sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Sojuz MS-16 u ISS

Dnes dopoledne jsme byli svědky úspěšného startu nosné rakety Sojuz 2-1a, která poprvé vynesla pilotovanou kosmickou loď Sojuz. Konkrétně šlo o Sojuz MS-16, který ve svých útrobách ukrýval tříčlennou posádku – Anatolije Ivanišina a Ivana Vagnera z Ruska a Chrise Cassidyho z USA. Loď dosáhla správné oběžné dráhy a mohla tak začít pronásledovat ISS. Po rychlém letovém profilu dorazí ke stanici už pouhých šest hodin po startu – plánované připojení na staniční modul Poisk je plánováno na čtvrtek v 16:16 SELČ, ale jako obvykle se tento plán může o pár minut změnit. Budeme rádi, když se připojíte k našemu komentovanému přenosu.

Náš přenos spustíme zhruba 25 minut před připojením, tedy okolo 15:50 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

Zdroje informací:
https://www.nasaspaceflight.com/
https://blogs.nasa.gov/spacestation/

Zdroje obrázků:
https://external-preview.redd.it/…71328a577c54ea4e2ea7a17d9a280a0ac3673c91

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Petr Čása
Petr Čása
4 let před

Hezký přenos a sice krátký, ale pěkný rozhovor pro TV Prima 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Petr Čása

Díky za pochvalu. 😉

SaturnV
SaturnV
4 let před

Moc pěkný přenos. Start jsem sledoval živě na velké televizi, ale připojení jsem nestihl. A ještě všechno nejlepší k svátku Dušane!

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  SaturnV

Díky moc za přání i za pochvalu přenosu!

majomusk
majomusk
4 let před

No žeby Rusi predbehli USA v obnove pilotovaných letov aspoň na ISS?Nový kozmodron,prachy v armáde,plán návratu na Mesiac cca ako USA,nemajú také pozlátko ako USA ale zas tak pozadu niesu.A to Amíci potrebujú súkromníkov…

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  majomusk

Nechápu otázku. Rusové žádné pilotované lety k ISS obnovovat nemusí, protože je provozují stále. A ve svém výčtu jste zapomněl na to, že Rusové nemají jednu podstatnou věc a sice peníze. Jejich kosmický program je podfinancován a to se bohužel projevuje na tom, že vize nejsou přenášeny do reality – nebo jsou, ale s výrazným zpožděním.
A ještě jedna věc. To, že NASA potřebuje soukromníky není úplně správné vyjádření. Musíte si uvědomit, že NASA provozuje největší letku sond a teleskopů po celé soustavě ze všech kosmických agentur. Oproti tomu Rusové nemají vědecké sondy žádné (jen podíl na TGO). Takže NASA má mnohem více projektů které musí financovat. Její program Artemis není jediným projektem, který rozvíjí.

majomusk
majomusk
4 let před

To som až tak nemyslel,že otázku.Viem,že oni robia taxík na ISS roky.Sojuz je kvalita.Pilotovaná kozmonautika je ale tiež iný level.Samozrejme,že v automatoch sú pozadu.Bohvie ako to bude po pandémii…

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  majomusk

Věřme, že dopady budou co nejmenší.

https://kosmonautix.cz/2020/04/09/zive-a-cesky-sojuz-ms-16-u-iss/