Japonci rozbalili překrásný dárek

Vážení čtenáři, a našem webu bývá tradicí, že na Štědrý den odpoledne vydáváme článek, který není zaměřen na aktuální dění. Jeho úkolem je popřát jménem celé redakce našeho webu všem našim čtenářům co možná nejkrásnější prožití Vánoc se všemi, které máte rádi. Letos si dovolím udělat malou výjimku. Tedy, aby nedošlo k mýlce, to přání jménem celé redakce Vám všem pochopitelně platí, ale letos k němu přidám ještě jednu horkou aktualitu. Zatímco my si své dárečky rozbalíme až večer (a Američané až zítra ráno), zaměstnanci agentury JAXA si už svůj dárek rozbalili. Je sice rozměrově malý, ale zato na něj čekali několik let a ukrývá ohromný potenciál.

Řeč samozřejmě není o ničem menším než o návratovém pouzdru sondy Hayabusa 2, které 5. prosince přistálo v australské oblasti Woomera. Už za deset dní jsme Vám přinesli informace a fotky z otevření komory A, která ukrývala tmavý a relativně jemnozrnný materiál z povrchu planetky Ryugu. Dnes pro Vás máme fotografii materiálu z komory C získaný při druhém odběru. Při něm sonda sbírala vzorky z okolí umělého kráteru, který krátce předtím sama vytvořila. Podle srovnání fotek z optického mikroskopu (materiál z komory A vlevo, materiál z komory C vpravo) se zdá, že tyto vzorky obsahují větší úlomky (stále se však bavíme o objektech s délkou v řádu nižších jednotek milimetrů. Jedná se však o důležitý ukazatel, který nám říká, že sonda Hayabusa 2 opravdu splnila svůj úkol. Nezbývá než čekat na výsledky vědeckých analýz.

Ale teď už opravdu přichází čas, kdy pro dnešek necháme kosmonautiku odpočívat. V tento slavnostní den přejeme všem našim čtenářům, aby jej strávili nejlépe, jak to jen jde – ideálně se svými blízkými v přátelské a klidné atmosféře. A až budete sedět u slavnostní večeře nebo pod stromečkem rozbalovat dárečky, zkuste si alespoň na chvilku vzpomenout na sedm astronautů na palubě ISS, nebo na desítky pracovníků pozemních středisek, kteří nemohou trávit Vánoce doma. A pokud jste pod stromečkem našli něco, co se týká kosmonautiky, pochlubte se v komentářích pod článkem.

Redakce webu kosmonautix.cz přeje svým čtenářům klidné prožití Vánoc a úspěšný vstup do nového roku.

Redakce webu kosmonautix.cz přeje svým čtenářům klidné prožití Vánoc a úspěšný vstup do nového roku.
Zdroj: https://spacelaunchnow-prod-east.nyc3.digitaloceanspaces.com/

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/Ep-jA12VoAMOWs_?format=jpg&name=medium
https://spacelaunchnow-prod-east.nyc3.digitaloceanspaces.com/…20201207224933.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

9 komentářů ke článku “Japonci rozbalili překrásný dárek”

  1. Radim Pretsch Redakce napsal:

    ISS od Lega. Vánoční žertík se manželce „vymstil“. Nebo to byl účel?

  2. LionClarence napsal:

    Kniha od Tomáše Pribyla Dobytí Měsíce i s věnováním. Už se na ni těším.

  3. Daniel K. napsal:

    Tak jo, jdu se pochlubit 😀
    Pod stromeček jsem dostal spolu k dalšími třemi knihami knihu Do kosmu krok za krokem od Michaela Voplatky. Už se těším až si jí přečtu. 🙂

  4. Vaclav napsal:

    Jde o to že dvě komory ze tří obsahují horninu z asteroidu a jaká je její celková váha. Krom materiálu v komorách byl v návratovém pouzdře i materiál mimo komory. Otázka zní kolik hmoty asteroidu celkem H-2 přivezla, bylo o opravdu pouze 5,4 g ? V nově otevřené komoře jsou již slušné kousky, zdá se že i přes 1cm.
    Ostatně i ve třetí komoře, pokud nebyla v době odběru uzavřena může a měl by být mikroskopický materiál asteroidu jako u H-1, která přivezla vzorky ačkoli žádný odběr neprovedla, pouze setrvala několik minut na povrchu cílového tělesa.

  5. Spytihněv napsal:

    Skvělé. Je to sice zásluha JAXA, ale radost pro všechny, které zajimá tento segment kosmonautiky. A před půlstoletím jsme měli vánoční Apollo (já tedy ještě ne), teď máme vánoční vzorky z Hayabusy 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.