Nový přírůstek do sítě DSN

Nová výkonná anténa byla nedávno zařazena do celosvětové komunikační sítě Deep Space network (zkráceně DSN), kterou provozuje agentura NASA. Díky síti DSN je možné komunikovat se sondami po celé Sluneční soustavě, což bude i úkolem nově vybudované komunikační antény. Ta dostala kódové označení Deep Space Station 56, alias DSS-56. Anténa již prošla zkouškami a mohla tak být zařazena do ostrého provozu. To znamená, že je připravena komunikovat s nejrůznějšími kosmickými sondami včetně vozítka Perseverance, které má na Marsu přistávat 18. února.

Anténa o průměru 34 metrů se ve španělském komplexu Madrid Deep Space Communications Complex stavěla od roku 2017. Starší antény jsou omezeny frekvenčním rozsahem, který zvládnou vysílat či přijímat. V důsledku toho jsou často omezeny a mohou tak v jednu chvíli komunikovat jen s jednou sondou. Oproti tomu nová anténa DSS-56 jako první v síti DSN použije schopnost využívat celé frekvenční pásmo. Dalo by se tedy říci, že DSS-56 je taková anténa ve stylu „vše v jednom“. Nejenže tedy zvládne komunikovat se všemi misemi, které síť DSN využívají, ale také může posloužit jako velmi cenná záloha pro kteroukoliv jinou anténu sítě DSN, která se nachází ve španělském komplexu.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia24163.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Nový přírůstek do sítě DSN”

  1. David R. napsal:

    Zajímalo by mne, je-li více družic v jednom směru (platí zatím pro Mars) a jsou tam družice komunikující v různých pásmech, tak jestli s nimi může anténa komunikovat soušasně. Teoreticky by to mělo jít – pokud právě nevysílá (a předpokládám, že drtivě převažuje příjem dat), pak by mohly pracovat přijímače najednou? Nebo se mechanicky mění dipól v ohnisku?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.