sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Nabitý prosinec v podání SpaceX odstartuje Dragon

Pokud se vše podaří, provede SpaceX v průběhu prosince hned čtyři starty – postupně má odstartovat nákladní Dragon, únik Crew Dragonu za letu, JCSAT 18/Kacific 1 a možná i další várka družic Starlink. První na řadě je zásobovací mise k Mezinárodní kosmické stanici, kterou si v tomto článku představíme. Jak už pravidelní čtenáři našeho webu vědí, vydáváme tyto články vždy po provedení zkušebního statického zážehu. V rámci této mise sice bude první stupeň zbrusu nový, ale loď Dragon zažije své již třetí nasazení.

Statický zážeh Falconu 9 před misí CRS-19 vyfocený Julií Bergeron
Statický zážeh Falconu 9 před misí CRS-19 vyfocený Julií Bergeron
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

Raketa Falcon 9 tvořená prvním a druhým stupněm se na floridské rampě číslo 40 objevila 26. listopadu krátce po poledni našeho času. Technici se hned pustili do práce a za několik hodin se už u Falconu objevily typické obláčky zkondenzované vlhkosti. SpaceX jako obvykle prováděla simulaci předstartovních činností, která obnáší i cvičné plnění nádrží pohonnými látkami. Pokud se během této fáze neobjeví žádný problém, je celá simulace zakončena několikasekundovým zážehem motorů na prvním stupni. K tomu došlo i nyní – jen půl hodiny před tím, než 26. listopad změnil na 27. Jako obvykle se pak čekalo pár desítek minut na oficiální potvrzení od SpaceX.

Raketa byla následně zbavena pohonných látek a poté ji technici sklopili do horizontální polohy, aby mohla být odvezena do nedaleké montážní haly. Tady se inženýři pustili do příprav na připojení nákladu pro tuto misi – kosmické lodi Dragon. Ta již u ISS dvakrát byla – poprvé na misi CRS-4 v září 2014 (vůbec první Dragon nesoucí živé organismy – 20 hlodavců) a podruhé na misi CRS-11 v červnu 2017 (vůbec první opakované použití lodi Dragon). Jde tedy již o třetí použití – v tomto ohledu ale nejde o prvenství – první potřetí použitá loď obsloužila minulou misi CRS-18.

Start Falconu 9 s lodí Dragon na misi CRS-11 - šlo o vůbec první opakované použití lodi Dragon. Nyní stejná loď vyráží na třetí misi.
Start Falconu 9 s lodí Dragon na misi CRS-11 – šlo o vůbec první opakované použití lodi Dragon. Nyní stejná loď vyráží na třetí misi.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Plně sestavený Falcon 9 by se měl na rampu 40 vrátit začátkem prosince, jelikož start je momentálně plánován na 4. prosince v 18:51 SEČ. Raketa odstartuje a další průběh už bude prakticky shodný se všemi jinými starty lodí Dragon. Nosič nabere směr na východ nad Atlantik a po dvou a půl minutách vypne devět motorů Merlin na prvním stupni. Ke slovu se dostane stupeň druhý, který s využitím jediného motoru Merlin 1D Vac za několik minut dosáhne oběžné dráhy.

Ale věnujme se ještě chvíli prvnímu stupni. Ten bude v tomto případě zbrusu nový a jeho označení je B1059. Zatímco běžně se při startech s loděmi Dragon první stupně vrací na pevninu, tentokrát tomu bude jinak. Z neupřesněných důvodů by měl první stupeň přistávat na mořské plošině, která by měla podle dostupných dokumentů čekat zhruba 350 kilometrů od pobřeží.

Zpět k hornímu stupni – ten by měl zhruba devět minut po startu dosáhnout oběžné dráhy a o pár sekund později se od něj oddělí samotná loď Dragon. Následovat bude vyklopení fotovoltaických panelů, aby měla loď zajištěnou elektrickou energii a mohla komunikovat se Zemí. Nenápadným, ale o to důležitějším krokem bude otevření malých dvířek na vnější stěně lodi, aby senzory mohly mít přímý výhled a pomohly s orientací lodi pro různé manévry. Právě s jejich pomocí se Dragon postupně dostane až do těsné blízkosti ISS, kam by mohl dorazit sedmého prosince.

Dragon měl při misi CRS-11 na svém trupu jednu ikonku ISS. Až dorazí ke stanici v rámci mise CRS-19, bude mít o jednu siluetu navíc. Jedná se o symbol, který ukazuje, kolikrát už daná loď byla u ISS.
Dragon měl při misi CRS-11 na svém trupu jednu ikonku ISS. Až dorazí ke stanici v rámci mise CRS-19, bude mít o jednu siluetu navíc. Jedná se o symbol, který ukazuje, kolikrát už daná loď byla u ISS.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org/

Dragon před polednem po několika zastaveních v různých vzdálenostech od stanice definitivně zastaví deset metrů pod orbitálním komplexem, kde bude čekat na zachycení robotickou paží. Oficiální informace o tom, kdo bude ovládat staniční rameno, zatím nejsou k dispozici, ale jelikož podobné činnosti dříve dělalo duo Christina Koch – Jessica Meir, nebylo by překvapující, kdyby to na ně vyšlo i nyní.

Na modul Harmony byl připojen i Dragon při misi CRS-17.
Na modul Harmony byl připojen i Dragon při misi CRS-17.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Jakmile bude Dragon zachycen, převezme si řízení paže pozemní středisko, které s lodí postupně domanévruje k uzlu na modulu Harmony, kam jej několik hodin po zachycení připojí. Posádka pak bude moci vstoupit do útrob lodi, která na stanici přiveze několik tun zásob, ale i vědeckých experimentů či vybavení k provozu stanice. Vědeckým experimentům se budeme jako obvykle věnovat v samostatném článku. Dragon by měl zůstat u ISS do začátku příštího roku – jeho odlet přijde jako obvykle po zhruba měsíci u ISS, což vychází na začátek ledna.

Robotická paže oddělí loď od stanice a uvolní ji na poslední část cesty. Dragon provede brzdící zážeh, odhodí již nepotřebný trunk (nehermetizovaný nákladový prostor / servisní modul s fotovoltaickými panely). Návratová kabina vstoupí do atmosféry a díky tepelnému štítu přežije vysoké teploty – trunk naopak shoří. Návratová kabina po dostatečném zpomalení ještě vystřelí padáky, na kterých se pomalu snese vstříc vlnám Pacifiku nedaleko pobřeží Kalifornie.

Zdroje informací:
https://www.elonx.cz/
https://en.wikipedia.org/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/e/e8/SpaceX_CRS-19_Patch.png
https://pbs.twimg.com/media/EKVTJyUWoAE0Ydv.jpg
https://upload.wikimedia.org/…%2835119281635%2C_cropped%29.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
4 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Mirek Pospisil
Mirek Pospisil
4 let před

Upřesním, že návrat Dragona z ISS je v plánu na 4.1.2020.

Dušan Majer
Dušan Majer
4 let před
Odpovědět  Mirek Pospisil

Díky moc za upřesnění!

Majo
Majo
4 let před

IN MUSK WE TRUST !!!GO ELON!!!

Majo
Majo
4 let před

https://tech.sme.sk/c/22270319/vo-francuzsku-buduju-slnko-v-skatuli-ukaze-zmysel-jadrovej-fuzie-rozhovor.html

A ešte toto je hlavne budúcnosť,myslím za našich životov!!!!!!!!

https://kosmonautix.cz/2019/11/28/nabity-prosinec-v-podani-spacex-odstartuje-dragon/