Třetí český CubeSat se chystá na start

Prvním českým CubeSatem se stal VZLUSat-1, který 23. června 2017 vynesla indická raketa PSLV na polární oběžnou dráhu Země ve výšce 505 kilometrů. Druhý český CubeSat – Lucky 7 od SkyFox Labs – vynesla 5. července 2019 ruská raketa Sojuz 2.1b na heliosynchronní dráhu s výškou 530 km a sklonem 97,5°. Nyní se na svůj start chystá i třetí český zástupce těchto malých a stále populárnějších družic. VZLUSat-2 připravuje (stejně jako u prvního českého CubeSatu) Výzkumný a zkušební letecký ústav a k jeho vynesení by měl sloužit Falcon 9 od firmy SpaceX.

VZLUSat-2 ve své plné kráse.

VZLUSat-2 ve své plné kráse.
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

Nyní se na internetu objevily fotografie z integrace letového exempláře VZLUSat-2 do modrého vypouštěcího kontejneru nizozemské společnosti ISIS. Dvířka se zavřela a pokud se nic nepokazí, měla by se otevřít až na oběžné dráze, těsně před uvolněním tohoto 3U CubeSatu. Jeho úkolem má být především ověření technologií, které využijí další mise. Těšit se můžeme třeba na snímky z palubní kamery a na palubě má být také systém pro přesné řízení orientace, nebo nové generace přístrojů, které byly už na VZLUSat-1.

„VZLUSat-2 je technologická mise, která má za úkol ověřit sub-systémy pro další, komplexnější mise. Mnoho technologií zkoušíme v České republice vůbec poprvé. I přes pokročilé simulace a testování nejsme schopni všechno zde na Zemi plně ověřit, a proto potřebujeme získávat reálné zkušenosti s provozem na orbitě, to se týká například systému přesného řízení polohy, který nelze v našich podmínkách plně ověřit,“ uvedl vedoucí družicových systémů VZLÚ Juraj Dudáš.

Start Falconu 9 by mohl proběhnout 18. prosince a česká družice by měla obíhat Zemi ve výšce 500 – 600 kilometrů. Komunikaci má zajišťovat pozemní stanice FEL ZČU. Důležité je, že na vývoji tohoto CubeSatu pracoval nový tým odborníků VZLÚ – ti tak získali praktické zkušenosti, které by měli uplatnit v navazujícím projektu – české družicové síti. Ta by podle plánu VZLÚ měla vzniknout v následujících letech.

VZLUSat-2 připravený na integraci do vypouštěcího kontejneru.

VZLUSat-2 připravený na integraci do vypouštěcího kontejneru.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroje informací:
https://www.vzlu.cz/
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EjtoyqVWkAA-6mB?format=jpg&name=medium
https://www.vzlu.cz/images/thumbs2/img-3688-01m-20200924133343.jpg
https://pbs.twimg.com/media/EjqizOiWAAI3E18?format=jpg&name=medium

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

15 komentářů ke článku “Třetí český CubeSat se chystá na start”

  1. mp napsal:

    Autor neodpovídá na zprávu, doplním tedy odkaz na zdroj: https://twitter.com/eltvorc

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Tím autorem myslíte mne? Nikde nevidím žádnou zprávu týkající se tohoto článku. A tenhle odkaz na Twitter je už od chvíle vydání článku uveden ve zdrojích informací pod článkem.

      • mp napsal:

        – zda myslím vás, to nevím — použil jsem funkci „Kontaktujte autora článku – hlášení chyb a nepřesností, rady, či připomínky“ a zatím nedorazila ani odpověd, ani se na článku nic nezměnilo;

        – bohužel se zdá, že nemáte pravdu, ve zdrojích je: „Zdroje informací:
        https://www.vzlu.cz/
        https://twitter.com/

        Zdroje obrázků:
        https://pbs.twimg.com/media/EjtoyqVWkAA-6mB?format=jpg&name=medium
        https://www.vzlu.cz/images/thumbs2/img-3688-01m-20200924133343.jpg
        https://pbs.twimg.com/media/EjqizOiWAAI3E18?format=jpg&name=medium
        Pod obrázkem potom „pbs.twimg.com“, tedy přímé odkazy na JPEGy z CDS a pro klikajícího uživatele tedy bez zpětného odkazu na kontext. Zda je to chyba, nebo záměr, to nevím, ale není to profi a mě osobně jako tvůrce hlavního payloadu, poskytovatele použitých fotek a v neposlední řadě babku v natáčkách(tm), civějící do trouby, to mrzí.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Po použití tohoto formuláře by mi měl dorazit mail. Je zvláštní, že v poště nic nemám.
        Ke zdrojům. Na našem webu to děláme tak, že na konci článku máme zdroje informací a zdroje obrázků. Zdroje informací udáváme (kvůli eliminaci dlouhých adres) pouze doménově (zde tedy https://twitter.com/), ale adresa odkazu je kompletní. To znamená, že když na odkaz kliknete, dostanete se přímo na adresu https://twitter.com/EltvorC. Stejně tak je jako zdroj informací uveden web VZLÚ – taky se ukazuje pouze doména https://www.vzlu.cz/, ale po kliknutí se člověk dostane na konkrétní článek https://www.vzlu.cz/cs/nanosatelit-vzlusat-2-vyrazil-na-cestu-do-usa-c741.html. Zdroje informací jsou pak přímo proklikatelné odkazy na originální soubory, které jsme v článku použili, aby měl čtenář přímý odkaz na obrázek např. v originálním rozlišení.
        Tento systém zdrojování používáme u všech článků na našem webu. Není to tedy chyba – děláme to takhle vždy a u všech článků – stačí se porozhlédnout po našem webu. je mi líto, že vás to mrzí, nicméně úpravu systému zdrojování se měnit nechystáme. Myslím si, že je dostatečné, když člověk klikne na zdroje informací a tím se dostane přímo na konkrétní tweet či článek. Díky za pochopení.

      • mp napsal:

        – pokud jde o formulář, použil jsem jej tuším 10.10. Zkuste si to opravit, možná přicházíte o mnoho dalších podnětů;

        – URL: pozoruhodné, nenapadlo by mě, že viditelný odkaz http://neco mě zavede na http://neco/jineho, což byl i důvod, proč mě na něj nenapadlo najet myší. Jakou část lidí to napadne nebo zda už si na to stálí návštěvníci zvykli, to neposoudím. Sice mi to nepřipadá dobré, zase si ale cením vaší práce s vysvětlováním.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rozhodně díky za podnět ohledně systému pro hlášení chyb. Je to opravdu podivné, protože v posledních dnech mi jiná hlášení o chybách normálně přichází. Proto se ještě pro jistotu zeptám, zda jste kliknul na potvrzovací tlačítko. V tom by teoreticky mohl být zakopaný pes, ale pro jistotu se i my pokusíme zjistit, zda není chyba na naší straně v systému, který tohle hlášení zajišťuje.

        Osobně se domnívá, že si na to naši uživatelé zvykli. Vycházím ze statistik, které mám k dispozici. Z nich vidím, že lidé na zdroje informací (i obrázků) na koncích článků klikají. Já si zase cením toho, že se podařilo celou situaci vysvětlit a věřím, že se Vám bude na našem webu líbit i nadále.

      • mp napsal:

        Už si to nepamatuju dopodrobna, ale pokud byl protirobotím údajem nějaký letopočet, tak to jsem určitě potvrzova, víc si nevzpomenu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Rozhodně díky za zpětnou vazbu. Mrknu na to a určitě dám vědět!

  2. spimfurt napsal:

    co to tam je za babku s natackama na fotce muhehe?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.