ŽIVĚ A ČESKY: Počasí pro Falcon už vypadá lépe

O tom, že počasí pro pondělní pokus o start Falconu 9 na misi Starlink 1-19 nebylo ideální, se vědělo už od neděle. SpaceX se ale přesto chtěla pokusit o vzlet, nakonec však zhruba 45 minut před startem oznámila, že kvůli špatnému počasí sáhne po odkladu o 24 hodin. Předpověď už vypadá lépe – z pondělních 60 procent nepříznivých podmínek je jen 40 procent. Pokud by se start odložil ještě o jeden den, dostali bychom se dokonce pouze na dvacetiprocentní pravděpodobnost špatných podmínek v místě startu. Pro úterý a středu však zůstává střední riziko špatného počasí v místě přistání prvního stupně. Jisté tedy není nic, ale my budeme určitě připraveni Vám přinést start plánovaný na 4:59 živě a s českým komentářem.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 4:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://forum.kosmonautix.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/D6o5z9OW0AUn9Js.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

14 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Počasí pro Falcon už vypadá lépe”

  1. zvejkal napsal:

    Ahoj.
    Ak nieco dohladas, potesilo ma keby si to sem vlozil – ci sa ten fakt teda potvrdil, alebo nie 🙂

  2. Zbynek_Mc napsal:

    Vůči čemu se počítá rychlost prvního stupně? I když je v nejvyšším bodě dráhy, než začne klesat, má stále rychlost cca 7000km/h. Čekal bych že v tomto bodě bude rychlost nulová. Pokud je to tedy rychlost vertikální.
    Děkuji

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jde o celkovou rychlost vůči zemskému povrchu – stupeň totiž po oddělení neletí kolmo vzhůru (pak by měl v apogeu nulovou rychlost). Jelikož je na balistické dráze, tak i když nestoupá, stále letí dál od msíta startu a to je právě ta ukázaná rychlost.

      • Zbynek_Mc napsal:

        Chápu jak to myslíte, ale nesedi mi to – přece když startuje, je jeho boční rychlost vůči zem. povrchu téměř nulová, jen se zvětšuje výška, a ukazatel rychlost se přitom rychle zvyšuje.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Při startu je to něco trochu jiného. Raketa několik prvních sekund letí kolmou vzhůru a pak teprve začíná sklánět špičku k obzoru. Dokud letí vertikálně, tak pouze nabírá výšku a neletí do strany – to je třeba případ Starship nebo New Shepard. Ale pro dosažení oběžné dráhy je nutné sklonit špičku k obzoru a dosáhnout první kosmické rychlosti. V tu chvíli už raketa nenabírá jen výšku, ale hlavně rychlost do strany. V závěrečné fázi letu pak raketa letí prakticky vodorovně se Zemí – výška už zůstává +/- stejná a moc se nezvyšuje. Hlavní je získat rychlost, aby mohla být dosažena oběžná dráha.

    • David R. napsal:

      7000 km/h v nejvyšším bodě je úplně správně. Zbytek co chybí do první kosmické, dodá nákladu druhý stupeň. Rychlost je prostě rychlost, jako v autě, tedy v tom směru, kterým právě jede.
      Je v tom jen jeden malý háček a sice že když se podíváte na telemetrii druhého stupně, zjistíte, že to číslo je menší, než je 1. kosmická rychlost. Je zvláštní, že se na to nikdo neptá. Je to ale tím, že SpaceX udává rychlost vůči povrchu Země, a ten se otáčí, zatímco 1. kosmická se počítá už „vůči vesmíru“, tedy čistě jako rychost rotace krát obvod kruhu.

      • Michal Andrej napsal:

        Takže pri vynášaní na polárnu dráhu bude v telemetrii rýchlosť druhého stupňa na orbite vyššia? Idem si to overiť v nejakých minulých štartoch ☺

  3. KarelT napsal:

    Škoda stupně, nadruhou stranu už si svoje odpracoval na předchozích misích. Uvidíme co bude příčinou selhání. Nicméně k motorickému vertikálnímu přistání pilotovaných stupňů jsem skeptický. U náklaďáků je celkem jedno že se občas nějaký rozmlátí, pořád se to bohatě vyplatí.

  4. Vojta napsal:

    Když řídící systém zaregistroval racky na přistávací plošině, tak strhnul řízení 😉

    Už to nesleduju úplně pravidelně, ale už jsem dlouho neviděl telemetrii prvního stupně po oddělení (byla zpět až už u StarLink 1-18). Nevíte někdo, jestli byl nějaký důvod, proč ji nevysílali?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Oficiální důvod nebyl, objevily se pouze neoficiální spekulace. Hloupí diváci totiž nepochopili, že se telemetrie a záběry z pozemních kamer (při návratu na pevninu) posílají jinou cestou, čímž vzniká časový posun. Objevily se proto obvinění, že je to celé jen předem připravená fraška a SpaceX to tedy raději odstranila, než aby se hádala s hlupáky. Jsem proto velice rád, že se SpaceX rozhodla k telemetrii prvního stupně vrátit.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.