OSIRIS-REx urychlí uložení vzorků do pouzdra

Sonda OSIRIS-REx je připravena provést oproti původnímu plánu rychlejší uložení odběrné hlavy – manévr by měl začít v úterý 27. října. Odběrná hlava obsahuje materiál odebraný minulý týden z povrchu planetky Bennu a celý proces se urychlil, aby se minimalizovalo množství ztraceného materiálu. 22. října se pozemní tým dočkal fotek, které ukazovaly, že odběrná hlava doslova přetéká odebraným materiálem. Z fotek bylo jasné, že sonda odebrala výrazně více než požadovaných 60 gramů a některé kousky pomalu odletují pryč z odběrné hlavy TAGSAM.

Mylarová klapka na TAGSAM umožňuje materiálu při odběru snadno vniknout do hlavice a pak se měla přiklopit zpět. Otvorem, který klapka zakrývala, však zřejmě neprošel větší kámen, který zůstal v díře zaklíněn a klapka tedy zůstala otevřená. Právě kolem ní pak mohla část odebraného materiálu uniknout do okolí. Jelikož byl odběr tak úspěšný, dostal pozemní tým od Ředitelství vědeckých misí NASA povolení k urychlenému uložení odběrné hlavy do návratového pouzdra SRC (Sample Return Capsule). K tomu mělo původně dojít až 2. listopadu, ale nakonec vše začne už dnes, aby se minimalizovalo množství ztraceného materiálu.

Série tří snímků z kamery SamCam pořízených 22. října ukazuje, že odběrná hlava TAGSAM je plná odebraného regolitu a odletují z ní malé úlomky vzorků. Analýza ukazuje, že unikají z netěsné mylarové klapky, která je otevřena kvůli zaklíněnému kameni.

Série tří snímků z kamery SamCam pořízených 22. října ukazuje, že odběrná hlava TAGSAM je plná odebraného regolitu a odletují z ní malé úlomky vzorků. Analýza ukazuje, že unikají z netěsné mylarové klapky, která je otevřena kvůli zaklíněnému kameni.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org/

Díky velkému množství odebraného materiálu, jsme mohli urychlit naše rozhodnutí o uložení,“ popisuje Dante Lauretta, hlavní vědecký pracovník mise OSIRIS-REx z University of Arizona v Tucsonu a dodává: „Náš tým nyní nepřetržitě pracuje na urychleném harmonogramu uložení, abychom uchránili co nejvíc materiálu pro dopravu na Zemi.“ Na rozdíl od jiných činností, které OSIRIS-REx provádí kompletně autonomně, proces ukládání probíhá po etapách a vyžaduje od pozemního týmu dohled a případné zásahy. Celé to proběhne tak, že pozemní středisko pošle sondě předběžné pokyny k zahájení procesu ukládání a po dokončení každého předem definovaného kroku sonda pošle na Zemi telemetrii a fotky. Následně počká, až tým vše zkontroluje a dá sondě povolení pokračovat k dalšímu kroku.

Konstrukce návratového pouzdra

Konstrukce návratového pouzdra
Zdroj: http://spaceflight101.com/
Překlad: Autor

Signál urazí cestu mezi Zemí a Bennu za 18,5 minuty, takže obousměrná cesta (odeslání telemetrie ze sondy a následně zaslání potvrzení k pokračování) zabere 37 minut. K tomu je potřeba přičíst ještě čas nutný k vyhodnocení dat a rozhodování o pokračování. Odborníci budou neustále vyhodnocovat především zarovnání „zápěstí“ robotické paže u hlavy TAGSAM, aby měli jistotu, že odběrná hlava je vůči pouzdru SRC správně orientována.

Do procesu byla dodatečně přidána ještě jedna snímkovací sekvence, která má sledovat materiál unikající z TAGSAM a zajistit, že žádný uvolněný materiál nebude představovat překážku pro proces uložení. Odborníci očekávají, že celý proces ukládání zabere několik dní a vše bude zakončeno bezpečným uzavřením víka pouzdra SRC, které tak bude připraveno na cestu k Zemi. „Jsem hrdý na úžasnou práci týmu kolem OSIRIS-REx,“ říká Thomas Zurbuchen, přidružený administrátor NASA pro vědu a dodává: „Tato mise je na dobré cestě k přivezení historického a významného vzorku planetky na Zemi. Odborníci dělají všechny potřebné věci ve zrychleném časovém harmonogramu, aby ochránili tento drahocenný náklad.

Přeloženo z:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/stowstill_1.jpg
https://www.asteroidmission.org/…/10/5_deg_fast_cropped-3-frame-slowed86.gif
https://spaceflight101.com/osiris-rex/wp-content/uploads/sites/103/2016/08/osirisrex-14.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

3 komentářů ke článku “OSIRIS-REx urychlí uložení vzorků do pouzdra”

  1. Corvus napsal:

    Skvělý článek, velmi zajímavé. Jsem zvědavej, co vědci ze vzorků zjistí.

  2. pavelZ napsal:

    díky za skvělý článek.

    Tahle záležitost s odběrem a ukládáním vzorku je velmi napínavá. Snad to dobře dopadne.
    Mějte se.
    PavelZ.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.