Hayabusa 2 opouští Ryugu

Po roce a půl výzkumu, měření, výsadcích několika landerů a dvou odběrech vzorků zažehla sonda Hayabusa 2 včera své trysky a zamířila k Zemi i s tmavým materiálem v odběrném pouzdru. Sonda se od planetky začala vzdalovat rychlostí 9,2 cm/s, přičemž zanedlouho dojde k aktivování iontových motorů pro úpravu dráhy, která sondu zavede koncem roku 2020 k naší planetě. Řídící středisko ve městě Sagamihara včera ve 2:24 SEČ potvrdilo, že odlet byl zahájen a sonda začala opouštět svou domácí pozici zhruba 20 km od Ryugu. Mise byla doslova napěchována úkoly a ani odlet není jen tak – sonda má za úkol snímkovat až do 18. listopadu postupně se vzdalující planetku o průměru 900 metrů. Odhaduje se, že focení bude ukončeno ve vzdálenosti 50 kilometrů od Ryugu.

Plánovaný průběh odletu.

Plánovaný průběh odletu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

18. listopadu sonda pomocí trysek změní orientaci v prostoru a o dva dny později začne testovat iontové motory. Celkem najdeme na palubě čtyři motory, které elektřinou ionizují atomy xenonu. Produkují sice jen malý tah, ale mohou fungovat i několik měsíců, což z nich dělá velmi účinný a palivově úsporný prostředek pro mise v hlubším kosmu. Jakmile bude jisté, že jsou motory v pořádku, odešle pozemní středisko příkazy k zahájení návratové fáze. Nejdříve 3. prosince tedy začne rok dlouhá cesta na Zemi. JAXA chce, aby sonda aktivovala během návratu současně tři iontové motory a čtvrtý si nechala jako zálohu.

Snímky Ryugu pořízené při odletu sondy Hayabusa 2

Snímky Ryugu pořízené při odletu sondy Hayabusa 2
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Během dosavadní mise japonská sonda odebrala materiál ze dvou míst planetky, které se mají dopravit na Zemi. Vzorky byly odebrány během dvou precizně naplánovaných odběrů v únoručervenci letošního roku. Druhý odběr mířil na materiál vyvržený při předchozím umělém bombardování povrchu vysokorychlostním impaktorem. Vědci se těší na analýzu vzorků, které mohou obsahovat organické látky. Planetky jako Ryugu nebo i větší tělesa, ze kterých se Ryugu kdysi oddělila, totiž mohla podle některých teorií kdysi dávno na Zemi dopravit materiál pro rozvoj života. „Pokud bude materiál dopravený z Ryugu obsahovat organické látky, můžeme porozumět tomu, jak země nasbírala surový materiál pro rozvoj života,“ uvedla JAXA v tweetu. Sondu ale čeká ještě dlouhá cesta – včera se nacházela 252 milionů kilometrů od Země. Tady obíhá planetka Ryugu, která dostala jméno po bájném dračím paláci a která oběhne Slunce jednou za 1,3 roku. Její dráha se dostává poměrně blízko k dráze Země a tudíž se může ve vzdálené budoucnosti stát potenciálně nebezpečným objektem.

Každá fáze mise Hayabusa 2 má své vlastní logo. Tomu věnovanému návratu dominuje zelená barva, která odkazuje na symbol života.

Každá fáze mise Hayabusa 2 má své vlastní logo. Tomu věnovanému návratu dominuje zelená barva, která odkazuje na symbol života.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Odebraný materiál se nachází v návratovém pouzdru, které se od mateřské sondy oddělí před vstupem do zemské atmosféry, přičemž přistání na padácích nedaleko australské základny Woomera je plánováno na konec příštího roku. JAXA zatím neuvedla přesné datum, jelikož záleží na datu zahájení návratu k Zemi, o kterém se bude ještě jednat. „I kdybychom získali 0,1 gramu, bude to stačit na veškerou analýzu, ale věříme, že to bude víc,“ říká Makoto Jošikawa, manažer mise z JAXA. Hayabusa 2 dorazila do blízkosti planetky v červnu 2018 po tři a půl roku dlouhé cestě ze Země. Start proběhl 3. prosince 2015 na raketě H-2A z kosmodromu Tanegašima. Mise vznikla jako pokračování mise Hayabusa, která se po mnoha problémech vrátila v červnu 2010 na Zemi i s mikroskopickým množstvím materiálu z planetky Itokawa. Během pobytu u Ryugu Hayabusa 2 uvolnila na povrch několik robotických průzkumníků. Dva landery MINERVA-II vyrobené v Japonsku a větší lander MACOT vytvořený v Německu a Francii přinesly vloni z povrchu planetky fotky i vědecká měření. Poslední lander MINERVA-II uvolněný minulý měsíc měl ještě před oddělením technickou závadu a neodeslal žádné údaje.

Společná fotografie členů pozemního týmu při odletu sondy Hayabusa 2 od planetky Ryugu.

Společná fotografie členů pozemního týmu při odletu sondy Hayabusa 2 od planetky Ryugu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Přeloženo z:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/EJOF8XZW4AwUuYW.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/EJOl2nqXsAAUdQ_.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/EJOnH8UWoAA3x9x.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/EJOH96qXUAIPfoz.jpg:large
https://pbs.twimg.com/media/EJOebtmWsAEPFo1.jpg:large

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

7 komentářů ke článku “Hayabusa 2 opouští Ryugu”

    • Alois napsal:

      Oproti H-1 se nyní zdá sonda v perfektním stavu. H-1 v obdobné fázi mise byla po havárii silně poškozená, neorientovaná a prakticky odepsaná.

      • Kenny007 napsal:

        Jestli si dobře vzpomínám, tak tenkrát byl nějaký únik paliva, přestaly fungovat tři motory a nakonec i poslední čtvrtý. Japonci předvedli velkou černou magii, když nějak dokázali přemostit obvody tak aby zprovoznili dva motory.Takhle nějak si představuju že se má řešit problém, zastupitelnost komponentů a možnost je softwarově přemostit. Ne jak v Marťanovi, když při vstupu do atmosféry selže deska řídící brzdící motory. Nejdřív zjistit že stejnou desku má jednotka řídící splachování palubních toalet a teploty v mikrovlnce, pak jí dojít vymontovat a nasadit místo vadné desky pro motory :D. Jinak pěkný film. Musím říct že japonci opět odvedli perfektní práci a celou dobu tuhle misi rád a pravidelně sleduji. Ten orbitální balet byl úžasný, opravdu se mnoho naučili.

      • Spytihněv napsal:

        Japonci si v napínavých misích docela libují. Nejen první Hayabusa, ale i Nozomi nebo Akatsuki. Žádná nuda 🙂

      • Tomáš Kratochvíl napsal:

        Ono není dobré srovnávat řízení meziplanetární sondy se systémem RCS pracujícím v reálném čase při přistání lodě. Tam si přemostěním nepomůžete, bez redundantního systému je konec.

      • Antocyanin napsal:

        Na druhou stranu kdybych ja konstruoval lod, co poleti k Marsu, tak deska, co ridi motory bude stejna (az na software), jako deska, ktera ridi splachovani toalet, automat na kafe, pristavaci radar a dalsich 2438 desek v cele lodi. Protoze desku s procesorem ve vesmiru kosmonauti neopravi, ale obetovat automat na kafe muzou. A navic pak staci mit v krabici 20 nahradnich desek. Zatimco mit kazdy dil jiny a 20 jeho kopii v krabici je zcela nerealne.

        Ano, je to plytvani prostredky. Ale to je kazda zaloha.

  1. Spytihněv napsal:

    Jediný neúspěšný prvek z celé bezkonkurenčně nejpestřejší meziplanetární mise byl modul MINERVA-II2. Šlo o univerzitní práci, takže to asi lze tolerovat. Na straně samotné sondy problém nebyl, ale selhal mikroprocesor v modulu a nedalo se předpokládat, že by vrátil data z povrchu. Takže ho šoupli jen na oběžnou dráhu spolu se dvěma targety. To znamená, že na palubě si sonda veze zpátky k Zemi kromě návratového pouzdra jen dva projektily a jeden target. Super úspěšná mise. Teď ještě aby fachčily motory (ne jako minule, kdy se opakovaně porouchávaly a zase naskakovaly) a zásilka aby byla správně doručena.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.