sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Crew Dragon je připraven k pilotovanému letu

V titulku k originálnímu článku Erica Bergera v  ArsTechnica je ještě uvedeno: Téměř, zbývá většinou jen papírová práce. Ačkoli to NASA zatím veřejně neoznámila, je podle autora původního článku zřejmé, že Crew Dragon DM-2, která poprvé od roku 2011 vyšle na orbitu pilotovanou loď z území USA a přivede astronauty Douga Hurleye a Boba Behnkena k ISS, je připravována na 7. května 2020. Když byl na tento termín startu dotazován Mark Geyer, ředitel JSC (Johnson Space Center), řekl, že je to nezávazné a že zatím o tom nebylo rozhodnuto. Na uvedeném datu se údajně shodli jako na přijatelném představitelé programů ISS (International Space Station) a CC (Commercial Crew) a jejich vedoucí nyní pokračují v konzultacích s Administrátorem NASA Jimem Bridenstinem a se šéfem pilotovaných letů Dougem Loverro o tom, kdy skutečně bude mise DM-2 odstartována. Proto je stále dost dobře možné, že DM-2 může letět kdykoli mezi druhou polovinou dubna a červnem t.r.

Mark Geyer a Dough Lovero v JSC
Zdroj: NASA

Lovero při návštěvě JSC v pondělí prohlásil, že loď Crew Dragon pro tuto pilotovanou misi, která před pár dny dorazila na KSC (Kennedy Space Center), je v podstatě, mimo pár drobností, připravena ke letu. Řekl: “Je několik subsystémů v lodi, o kterých se domníváme, že by měly být upraveny s použitím jiných kovů, chceme vyměnit některá vedení v jedné oblasti, kde jsme narazili na možnou inkompabilitu s wolframem. Nejsou to podstatné závady, ale něco, co musí být doděláno během přípravy lodi.” Probíhají také finální diskuze mezi NASA a SpaceX o dodatečných testech padáků, aby mohl být tento systém certifikován k pilotovanému letu. Je pravděpodobné, že SpaceX provede dva dodatečné testy nových padáků v následujících týdnech, aby uspokojila požadavky NASA. Jak ale Loverro řekl, NASA musí dokončit své analýzy údajů z úspěšného lednového testu IFA (In-Flight Abort) a potom zkompletovat administrativu potřebnou pro tuto misi. “Zní to možná přízemně, ale máme plno papírů, které je třeba ověřit, odškrtnout a zkontrolovat, aby byla jistota, že vše je dokončeno a uzavřeno. Je to možná jedna z nejdelších fází, které na nás čekají. Tato práce je často podceňována, ale je kriticky důležitá.

Astro Jessica na ISS při Cerebrálním autoregulačním experimentu Zdroj: NASA

NASA se také snaží určit, jak dlouho má tato úvodní pilotovaná mise Crew Dragonu trvat. Původně agentura plánovala připojení lodě k ISS asi na týden. Nyní by chtěla tuto misi prodloužit, aby oba astronauté mohli na orbitě udělat více práce. Letos na jaře se na Zemi z ISS vrátí astronauté Jessica Meir a Drew Morgan. Na stanici zůstane jen Chris Cassidy a NASA chce omezit čas, kdy tam bude jediným americkým astronautem, proto se diskutuje možnost prodloužit misi Hurleye a Behnkena na šest týdnů. Jestliže k tomu NASA přistoupí, budou oba astronauté z mise SpX DM-2 potřebovat dodatečný výcvik zaměřený na pobyt a práci na ISS. NASA chce, aby Behnken byl schopen účastnit se EVA (extravehicular activity), pokud nastane taková potřeba. Behnken má za sebou šest výstupů během dvou misí raketoplánů, ale naposledy byl ve volném prostoru před 10 lety, v únoru 2010. Proto bude potřebovat opakovací a zdokonalovací trénink, pokud bude jeho mise prodloužena. Hurley byl pilotem raketoplánu a výstup do volného prostoru nikdy neabsolvoval. To potvrdil v pondělí i Geyer a dodal, že to vše je součástí rozvahy, která povede k brzkému rozhodnutí, kdy by loď i posádka mohla být připravena ke startu.

Crew Dragon pro misi DM-2 dorazil na floridský kosmodrom.
Crew Dragon pro misi DM-2 dorazil na floridský kosmodrom.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Zdroj informací:
https://arstechnica.com/

Zdroj obrázků:
https://cdn.arstechnica.net/…SPX01_0004_medium-800×499.jpg
https://twitter.com/DouglasLoverro/status/1226991443736190981/photo/1
https://pbs.twimg.com/media/EQbSqYdXUAczL87?format=jpg&name=900×900
https://pbs.twimg.com/media/EQwpTm3UEAAf0gp?format=jpg&name=4096×4096

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Vit Blahous
Vit Blahous
4 let před

Jména Doug Hurley a Bob Behnken jsou už dlouho dobře známá, ale jsou dostupné informace o záložní a podpůrné posádce a jejich tréningu a přípravách na případnou misi na ISS?

Vit Blahous
Vit Blahous
4 let před
Odpovědět  Roman Vyhnánek

Děkuji Vám za odpověď i za zajímavý článek!

Atlas
Atlas
4 let před

Kto by to bol povedal ze po konci raketoplanov bude vozit americanov na iss nejaka mala nova firmicka.
A este za par susnov.
Zaroven je smutne ze tak dlho americania nemali moznost lietat vlastnymi silami na iss. A pritom vesmirna velmoc cislo 1.

glober
glober
4 let před

Ví někdo jak je to s certifikací Falconu 9 pro provoz s posádkou? Není moc raket co můžou vozit lidskou posádku, i rusové vybírají do takových nosičú nejlepší součástky z nejlepších.

Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  glober

Falcon byl od začátku stavěný na pilotovanou certifikaci a NASA jej podle toho hodnotila – třeba se jen kvůli tomu eliminovaly mikropraskliny turbočerpadel motorů Merlin, které jinak nepředstavovaly žádné riziko.

Kamil
Kamil
4 let před
Odpovědět  glober

NASA chtěla aby F9 ve verzi Block 5 letela 7x v nezměněné konečné konfiguraci. A to už bylo splněno loni. A než v květnu poletí přibude aspoň 5 dalších startů, tak by snad mohli být spokojeni

https://kosmonautix.cz/2020/02/15/https-www-kosmonautix-cz-2020-02-crew-dragon-je-pilotovanemu-letu/