Příprava mise Crew-1 míří do finiše

Ve čtvrtek 5. listopadu dorazila do montážní haly HIF u rampy 39A na Kennedy Space Center loď Crew Dragon. Předtím pobývala v hale na Mysu Canaveral, kde prošla nezbytnou předletovou přípravou. Nyní technici pracují na připojování lodi k raketě, aby mohl přijít vývoz na rampu. Posádka ve složení Michael Hopkins, Victor Glover a Shannon Walker z NASA společně s japonským astronautem Sojči Nogučim má v průběhu 8. listopadu opustit středisko přípravy na Johnsonově středisku v Houstonu a zamíří na Floridu.

Přeprava lodi Crew Dragon Resilience pro misi Crew-1

Přeprava lodi Crew Dragon Resilience pro misi Crew-1
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Posádka odletí z Ellington Field nedaleko Johnosnova střediska na palubě charterového letu a na Kennedyho středisko dorazí odpoledne místního času (pozdě večer SEČ). Na místě na ně bude čekat nejen administrátor NASA Jim Bridenstine, ale také přidružený administrátor Jim Morhard, ředitel střediska Bob Cabana a nebude chybět ani Juniči Sakaj, což je manažer japonské agentury JAXA zodpovědný za program ISS. Tato delegace přivítá posádku na kosmodromu a ještě na ranveji proběhne tisková konference, kterou bude vysílat NASA TV – tedy pouze za předpokladu, že počasí dovolí.

Start mise Crew-1 vstříc Mezinárodní kosmické stanici na palubě lodi Crew Dragon, kterou vynese Falcon 9 z rampy 39A je plánován na neděli 15. listopadu v 1:49 SEČ. Po startu má kosmická loď pojmenovaná Resilience provést sérii manévrů, které ji přivedou k ISS a vše má být zakončeno autonomním připojením ke stanici. Po otevření průlezu se nová čtveřice stane součástí 64. dlouhodobé expedice, kterou tvoří Američanka Kate Rubins a Rusové Sergej Ryžikov a Sergej Kuď-Sverčkov. Mise Crew-1 představuje důležitý krok v rámci programu Commercial Crew Program. Operační, dlouhodobé komerční rotace posádek umožní agentuře NASA pokračovat v důležitém výzkumu, který probíhá na palubě ISS.

Posádka mise Crew-1 během nácviku na Floridě. Zleva Glover - Hopkins - Noguči - Walker

Posádka mise Crew-1 během nácviku na Floridě. Zleva Glover – Hopkins – Noguči – Walker
Zdroj: https://blogs.nasa.gov/

Přeloženo z:
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/230/2020/11/KSC-20201105-PH-SPX01_0002-scaled.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EmMZl10W4AUjFtc?format=jpg&name=large
https://blogs.nasa.gov/…/230/2020/11/KSC-20200722-PH-SPX01_0001_large.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Příprava mise Crew-1 míří do finiše”

  1. Vaclav napsal:

    Měl bych dotaz, jak je na tom Boeing CST 100, už dlouho je ticho po pěšině a ani jsem nic konkrétního nenašel. Dík.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Start mise OFT-2 je momentálně plánován na 4. ledna 2021, mise CFT pak na červen.

    • Miroslav Pospíšil Redakce napsal:

      Rozumím vaší zvědavosti Václave, nicméně jste opět a znovu Off Topic, tj. mimo téma článku pod kterým diskutujete. Je to pro vás skutečně tak náročné držet se tématu?
      Pokud máte zájem diskutovat o jiných tématech, než o čem je článek, máte skvělou možnost pokládat své dotazy na našem diskusním fóru https://forum.kosmonautix.cz/ , kde se určitě dozvíte mnoho zajímavého. Pro přehlednost a lepší kvalitu diskuse pod články na blogu vás ale prosím (a nejsem jediný a není to ani poprvé), abyste příspěvky mimo dané téma už příště nevkládal. Děkuji za pochopení a respektování.

      PS: Připomínám, že jste v hledáčku celé redakce Kosmonautixu a podobným chováním si vážně koledujete o ban.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.