ŽIVĚ A ČESKY: Poslední letošní přenos s tajemstvím

Rok 2020 se pomalu chýlí ke konci a stále častěji tak budeme narážet na přívlastky „poslední letošní“. Dnes bychom vás rádi pozvali ke sledování s největší pravděpodobností posledního letošního komentovaného přenosu. A rovnou půjde o zajímavý moment. Falcon 9 vyrazí na misi s prvním stupněm, který už letěl 4× a tentokrát vynese utajený náklad pro národní úřad vojenského kosmického zpravodajství NRO. Cílovou dráhu jako obvykle neznáme, ale spekuluje se o nízké oběžné dráze, jelikož se první stupeň bude vracet na pevninu. Start je zatím plánován na čtvrtek v 15:00.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 14:45 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

EDIT 14:05
Start se kvůli počasí posouvá na 15:45, přenos začne v 15:30

Zdroje informací:
https://forum.kosmonautix.cz/

https://www.elonx.cz/
https://spaceflightnow.com/
https://everydayastronaut.com/

Zdroje obrázků:
https://www.elonx.cz/wp-content/uploads/2020/11/NROL-108_NRO.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

24 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Poslední letošní přenos s tajemstvím”

  1. Michal Václavík VIP napsal:

    Start byl odložen na sobotu.

  2. Ivo napsal:

    Tady někdo asi zaspal, staré informace, v pravém sloupci rovněž nic. Člověk neznalý situace si musí myslet, že asi start proběhl. Tohle vám tak nějak stále nefunguje jak by mělo a přitom by stačila jedna věta ve stylu toho EDIT. Je to škoda.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Video má zcela jasně změněný název. Hned na začátku je ODKLAD. Takže i Vámi zmíněný neznalý čtenář snadno pochopí, k čemu došlo. Edit by v tomto případě jen dubloval informaci.

      • endemit napsal:

        Je to nepřehledné. Chodím sem roky a když nestihnu přenos, téměř vždy dlouho hledám, zda se letělo, a to vím, že je na videu napsáno „odklad“, jenže na to vždy zapomenu. A vím, že nás je hodně, co marně pátrají. Není to moc přehledné.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Osobně se domnívám, že to slovo ODKLAD v názvu videa je dostačující indikátor.

      • Juraj Rojko napsal:

        Nepsal bych to tak příkře jako Ivo, nejde o nic závažného. Ale informaci o odkladu bych opravdu nehledal ve videu. A co hůře z toho titulku to vypadá, že odklad byl na 17.12 15:45. A když se k tomu přičte EDIT který to potvrzuje a odpočet 0:0:0, tak neznalý čtenář opravdu nemá šanci pochopit, že start neproběhl a už vůbec nezjistí, kdy proběhnout má.

      • ROBO napsal:

        Tak to jsem rád že nejsem jedinej méně chápavější
        Taky v tom mám často hokej .

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rozhodně nejste méně chápavý, jen to chce se zaměřit na důležité informace. Pokud je v názvu videa ODKLAD, znamená to, že je v něm záznam odloženého pokusu o start.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        No tak si neznalý čtenář pustí video. Snad se nic tak hrozného nestane. 🙂

      • Juraj Rojko napsal:

        Určitě se nic strašného nestane, jen se mi zdá, že se tady návštěvník občas musí cítit jako v Hospodě Na mýtince. Neberte si to ve zlém, nemáme snahu vás kritizovat. Právě naopak se snažíme vás pomoci upozorněním na problém, který zřejmě při pohledu zevnitř nevidíte. Osobně by mi to mohlo být úplně jedno, protože tyto informace čerpám jinde, ale trošku mě to mrzí, protože to snižuje jinak skvělou informační kvalitu těchto stránek. Ale je to váš web a vaše rozhodnutí a nepřísluší mi jej hodnotit.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Chápu, jak to myslíte, ale nevím, jaký je rozdíl mezi nápisem ODKAD v názvu videa a odstavečkem EDIT o kousek výše. Kdo si přečte název videa, ten by si přečetl i ten odstaveček. Vím, že to nemyslíte zle. A úplně stejně ani já nebudu myslet další slova zle. Víte, před asi dvěma lety se na našem webu rozhořela plamenná debata. Tématem bylo, že se lidé cítí zmatení, když se v článcích používají slova jako včera, dnes a zítra. Moje argumenty, že u článku je vždy uvedeno datum vydání, ke kterému jsou tyto termíny vztaženy, nebyly nic platné. Naši čtenáři vypadali bezradně s prominutím jako prvňáčci bez paní učitelky. Tehdy jsem prohlásil, že jsem proti trendu zjednodušování, který se plíživě vlní celým internetem. Mluvím o trendu, kdy uživatelé internetu vypínají mozek a bezmyšlenkovitě jen přijímají informace. O trendu, jehož mantrou je „jen aby uživatel nemusel udělat o klik víc, nebo dokonce přemýšlet“. Měl jsme o našich čtenářích vždycky dobré mínění a musím se přiznat, že mne proto docela zklamalo, že jim tohle dělá problém. Nicméně jsem se rozhodl udělat dobré gesto, zatnul jsem zuby a termíny včera dnes a zítra nahrazuji v článku dny v týdnu, případně datumy. Už před těmi cca dvěma lety jsem ale prohlásil, že se velmi bojím toho, že trend vyšlapávání cestičky nezůstane jen u tohoto jednoho milníku. Vyjádřil jsem obavu, že tímto ústupkem otevřu stavidla dalším a dalším zbytečným usnadněním, která jsou při použití logického úsudku zbytečná. Přesto jsem souhlasil a výrazy včera dnes a zítra jsme téměř přestal v článcích používat. Aktuální nářky nad tím, že jsou lidé zmateni ze slova ODKLAD v názvu videa a potřebují to mít jinak či jinde, je pro mne smutným potvrzením mých dřívějších obav, že po jednom ústupku se otevřou dveře dalším žádostem o zbytečné usnadňování. Tentokrát už podobnou chybu neudělám – jen bych si pletl bič na další roky, kdy by někteří byli zmatení zase z něčeho jiného, u čeho stačí jen trochu přemýšlet.
        Jinak jsme ale stále otevření různým tipům na vylepšení webu. To, že v tomto konkrétním případě nesouhlasím se změnou, neznamená, že to bude stejné u dalších tipů. nedávno jsme třeba na základě zpětné vazby od diváků v anketě přestali mazat záznamy přenosů, ve kterých byl start odložen. 😉

      • Juraj Rojko napsal:

        Nechci vás ani sebe připravovat o čas, tak už poslední komentář a pokusím se vysvětlit jak to vypadá při pohledu zvenku.

        V tuto chvíli už to je docela jasné, protože se změnil odpočet a je nový článek, ale vžijte se do role čtenáře, který navštívil Kosmonautix dnes ráno. Přečetl si toto:

        „ODPOČET DO DALŠÍHO PŘENOSU 0 hodin 0 minut 0 sekund
        Začátek přenosu Start Falcon 9 – NROL-108: 17.12. 15:45“

        Jejda, včera byl asi nějaký start a já jsem ho zmeškal. Přečtu si tedy příslušný článek abych si to ověřil. A v něm čtu:

        „17. prosince 2020 … Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 14:45 SEČ.

        EDIT 14:05
        Start se kvůli počasí posouvá na 15:45, přenos začne v 15:30“

        Nojo, přišel jsem o to. Ono se to sice posunulo, ale jen o hodinu. Ale pozor, je tady video a tam se píše:

        „ODKLAD Start Falcon 9 – NROL-108 (17.12., 15:45)“

        Ach jo, to je to samé, opravdu to bylo odloženo na 15:45. Ale to nevadí, tak se na to kouknu ze záznamu.

        90 minutes later… To si ze mě dělají legraci? Vždyť ono to nakonec vůbec nedostartovalo.


        Zkrátka a dobře, vy víte, že když je na začátku názvu videa ODKLAD, tak to znamená, že v něm start není. Mnozí z nás to vědí také, ale neinformovaný čtenář nemá šanci tuto šifru rozluštit. A opravdu to nesouvisí s ochotou přemýšlet, ale s tím, že informace, které jsou k dispozici, nejsou dostatečné, ba dokonce přímo vedou k opačnému dojmu. Přitom by stačila opravdu drobnost, jak píše Ivo hned na začátku. Přidat další EDIT a tam napsat „odloženo na neurčito“ (a případně zrušit časomíru). Rozhodně by vás to stálo méně námahy, než tady dlouze vysvětlovat nevysvětlitelné…

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        odpočet jsem zapomněl aktualizovat. Pokud bych to udělal, bylo by to jasnější. Takže stačí jen pamatovat na aktualizace odpočtů a bude to stačit. Protože když zapomenu aktualizovat odpočet, tak je pravděpodobné, že bych zapomněl i na cokoliv jiného.
        Ten nový „neinformovaný“ čtenář jistě rychle pochopí, jak to tu chodí. Chci věřit tomu, že k nám chodí bystří lidé.

      • Emefko napsal:

        Také se musím přidat do fronty s žádostí o změnu. Sleduju Váš web již velmi dlouho a z 99% přes mobil. V případě odkladu je to opravdu téměř nereálné zjistit. Nemyslím si, že přidáním dalšího editu do článku degradujete inteligenci čtenářů, nebo podsouváte duplicitní informace. Již několikrát se u podobných případů Vaši čtenáři ozvali a  pokaždé jste je doslova ubil argumenty, proč je to takhle „správně“, což mne velmi mrzelo. Registroval jsem se tedy dnes jen proto, abych Vám také vyjádřil svůj názor k této situaci. Pokud se nic nezmění, beru to a rozhodně nijak nesnížím počet návštěv Vašeho výborného webu. Pokud se rozhodnete pro změnu, nejen mně, ale i mnoho dalším určitě uděláte radost.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Děkuji za podnět, ale zatím o změně neuvažuji. Současný systém považuji za přehledný – je v názvu videa ODKLAD? Pak je to jasná známka, že jde o záznam odloženého pokusu o start. 😉

      • Vasek napsal:

        Já jsem to zmiňoval hned na začátku když se toto řešilo protože jsem čekal přesně to co přišlo že spoustu lidí to ve videu nevidí a že se to bude zase dokola řešit v komentářích. Ideální mě přišlo to napsat do titulku článku kde to nikdo nepřehlédne a kde je to vidět hned z hlavní stránky takže nejpřehlednější i při zpětném hledání a procházení. Toto bylo zavrhnuto jako další nápady čtenářů. Dokonce se mi při minulém odloženém startu stalo že odklad nebyl ani v názvu videa na což jsem si dával pozor takže jsem předpokládal že se startovalo a ne, byl odklad. Později mi to bylo vysvětleno že se to tam dopsalo až pak což se ale dá pochopit. No každopádně současný stav je takový jaké je a čtenáři si na to budou muset zvyknout jelikož se změna i přes stále přibývající komentáře neplánuje. Ale stejně nevěřím tomu že podobné komentáře zde nebudou dále přibývat.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Díky za pochopení, věřím, že to tak složité nebude. 😉

      • Vasek napsal:

        Ale ať zmíním i něco pozitivního tak jsem rád že už se nemažou záznamy v případě odkladu – teď se zrovna dívám na záznam a i v případě odkladu video obsahuje soustu zajímavých informací – jak odpovědi z chatu, tak hlavně to jak se chová SX a ja se řeší různé problémy při startu. Takže super

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Vyhrálo to v anketě a já to budu velmi rád dodržovat. 😉

      • Vojta napsal:

        Mohlo by tam být třeba „Odklad kvůli problémům s nosičem o 24(48) hodin“, aby to nebyla jen duplicitní informace.

        Nepovažuji to za nutné, protože chápu, že je otravné myslet na nastavování takových drobností všude možně (zvlášť po dlouhém vyčerpávajícím přenosu), ale bylo by hezké nějak shrnout výsledek pro ty, co sledují videa přes stránky Komonautixu, rozkliknou článek a neví, co se stalo. Při sledování na Mall.tv je zase důležitější ten název videa (případný dovětek o výsledku do popisu by taky neškodil).

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Myslím, že slovo ODKLAD v názvu řeší všechny Vámi popsané problémy dostatečně.

      • Ivo napsal:

        Nevím jak ostatní, ale mě název videa nikdy nezajímal a nevidím ani důvod jej číst, když je na stránce jen jedno. Podle mě to tak může mít více lidí, takže jedna věta by to vyřešila.

        Dále si je potřeba uvědomit, že se na ten článek dostane někdo třeba za deset let a bude stejně zmaten i při použití logického myšlení.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Stále si myslím, že se z toho dělá větší problém, než to je. Nepoceňujme inteligenci a bystrost našich čtenářů. Já jim věřím víc.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.