Nový pohled na Enceladus

Přiloženou mozaiku infračervených snímků saturnova měsíce Enceladu vytvořili vědci ze všech dat tohoto druhu, která nasbírala sonda Cassini. Ta obíhala kolem Saturnu mezi roky 2004 a 2017. Sonda skončila svou misi plánovaným vstupem do atmosféry, ale její data jsou stále využívána pro nové objevy. Cassini prolétla kolem Enceladu celkem 147×, z čehož 23 průletů bylo klasifikovány jako blízké. Přístroj VIMS (Visual and Infrared Mapping Spectrometer) při nich sbíral data, která mohou odhalit informace o teplotě a složení materiálů na povrchu, ale i velikost a krystalovitost ledových útvarů.

Aktuálně publikovaná studie vytvořila z kompletního balíku dat přístroje VIMS globální spektrální mozaiku. Snímky vznikly spojením tří infračervených kanálů, které zde pro naše potřeby představují červenou, zelenou a modrou barvu. Tato data byla přenesena na mozaiku, kterou z dat Imaging Science Subsystem na Cassini vytvořil další tým.

Snímky Enceladu s popisky.

Snímky Enceladu s popisky.
Zdroj: https://www.esa.int/

Celkem máme k dispozici pět pohledů na Enceladus. V horním řádku jsou vedle sebe snímky „přední“ polokoule (ve směru pohybu měsíce), polokoule mířící k Saturnu a „zadní“ polokoule (mířící proti směru pohybu měsíce). Spodní řada ukazuje vlevo pohled na severní pól a vpravo pak na pól jižní. A pokud Vám 2D obrázky příliš nevyhovují, můžete využít 3D vizualizaci.

Vědci využili fotometrických korekcí k odhalení nových detailních struktur. Povrch Enceladu je téměř kompletně tvořen čistým vodním ledem, který způsobuje velkou odrazivost. Sledovaná jasnost však záleží na vlastnostech povrchu – jeho tvaru a úhlu, ve kterém se na něj díváme. Proto bylo nezbytné provést korekce těchto odchylek, aby se ukázaly rozdíly ve složení a celkovém stavu povrchu.

S použitím těchto vylepšených fotometrických korekcí mohli vědci odhalit spektrální rozdíly, které jsou na snímcích zobrazeny různými barvami. Asi nejlépe je to vidět v oblasti čtyř velkých tektonických poruch nazvaných Tygří pruhy či Tygří drápy u jižního pólu. Snímek jižního pólu také ukazuje čistou hranici mezi terény, kde se červená barva setkává s modrou. Lehce načervenalá barva na prvním snímku je zřejmě způsobena nedávno odkrytým ledem. To by mohl být povrchový projev horkých míst na oceánském dně. V budoucnu chtějí vědci použít tuto metodu i pro další ledové měsíce, aby je mohli porovnat s Enceladem. Podobná infračervená měření od sond JUICE či Europa Clipper budou moci odhalit nedávnou aktivitu na jupiterových měsících Europa a Ganymed.

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://www.esa.int/…/22213489-1-eng-GB/A_new_view_of_Enceladus.jpg
https://www.esa.int/…/22213682-1-eng-GB/A_new_view_of_Enceladus_annotated.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.