Konec měsíce je nabitý starty

Soukromé firmy se asi nějak tajně dohodly, že na konec srpna naplánují pořádnou porci startů. Sešlo se jich tolik, že se v nich člověk může ztrácet a aby to bylo ještě těžší, nad mnohými visí otazníky, nebo se dokonce navzájem ovlivňují. Tento krátký článek si dává za cíl alespoň trochu shrnout atraktivní události, které nás v nejbližších dnech čekají. Pokud se totiž nic nepokazí, mohli bychom se ve zbývajících 4 srpnových dnech dočkat rovnou šesti startů – ve hře je Delta IV Heavy, dvě rakety Falcon 9, Starship SN6, návrat Electronu do služby a premiéra rakety Rocket 3.1.

Delta IV Heavy čeká na misi NROL-44

Delta IV Heavy čeká na misi NROL-44
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Nejblíže k vypuštění je těžká raketa Delta IV Heavy určená pro tajnou misi NROL-44. Ta sice měla startovat už dnes ráno, ale kvůli závadě na pneumatickém systému rampy musel být start odložen o 24 hodin. Firma ULA nyní počítá se startem v pátek v 8:08 SELČ. Další na řadě bude Falcon 9, který má vynést argentinskou radarovou družici SAOCOM 1B. A tady se dostáváme k prvnímu velkému otazníku. Start je sice oficiálně plánován na sobotu 1:19 SELČ, ale do startu zbývá den a půl a stále ještě neproběhl statický zážeh. Stane se tahle mise prvním projektem pro platícího zákazníka, která zážeh nepodstoupí?

Start Falconu v sobotu ráno může zhatit i zmíněná Delta IV Heavy. Pozemní týmy obsluhující kosmodrom potřebují 16 hodin na rekonfiguraci svých systémů, aby mohli odbavit jinou raketu. Termíny startů NROL-44 a SAOCOM-1B v tuto chvíli dělí 17 hodin a 11 minut, což rozhodně není moc. Naopak pozitivní je, že z přístavu vypluly lodě GO Ms Tree a GO Ms Chief, které by měly zkusit chystat kryty Falconu. EDIT (viz konec článku)

Starship SN6 na Boca Chica

Starship SN6 na Boca Chica
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V sobotu by ale neměl letět jen Falcon. V 5:05 se otevírá okno pro raketu Electron, která se vrací do služby po červnové nehodě. Při misi pojmenovanou I Can’t Believe It’s Not Optical má vynést radarovou družici Sequoia pro firmu Capella Space. Na stejný den je také plánován i testovací skok Starship SN6 do 150 metrů. Testovací prototyp už podstoupil statický zážeh a dostal i závaží simulující chybějící špičku. Test na základně Boca Chica by měl proběhnout mezi 15:00 a 3:00 SELČ. Jako obvykle je potřeba počítat s odkladem na další dny.

Myslíte si, že si v neděli odpočineme? Nevypadá to tak. SpaceX totiž na 16:08 připravuje další start Falconu 9 – tentokrát se 60 družicemi Starlink – bude to už jejich 11. várka a třetí srpnová. Ani u této mise zatím nepřišel statický zážeh, ale to není zase tak překvapivé. Už dříve jsme zažili, že se u jedné mise s družicemi Starlink statický zážeh vůbec nedělal. Jelikož se má startovat z jiné rampy než v případě mise SAOCOM 1B, neměly by si tyto starty (plánované více než den a půl od sebe) nijak vadit. Problém by samozřejmě mohl nastat při odkladu mise SAOCOM kvůli výše zmíněné kolizi termínů s Deltou IV Heavy.

Rocket 3.1 od firmy Astra

Rocket 3.1 od firmy Astra
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

V pondělí nás čeká poslední srpnový den a právě na tento termín chystá firma Astra start své rakety Rocket 3.1. Dvě a půl hodiny dlouhé startovní okno se otevře ve 4:00 SELČ a letět by se mělo z kosmodromu Kodiak na Aljašce. Start byl již mnohokrát odsunut z technických důvodů i kvůli počasí. Nákladem by měla být jen hmotnostní a rozměrová maketa – jedná se totiž o premiérový start tohoto malého nosiče.

EDIT 17.8. 16:40
Start Falconu 9 s družicí SAOCOM 1B byl odložen. Nový termín zatím neznáme. Je otázka, zda tato změna nějak ovlivní termín startu Falconu se Starlinky. Logické by bylo, že mise pro SpaceX uvolní místo misi pro platícího zákazníka, ale to je čistě moje spekulace.

EDIT 2 17.8. 17:10
Mise SAOCOM 1B by měla startovat v pondělí 31. srpna v 1:19 SELČ. Start s družicemi Starlink se zřejmě posune až za SAOCOM.

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EgYX0GWWsAAOcZt?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EgYqt9FXsAAwznC?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EgYVgb_WkAEyC23?format=jpg&name=4096×4096
https://pbs.twimg.com/media/EgYWdYyWsAQojxe?format=jpg&name=4096×4096

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

4 komentářů ke článku “Konec měsíce je nabitý starty”

  1. Ladinek napsal:

    Jak to bude s pokusem o záchranu krytů? Stihnou lodě přejet na místo dopadu Starlinku a dovedou případně provést dvě mise na jeden zátah? Diky

  2. jakubvanek napsal:

    no, podle tw se to změnilo tak, že poletí Saocom a nepoletí Starlink
    Launch Schedule Update:

    Delta IV Heavy: NET Friday 06:08 UTC
    Electron Return to Flight: NET Saturday 03:05 UTC
    Starship SN6 Hop: NET Saturday
    Falcon 9/SAOCOM-1B: NET Sunday 23:19 UTC
    Astra Maiden Flight: NET Monday 02:00 UTC

    The next Starlink mission is TBD.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.