sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Falcon při utajené misi vynesl dvě družice

Údaje, které zveřejňuje americká armáda, naznačují, že 19. prosince letěly na vyhrazenou misi pro Národní úřad vojenského kosmického zpravodajství dvě družice. K vypuštění mise NROL-108 byla využita nosná raketa Falcon 9 od SpaceX. Určení a úkoly těchto družic zůstávají utajené. Dvě družice s označením USA-312 a USA-313 katalogizovaly Kosmické síly, konkrétně oddělení, které má na starost sledování oběžných drah všech družic a také objektů kosmické tříště, které obíhají Zemi.

Ačkoliv armáda běžně katalogizuje utajené družice od NRO, oficiální místa většinou nezveřejňují parametry těchto oběžných drah jako je třeba výška apsid (nejvzdálenějšího a nejbližšího bodu), případně sklon oběžné dráhy a stejné to bylo i v tomto případě. Tyto informace však dokáží obstarat neoficiální místa – konkrétně takzvaní lovci družic. Amatérům se podařilo zaměřit jednu z těchto dvou družic už necelých 24 hodin po startu Falconu 9 z floridské rampy 39A. Pozorovatelé noční oblohy mohou sledovat přelety všech družic (včetně těch utajených) – lovci družic pak buďto pomocí optického pozorování nebo pomocí radiových vln, které družice vysílá, zaměří její pozici.

Logo mise NROL-108 popsal úřad NRO těmito slovy: „Gorily jsou mírumilovná zvířata, ale pokud je to potřeba, umí být divoká. Stejně jako gorily i naše mise NROL-108 je neustále ve střehu a připravena bránit se. Ukazuje tak odhodlání NRO bránit americké válečníky, zájmy a spojence.“
Logo mise NROL-108 popsal úřad NRO těmito slovy: „Gorily jsou mírumilovná zvířata, ale pokud je to potřeba, umí být divoká. Stejně jako gorily i naše mise NROL-108 je neustále ve střehu a připravena bránit se. Ukazuje tak odhodlání NRO bránit americké válečníky, zájmy a spojence.“ Zdroj: https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/

Na SeeSat-L, internetovém diskusním fóru, kde se schází amatérští hledači družic, se objevil příspěvek od Nico Janssena z Nizozemí. Autor v něm píše, že objekt, který byl zřejmě vypuštěn při startu Falconu 9, se nachází na oběžné dráze ve výšce 519 – 539 kilometrů. Pozorovaný objekt se podle Janssena nacházel na oběžné dráze se sklonem 51,35° vůči rovníku. Tyto parametry jsou ve shodě s předstartovními odhady, které byly založeny na letové dráze Falconu 9. Uzavřené oblasti ukazovaly, že raketa zamíří od floridského pobřeží na severovýchod a také se z nich dalo vyčíst, že horní stupeň zanikne po oddělení nákladu nad Pacifikem. Tyto informace o uzavřených oblastech jsou primárně určeny pro piloty, kteří by si od nich měli udržovat odstup, aby nedošlo ke srážce jejich letounu s raketou.

Start Falconu 9 na misi NROL-108.
Start Falconu 9 na misi NROL-108. Zdroj: https://live.staticflickr.com/

Zajímavé je, že sledovaná oběžná dráha neodpovídá žádné družici, kterou NRO používá – ať už pro sběr zpravodajských informací nebo pro přenos dat. Je však s přivřením oka podobná dráze, na kterou byl v roce 2017 doručen jiný náklad, který však také spadal pod úřad NRO. Tehdejší družice dostala označení USA-276 a byla doručena na dráhu ve výšce 400 kilometrů, která byla vůči rovníku skloněna o 50°. V případě startu v roce 2017 však byla katalogizována pouze jedna družice.

Stejně jako obvykle, také tentokrát úřad NRO nesděluje žádné bližší informace o této misi. Víme pouze to, že start Falconu 9 z 19. prosince byl druhým vyhrazeným startem SpaceX pro NRO. Šlo také o 26. a zároveň poslední start SpaceX v roce 2020, což je firemní rekord. „NROL-108 je mise spojená s národní bezpečností – o návrh a provoz nákladu se stará úřad NRO,“ uvedl stroze tiskový mluvčí NRO na dotaz webu Spaceflight Now a dodal: „Jakékoliv dodatečné informace o nákladu i o celé misi jsou chráněné. Jméno nebo jména kontraktora / kontraktorů spojených se stavbou tohoto nákladu je / jsou také chráněná.

Zajímavé je, že se o přípravách na misi NROL-108 veřejně dlouho vůbec nevědělo. Až do října tento start nefiguroval v žádném veřejně dostupném seznamu chystaných startů. Teprve začátkem října web Spaceflight Now jako první přinesl informaci o existenci této mise. V té době se očekávalo, že ke startu dojde 25. října, ale start se několikrát odložil v důsledku změn harmonogramu startů SpaceX a také kvůli činnostem spojeným s přípravou dalších misí NRO na Mysu Canaveral.

A co vlastně mohou mít tyto dvě družice za úkol? S jistotou to samozřejmě nevíme, ale jako vždy se dá podle nepřímých indicií alespoň spekulovat. „S jistou pravděpodobností se jedná o technologickou družici pro ověření technologií pro budoucí radarové družice,“ uvedl ještě před startem na adresu mise NROL-108 Michal Václavík z České kosmické kanceláře, přičemž se zatím neobjevil žádný náznak, který by tuto úvahu zneplatnil.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2020/12/50740257078_fbd0b4d5f0_k.jpg
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/wp-content/uploads/2020/12/nrol108_patch.jpeg
https://live.staticflickr.com/65535/50740993211_443cd208eb_k_d.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
0 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
https://kosmonautix.cz/2020/12/29/falcon-pri-utajene-misi-vynesl-dve-druzice/