CubeSat naváže na evropskou misi

Na náhledové fotce článku vidíte maketu družice pořízenou při zkouškách antény. Jde o přípravu CubeSatu Proba-V Companion CubeSat, který má startovat koncem letošního roku. Jedná se o 12U CubeSat (označení pro malá a levné družice složené z kostiček o hraně 10 cm), který obsahuje zmenšenou verzi přístroje pro sledování vegetace, který se nachází na družici Proba-V. Cílem je provést experimentální kombinovaná pozorování se zmíněným předchůdcem. Dvojice antén pro CubeSat byla připojena ke strukturálnímu a termálnímu modelu, který podstoupil zkoušky v technologickém středisku ESTEC v Nizozemí – konkrétně v tamní sekci Compact Antenna Test Range (CATR).

Umělecká představa družice Proba-V na oběžné dráze

Umělecká představa družice Proba-V na oběžné dráze
Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Ten bílý čtverec je směrová anténa pro vysokorychlostní datový přenos, který je nezbytný pro odesílání velkého množství snímků,“ vysvětluje Xavier Collaud, z belgické Aerospacelab, která tuto misi připravuje pro ESA a dodává: „To hnědé je všesměrová anténa, která (společně s podobnou anténou na druhé straně) umožní přijímání a odesílání signálů s nižší přenosovou rychlostí v jakémkoliv směru, což umožní řídit misi. Tyto antény jsou komerčně dostupné vybavení, takže můžeme postavit malé družice, které jsou modulární a dostupné. Jejich výrobcem je Syrlinks spolupracující s firmou ANYWAVES, přičemž obě pochází z Francie. Zkoušky antén v plně kontrolovaném prostředí CATR nám dává citlivost potřebnou pro požadované výsledky nejvyšší kvality. Antény jsme testovali na modelu družice, jelikož její struktura může ovlivňovat vysílání antény. Například jsme měřili vzory signálů a jejich sílu při složených a vyklopených fotovoltaických panelech, abychom měli jistotu, že budeme s CubeSatem moci komunikovat v obou konfiguracích.

Přístroj Vegetation na družici Proba-V.

Přístroj Vegetation na družici Proba-V.
Zdroj: https://www.esa.int/

Družice Proba-V byla vypuštěna v roce 2013 a šlo o inovativní metodu, jak zaplnit mezeru mezi přístroji pro globální sledování růstu vegetace na družicích Spot-4 a 5 a kompatibilními snímky, které poskytují  dvě družice Sentinel 3 – první z nich však startovala až v roce 2016. Spojením pohledů ze tří sousedních teleskopů do jednoho snímků mohl přístroj Vegetation na družici Proba-V dosáhnout snímkovacího pásu o šířce 2250 kilometrů. Dokáže tedy zmapovat růst vegetace na celém světě během jediného dne. Její operační mise však již skončila a Proba-V se přesunula do experimentálního režimu.

Proba-V Companion CubeSat

Proba-V Companion CubeSat
Zdroj: https://earth.esa.int/

Součástí této fáze je i chystané vypuštění CubeSatu Proba-V Companion CubeSat, který bude vybaven jediným teleskopem, který navíc zbyl z přípravy družice Proba-V. Obě mise mají provést společná pozorování, která ukáží, jak dobře si přístroj povede na malé a nízkonákladové platformě. Aerospacelab navíc získá zkušenosti, které chce uplatnit u sítě malých družic, které by sbíraly informace o planetě Zemi.

Testovací kampaň antény nám zabrala asi dva týdny,“ vzpomíná Eric Van Der Houwen, inženýr ESA specializovaný na antény a dodává: „Pořídili jsme sférické vzorky blízkého pole obou antén – ať už individuálně, tak i kombinovaně, abychom změřili, jak moc vysílají v různých směrech. Začali jsme s referenční anténou, abychom se ujistili, že je naše nastavení správné.“ Na základě výsledků zkoušek antén, ale i mechanických testů provedených na jiném modelu, může projekt Proba-V Companion CubeSat vstoupit do detailní kvalifikační a výrobní „Fáze D“, což znamená, že se stále stíhá start v letošním roce.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/proba-v_s_plus_one/23138917-1-eng-GB/Proba-V_s_plus_one.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/7/7b/Proba-V_satellite.jpg
https://www.esa.int/…/Vegetation_instrument_pillars.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.