Sestavování rakety SLS začalo

Je to tu! Na mobilní vypouštěcí plošinu byl v sobotu umístěn první z deseti letových dílů dvou pomocných urychlovacích stupňů SRB, které jsou určeny pro první exemplář nové rakety SLS. 21. listopadu inženýři v hale VAB využili jeden z pěti jeřábů, s jehož pomocí se ujali segmentu, který se nacházel v sekci High Bay 4 a přenesli jej do modernizované sekce High Bay 3. Stejně jako se dům nestaví od střechy, tak i zde se začalo spodní sekcí, která je někdy označována také jako aft assembly. V této sekci se nachází například systém, který řídí 70 % vektorování tahu během první fáze letu. V průběhu dalších týdnů budou na sebe posazeny další segmenty a vše zakončí špičky označované jako forward assembly.

Tento krok můžeme považovat za milník v rámci příprav nepilotované mise Artemis I. Jakmile se totiž spojí dva segmenty SRB, začne ubíhat roční odpočet do startu. Z důvodu certifikace těsnění mezi segmenty je životnost sestavených SRB maximálně dvanáct měsíců od chvíle, kdy se spojí první dva segmenty. Na Kennedyho středisku jsou už všechny díly rakety SLS pro nepilotovanou misi Artemis I. Tedy až na jeden a shodou okolností také ten největší – centrální stupeň, který prochází zkouškami na Stennisově středisku.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ksc-20201123-ph-csh01_0001.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “Sestavování rakety SLS začalo”

  1. Pavel_HAM napsal:

    Jsem radioamatér, jestli víte, že na ISS je převaděč pro radioamatéry přes které se občas komunikuje. Kolegové říkali, že to bylo „paráda“.

  2. jirik napsal:

    Jako vždy, když člověk něco léta očekává, je pak těžké uvěřit, když to přijde. Už teď se mi tají dech 😉

  3. Spytihněv napsal:

    Možná jsem divnej a výjimka, ale stejně jako na SLS nebo Orion se těším na těch 13 nebo vlastně 14 cestujících. Tohle všechno poté sledovat bude hodně zajímavé.

  4. Ladislav napsal:

    Pane Majer trochu jste schladil moje nadšení,ale to už nějak přežiji.Hlavně aby to všechno klaplo.

  5. Vasek napsal:

    No na jednu stranu je dobré že víme kdy může nejpozději odstartovat, na druhou stranu se ale může stát že ten termín z nějakého důvodu nestihnou a raketa se bude muset rozebrat a sestavit znovu což ještě více prodlouží čekání na první start. Tak doufejme že k tomu nedojde a do roka (od spojení těsnících prvků) raketa odstartuje.

  6. Ladislav napsal:

    Pokud jsem dobře četl SLS odstartuje nejpozději do konce listopadu 2021! Už se na to těším.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.