sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Úřad NRO v říjnu využije Falcon 9

Národní úřad vojenského kosmického zpravodajství NRO potvrdil, že v průběhu tohoto měsíce vypustí z Mysu Canaveral náklad na raketě Falcon 9. O této misi se ještě nedávno nevědělo a její náznaky se objevily až před pár dny. Dokument pro Federální komunikační úřad FCC tehdy ukázal, že na 25. října chystá SpaceX start spojený s návratem prvního stupně na pevninu – žádný dříve oznámený start však těmto podmínkám nevyhovoval. Spekulovalo se tedy, že jde o dosud neoznámenou misi národní bezpečnosti pro americkou vládu.

Start Falconu 9 na misi Zuma.
Start Falconu 9 na misi Zuma.
Zdroj: https://c1.staticflickr.com

SpaceX už dříve vypustila několik utajených nákladů, které nebyly veřejně oznámeny až do finálních příprav. Nejznámějším tajemným základem je bezesporu Zuma vypuštěná v lednu 2018 – o ní jsme se dozvěděli jen pár týdnů před plánovaným startem – do té doby nebyla uvedena v žádném harmonogramu startů. Dodnes ani nevíme, pro jakou vládní agenturu byla určena. Agentura NRO však už tehdy uvedla, že ona zákazníkem není, byť úroveň utajení odpovídala aktuální misi, o které jsme se také dozvěděli na poslední chvíli.

Portál Spaceflight Now nyní oslovil mluvčího úřadu NRO a ten potvrdil, že právě NRO je zákazníkem mise plánované nejdříve na 25. října. Úřad NRO provozuje celou letku utajených družic určených ke sběru citlivých informací – tyto družice pořizují snímky, zachytávají signály a další údaje. Stejně jako v minulosti, nejsou ani nyní k dispozici žádné bližší informace o nákladu, který má Falcon vynést. Mise s označením NROL-108 tedy i přes hodné informování veřejnosti krátce před startem nemá být náhradou za Zumu – právě kvůli odlišným provozovatelům.

První stupeň měkce dosedá na plochu LZ-1
První stupeň měkce dosedá na plochu LZ-1
Zdroj: https://c2.staticflickr.com/

Start proběhne z mysu Canaveral a podle údajů týkajících se radiových vysílačů by se měl první stupeň rakety vracet na pevninskou plochu LZ-1. Ve většině případů první stupně Falconů přistávají na mořských plošinách stovky kilometrů od pobřeží. Pro návrat na pevninu je však potřeba více pohonných látek. To, že se u této mise počítá s přistáním prvního stupně na pevnině, může naznačovat, že cílem je nízká oběžná dráha Země, případně že vynášená družice (či několik družic) neváží mnoho.

NROL-108 je jednou ze tří misí pro úřad NRO, které by mohly v dalších týdnech odstartovat z Mysu Canaveral. Na rampě 37B čeká Delta IV Heavy určená pro misi NROL-44 a měla startovat už koncem srpna. Technické problémy na pozemním vybavení však start odložily skoro o měsíc. Start se nepovedl ani 30. září, jelikož automatický sekvencér zastavil odpočet pár sekund před startem a další pokus by mohl přijít 16. října. ULA ale také připravuje start rakety Atlas V z rampy 41, která by měla vynést misi NROL-101.

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/10/49548795401_6a68db5ef8_k.jpg
https://live.staticflickr.com/4607/39585580001_4b1d3972b9_k_d.jpg
https://c2.staticflickr.com/8/7594/27776235133_d48f2b8afa_h.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jenda R
Jenda R
3 let před

Nevíte, zda přistání na souši volí proto, že tak nemusí řešit vhodnost podmínek na moři, nebo je to i přes vyšší spotřebu paliva stále levnější než vysílat plošinu?

Dušan Majer
Dušan Majer
3 let před
Odpovědět  Jenda R

Pokud to podmínky dovolí (výška cílové dráhy, hmotnost nákladu), tak se vždy volí návrat na pevninu, který je logisticky jednodušší, zpracování stupně je rychlejší a plošiny jsou k dispozici pro mise, které se na pevninu vracet nemohou atd.

https://kosmonautix.cz/2020/10/08/urad-nro-v-rijnu-vyuzije-falcon-9/