sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Starlink a Tianhe v jednom přenosu?

Odklad startu rakety Falcon 9 s 24. várkou družic Starlink způsobil, že se nový termín startu (5:44 SELČ) nachází pouze 30 minut za plánovaným startem čínské rakety Dlouhý pochod 5, která má vynášet základní modul Tianhe pro novou čínskou modulární stanici. Jelikož jde o zajímavé události, které jsme chtěli vysílat s českým komentářem, nabízí se možnost spojit oba přenosy do jednoho. Zatímco u SpaceX můžeme vsadit boty na to, že ke svému startu zajistí přímý přenos, u Číny takovou jistotou bohužel nemáme. Čtvrteční ráno tedy bude od našich diváků vyžadovat nadstandardní flexibilitu a sledování informací, kde bude přenos spuštěn.

EDIT 29. dubna 6:05
Čína svůj přenos spustila, Dlouhý pochod 5 odstartoval a po něm i Falcon 9. Oba starty tedy najdete v prvním videu. Druhé jsem nyní smazal, protože už nebude využité.

Jako první má startovat Dlouhý pochod 5. Jeho přenos by začal v 5:00 našeho času. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Tento přenos však spustíme pouze v případě, že Čína poskytne přímý přenos, ze kterého bychom mohli čerpat. Pokud originální přenos k dispozici nebude, nezačne ani náš přenos. Doporučuji sledovat především chat u našeho přenosu.

Zdroje informací:
https://spacenews.com/
https://everydayastronaut.com/
https://www.washingtonpost.com/
https://www.elonx.cz/
https://everydayastronaut.com/
https://www.rocketlaunch.live/

Zdroje obrázků:
https://images.impresa.pt/sicnot/2020-07-17-Foguete—Espaco.JPG

https://pbs.twimg.com/media/EpyBwtAXEAAi-AT.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Anton Florian
Anton Florian
3 let před

Velmi pěkně připravený přenos startu čínské stanice.Díky

medved_David
medved_David
3 let před

Dnešní noc je podle mě vyjímečná. Nejen start 3 raket během 1,5hodiny – LM5+Tianhe, F9, Vega. Ale dneškem se především začíná realizovat čistě čínská vesmírná stanice, a to je prostě šupec.

Hawk
Hawk
3 let před

Vedle SLS nejdulezitejsi udalost roku. Cina se stava podle me definitivne kosmickou velmoci cislo 2 s zacina pokukovat po prvni.
NASA roste konkurence a to je dobre, bez toho by mohla zakrnet a to by byla pro vsechny skoda.

Rusko uz svoji byvalou pozici asi nikdy nedozene, ma radu jinych problemu, stejne jako Indie, kterou ted dorazil Covid. Jeji pilotovana mise se myslim odlozila az na rok 2023.

https://kosmonautix.cz/2021/04/28/zive-a-cesky-starlink-a-tianhe-v-jednom-prenosu/