Tak snad alespoň data z letu mají kompletni – protože jestli ne, tak výroku Dušana Majera, že vše se dělá za pochodu, se obávám pro budoucí misi k povrchu Měsíce.

VaclavC
VaclavC
3 let před
Odpovědět  Borin

Typuji, že přenos videa šel tentokrát přes Starlink a asi to nebylo úplně ideální. Telemetrii ale nejsp93 přijímali standardními kanály. John I. během přenosu, když bylo video zaseklé, hlásil, že vše je OK, takže data měli.

A vše budou určitě mít v záznamech na Starship, konečně ji mají celou v kuse na zkoumání po letu ;-).

VaclavC
VaclavC
3 let před
Odpovědět  VaclavC

… fuj .. nejspíš … samozřejmě

Vit Vymola
Vit Vymola
3 let před
Odpovědět  VaclavC

Ostatně, pokud jsem dobře slyšel, tak obraz se sice zasekl, ale zvuk jel dál. Mnohem důležitější telemetrii přijímali určitě taky.
Videa od LabPadre nebo NasaSpaceflight jsou pak mnohem delší a zachycují i oheň po přistání. Hořel opravdu dlouho a celou dobu jsme všichni, diváci i komentátoři, trnuli, aby to ještě nebouchlo. 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Vit Vymola

Podle dostupných informací by telemetrii mít měli. Ten požár byl i u SN10, ale tam byl problém, že se zhroutily nohy a motorová sekce nebyla odvětrávaná. Tady nožičky zafungovaly a pod nimi to profukovalo.

Vit Vymola
Vit Vymola
3 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ono to i včera dvakrát, třikrát prásklo, aspoň co se dá posoudit ze záznamu, ale naštěstí do byly jenom takové menší efekty.

Ivo
Ivo
3 let před
Odpovědět  Borin

Řekl bych, že video je to úplně poslední co je pro další vývoj potřeba, důležitá je telemetrie. Video je jen pro diváky. 🙂

myshpul
myshpul
3 let před
Odpovědět  Borin

Space X není akciovka, jediny majitel je EM

Adam Rrezzaabek
Adam Rrezzaabek
3 let před
Odpovědět  myshpul

Majitelů má víc, ale Musk je největší. Není volně obchodovana na burze

Eporedax
Eporedax
3 let před
Odpovědět  Adam Rrezzaabek

Presne tak…
Owner Elon Musk Trust
(54% equity; 78% voting control)

bobr
bobr
3 let před

Tak sláva, opravdu pokrok. Ale taky obrovské štěstí. Pokud jsem si všiml, tak přistání bylo těsně na okraji betonové plochy a ještě kousek tak SN15 přišlápl do bláta.

vojtamo
vojtamo
3 let před

konečně

Rubas Petr
Rubas Petr
3 let před

Skvělé. Už se těším na další testovací lety: let SS do vesmíru (nad 100km), skoky SH, orbitální let SS s přistáním a testování přistávání Lunární SS pomocí horních lunárních trysek. Případně testovací přelety SS z pevniny na plošinu a zpět. SS se podařil první krok na jejím dlouhém maratónském běhu. Přeju jí, aby dorazila do cíle co nejdříve. Jejím trenérům mnoho dobrých nápadů při boji s přírodními zákony a pevné nervy v boji s těmi zákony lidskými. A divákům ? Parádní podívanou. I když často zpestřenou procházkou 😉

Jiny Honza
Jiny Honza
3 let před
Odpovědět  Rubas Petr

I vy kujóne. Nevím, jestli je to ironie, nebo upřímné přání. Možná oboje.

Já chápu, že to nebude sranda, ale boj s přírodními zákony to přímo není a s lidskými si zatím Elon vytírá. A doufám, že to tak i zůstane.

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Jiny Honza

Každému kosmickému projektu držím palce jak to jen jde, zvláště když je to historicky jedinečná událost. Ale i přesto se snažím zachovat jakýs takýs nadhled. Jsem si plně vědom toho, že se podařila úžasná věc a můžeme se těšit i na další. Ale je potřeba mít na paměti riziko selhání. Ingenuity už svůj úkol splnila a teď se už jen můžeme těšit na to, co ještě zvládne. Snad toho bude ještě hodně.

Pavelll
Pavelll
3 let před

Dobrá zpráva – Musk zvažuje druhý let SN15:
https://www.teslarati.com/elon-musk-spacex-to-refly-starship-sn15/

https://kosmonautix.cz/2021/05/05/zive-a-cesky-dalsi-pokus-o-starship-sn-15/