ŽIVĚ A ČESKY: Odklady provázená devátá várka Starlinků

Tahle mise si opravdu vybrala odkladů měrou vrchovatou. Od technické závady na senzoru motoru prvního stupně, přes termínovou kolizi se startem družice GPS až po špatné počasí – v součtu se start posunul o skoro měsíc a půl. Nyní je však čekání snad již konečně u konce a start by měl přijít v pátek v 7:12 našeho času. Raketa Falcon 9 s prvním stupněm, který má za sebou 4 starty, by měla vynést nejen 57 družic Starlink, ale také dvě družice BlackSky Global pro snímkování Země. Pokud tedy budete mít čas a chuť, rádi bychom Vás pozvali na náš komentovaný přenos.

Náš přenos ze startu spustíme zhruba okolo 6:55 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Zdroje informací:
http://forum.kosmonautix.cz/
https://www.elonx.cz/

Zdroje obrázků:
https://mk0spaceflightnoa02a.kinstacdn.com/…/2019/11/EJDUiLTVUAA-QOn-2.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

18 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odklady provázená devátá várka Starlinků”

  1. PeProch napsal:

    Zdravím všechny,
    asi se špatně dívám, ale nikde jsem nenašel informaci jak dopadlo chytání aerodynamických krytů při této misi.
    Dík za info

  2. David R. napsal:

    Opravdu mne zaráží – a nechápu účel – ten očividně „vylepšený“ snímek družic. Že příznivci různých sekt podobně „photoshopují“ snímky svých demonstrací, aby tam jakoby bylo řádově víc lidí, budiž, to jsou blázni, ale u astronomů bych čekal výrazně korektnější přístup.
    Bohužel i pan Jiří Grygar v nedávném rozhovoru udělal de facto to samé, když „porovnal“ počet hvězd, viditelný v jeden okamžik pouhým okem, s celkovým počtem družic Starlink (ano, tedy i těch, co právě frčí hluboko pod nohama pozorovatele, někde nad Austrálií, kde je bílý den). Proč nesrovnává srovnatelné? Když už celkový počet družic, tak tedy i celkový počet hvězd v naší galaxii – 100 miliard? Ono by to srovnání tak nevyznělo, že.
    Bohužel jsem zatím neslyšel ani jednoho astronoma, který by na férovku připustil, že družice Starlink ruší pozorování jen určitou omezenou dobu po západu Slunce a před jeho východem, protože jinak je pohybují v zemském stínu. A že drtivá většina jich bude ve finálu na nejnižší dráze, kde bude tento interval ještě kratší. Zatímco letadla svítí a ruší pozorování celou noc. A že družice jdou přesně predikovatelné, zatímco letadla a především oblačnost hůře.
    Lidi, jestli jste tu fotku někdo opravdu zbaštili, zkuste se prosím zamyslet, proč by mělo být nebe pokryto takovým kobercem družic? Podstatné je, aby bylo pokrytí – tedy ano, vždy bude vidět (je-li osvětlená) nejméně jedna družice. Typicky dvě až čtyři, v severnějších / jižnějších oblastech pak víc, plus nějaké další níže nad horizontem, ale Las Vegas to opravdu nebude.

  3. Josef Somik napsal:

    Nevíte náhodou, proč se zde nezobrazí mnou odeslaný komentář? Toto je třetí pokus.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      To netuším, ještě nikdo nehlásil podobný problém.

      • Josef Somik napsal:

        Pane Majer, a co si o tom mnou odkazovaném snímku komety, pardon, Starlinků myslíte?
        A to jich ještě není ani tisícovka.

        Ptám se přímo vás proto, že když jsem se o tom problému s vámi bavil dříve, tak jste nepřímo nabádal astronomy, že se mají Muskovi přizpůsobit prostřednictvím lepších metod skládaní astrofotek, aby se ty stopy družic ze snímku ztratily. Jenže když bude družic několik tisíc, tak už na těch snímcích budou převládat. A jak je pak ze snímku odstranit? Máte zase nějaké řešení pro astronomy?

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Co si o něm myslím? Že mi nevadí. Viděl jsem na internetu desítky fotek této komety a nebyl na ní ani jeden Starlink. Já ale chápu, že pro odpůrce Starlinků jsou takové fotky nezajímavé, zato když se někdy podaří snímek, jaký posíláte, tak je potřeba jej řádně rozšířit a ukázat veřejnosti, jaká je to hrůza. 🙂
        Jak jsem psal, pokud nemohou lepší algoritmy pro zpracování snímků, pak bude jediným řešením přesun teleskopů na oběžnou dráhu. Jistě to nebude hned, ale astronomům to ve výsledku přinese výhody, které kosmické teleskopy mají. I kočí se museli před desítkami let naučit řídit auta, když přestal zájem o koňské povozy. Taky to nebylo lusknutím prstu, taky to pro ně nebylo lehké ani levné, ale přizpůsobili se pokroku. Tady to bude stejné.

      • Josef Somik napsal:

        „I kočí se museli před desítkami let naučit řídit auta, když přestal zájem o koňské povozy.“

        Ano, a i lidé se pak naučili dýchat ten smog. 😀

        Nechme diskuse na dvou frontách. Svůj názor jsem napsal výše.
        Mějte se hezky. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Jen s tím rozdílem, že družice běžnému člověku nijak fyzicky neublíží.
        Souhlasím, tahle debata nemá smysl (ostatně jako vždy na tohle téma, ať už diskutuju s kýmkoliv, kdo je proti Starlinku). Krásný víkend i Vám.

    • Ondřej Šamárek Redakce napsal:

      Z nějakého záhadného důvodu spadly do spamu. Už by to mělo být v pořádku. 😉

      • Josef Somik napsal:

        No tak dvakrát to tu být nemusí, ale hlavně, že už se to zobrazilo. 🙂

  4. Josef Somik napsal:

    Pane Majer, fotografie družic Starlink uložených pod aerodynamickým krytem je pěkná. Ale už jste viděl fotografii družic Starlink na obloze? Ta je ještě lepší!

    https://smartmania.cz/wp-content/uploads/2020/07/xdaniel-lopez-neowise.jpeg.pagespeed.ic.snEVfAcIQj.webp

    Přístup k internetu je již dnes jen pro někoho, ne pro všechny. Systém Starlink na tom nic nezmění.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Víte, budu upřímný. Starlink má potenciál pomoci velkému množství lidí. My ve střední Evropě jsme zhýčkaní kvalitním internetem, ale velké množství lidí takový luxus nemá, A nejde jen o rozvojové země. I v USA a jinde v rozvinutém světě se najde mnoho míst, kde je internetové připojení velmi špatné. To jsou velmi výrazné plusy pro mnoho lidí. Běžní lidé pouhým okem družice na noční obloze prakticky neuvidí. Takže je tu jen malá skupina lidí, kteří budou mít kvůli Starlinku nějaké komplikace a sice astronomové. Sami si udělali studii, podle které bude při dobudování sítě ovlivněno i za nejhoršího stavu asi 30% jejich snímků, což opravdu není mnoho. Je mi jasné, že se na internetu budou objevovat EXTRÉMNÍ příklady fotek, kde budou družice přes snímané objekty, ale nabízí se otázka, z kolika fotek bude muset autor vybírat, aby našel tu opravdu špatnou, která šokuje.
      Pokud tedy sečtu počet lidí, kterým může Starlink pomoci a kterým částečně zhorší práci, jsou to neporovnatelně velké skupiny. Astronomové aspoň budou mít důvod víc využívat kosmických teleskopů. Takže sečteno a podtrženo: Go Starlink, jen houšť a větší kapky. A aby to nevypadalo, že fandím jen SpaceX, tak úplně stejně se těším na všechny ostatní družicové sítě – OneWeb počínaje (snad se zvednou!) a Kuiperem konče. Všechny mají potenciál posunout lidstvo technologicky dál. nemohu se toho dočkat! Nemá smysl o tom diskutovat. Podobných diskusi jsem s odpůrci Starlinků absolvoval již několik a nikdy to nikam nevedlo. Astronomy ale tak trochu chápu, jsou v roli kočích při nástupu automobilů. Doba jde vpřed a některé profese to více či méně odnesou. Ale to nesmí být překážka dalšího rozvoje.

      • Josef Somik napsal:

        Jak může Starlink pomoci lidem, kteří na něj nemají peníze? Pořád zapomínáte na to, že jde především o zisky. To, jestli všichni lidé budou propojeni přes Starlink je vedlejší, hlavně musí zaplatit!

        Samozřejmě, že ten snímek Daniela Lópeze je úmyslně poskládán tak, aby ty stopy družic vynikly. Díky tomu ale vidíte ten bordel!

        Nejsem odpůrce systému Starlink, jen mě štve, že neexistuje legislativa, že se podnikatelé chovají tak bezohledně vůči ostatním.
        Když vám před domem někdo postaví 4patrovou budovu a vy tak ztratíte nádherný výhled do krajiny, tak to alespoň staví na svém pozemku. Ale vesmír je všech! Takže by bylo fajn se alespoň domluvit co, jak a jaký to bude mít dopad, a až potom budovat.

        Jinak technika je to zajímavá a já osobně už vím, jak se jí vyhnout, aby mi nekazila astrofotky. Ale z toho rozčilení přecházím do obav, aby pak, až tam bude tisíce a tisíce družic, mohli lidé vůbec bezpečně létat do vesmíru. Ale to už je na jinou diskusi. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Toho místa tam bude opravdu dost, toho bych se fakt nebál. A jak jsem psal jinde, běžní lidé družice pouhým okem prakticky neuvidí, takže jim to nijak vadit nebude.
        A co se té ceny týče- pokud někdo na něco nemá, je to jeho problém. Já bych taky chtěl Teslu, ale nemám na ni a je to můj problém, ne toho výrobce. Důležité je, že kromě skupiny lidí, kteří si daný produkt dovolit nemohou, existuje i nemalá skupina těch, kteří si jej dovolit nejen mohou, ale dokonce pro něj najdou využití a koupí si ho. Zřejmě nikdy nebude nic takového zdarma pro všechny. Ale důležité je, že se najdou lid, kteří to využijí a zaplatí.

      • Samo2 napsal:

        Nevidím bezohľadnosť SpaceX ako popisujete s domom vo výhľade, investujú vlastný kapitál do zníženia viditeľnosti družíc prečo by mali robiť ešte aj niečo také ako že mali vyrobené družice a potom ich zoštrotujú lebo niesú tmavé aby brali viac ohľad? Žiaľ významná regulácia neexistuje, regulujú to iba štáty. Na druhú stranu ak je vesmír všetkých ako fér by boli medzinárodné regulácie voči krajinám ktoré zatiaľ nemajú významné aktivity vo vesmíre no budú mať časom? Bude to ako s emisiami že rozvinuté krajiny si môžu dovoliť zakazovať uhlie na medzinárodnej úrovni lebo oni sa na uhlí už vyvinuli, no tým pádom podkopávame rozvoj tam kde to ešte nestihli? Dajme tomu čo keby sme regulovali jasnosť, ako štandardizujeme metódy kedy družica je dosť tmavá aby mohla letieť? Čo je technicky realizovateľné a čo už nie? Je to veľmi široká problematika a vyhovieť všetkým sa nedá, keď nebudú nespokojný astronómovia bude nespokojná napríklad India ktorá bude časom chcieť vlastnú konšteláciu. Chápete čo tým myslím. Čo sa týka dostupnosti, teraz to dostupné všetkým nebude no časom cena bude prirodzene klesať. Pozrite sa na smartfóny, 10 rokov dozadu si ich dovolilo pár ľudí teraz ich majú aj sociálne prípady kde majú ledva čo do úst no smartfón aspoň jeden majú.

  5. Josef Somik napsal:

    Pane Majer, už jste viděl ten parádní snímek družic Starlink?

    https://smartmania.cz/wp-content/uploads/2020/07/xdaniel-lopez-neowise.jpeg.pagespeed.ic.snEVfAcIQj.webp

    S přibývajícím počtem družic budou ty snímky ještě krásnější.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.