ŽIVĚ A ČESKY: Po Dragonu vyrazí k ISS Progress

Zatímco čtvrteční večer patří Dragonu (přímý přenos rozběhneme dnes v 18:15, start přijde v 18:29), páteční dopoledne bude patřit ruskému Progressu. Zásobovací loď Progress MS-13 má odstartovat pomocí nosné rakety Sojuz 2-1a z kosmodromu Bajkonur, konkrétně pak ze vzletové rampy 31/6. Start je momentálně plánován na pátek v 10:34 středoevropského času. Kosmická loď označovaná také jako Progress 74 by se měla k Mezinárodní kosmické stanici připojit na modul Pirs v pondělí kolem půl dvanácté našeho času. Jak vidíte – posádka na stanici se nudit nebude a diváci mají o naše komentované přenosy postaráno.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 10:20 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://blogs.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.energia.ru/ru/iss/iss61/progress_ms-13/im/photo_12-03-11.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Po Dragonu vyrazí k ISS Progress”

  1. Rosta napsal:

    Ok díky za vysvětlení.Vrtalo mě furt hlavou když jsou ty zásobovací mise tak drahé tak proč létají tak „často“ . Nevěděl jsem že při zásobování se každá země zásobuje sama/zvlášť.

  2. Časté zásobování napsal:

    Dobrý den Všem, Prosím o vysvětlení proč skoro v jeden den startuje Dragon a Progress k ISS? Není to moc často takové to zásobování? Díky Rosťa

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Hezký večer,
      prostě se to tak sešlo, není za tím žádný důvod, kvůli kterému by bylo najednou potřeba tolik zásob. Navíc ruská loď vozí zásoby v drtivé většině pro ruskou část stanice a americké lodě vozí v drtivé většině věci pro americkou část. Z několika tun nákladu v lodi tvoří náklad pro „druhou stranu“ jen pár kg. Takže to je další důvod, proč spolu obě mise a jejich načasování nesouvisí.

      • Racek napsal:

        Navíc, každá loď přistává jiným způsobem (Progres automaticky) a na jiném uzlu a se svojí obsluhou. Takže komplikace mohou vzniknout jen v případě nějaké mimořádné situace a obě lodi také mohou „počkat“ 🙂 .

  3. Vladimír Todt napsal:

    Pokus o přistání urychlovacích bloků a centrálního stupně bude v které části Sibiře? Vstupní zážehy nebudou, předpokládám, provedeny. Sojuzy jsou praxí prověřené stroje.;)

    Mně to nedalo, nějak další věci začínám považovat za samozřejmé.

  4. Jakubko napsal:

    Uniklo mi dačo? Nemal by sa progress volať podľa posledného sojuzu?

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.