ŽIVĚ A ČESKY: Odkládaný ICON čeká (opět) na start

Tenhle příběh už se začíná podobat jihoamerické telenovele, ve které se hlavní protagonisté schází a zase rozchází, až se v tom člověk přestává orientovat. Vědecká mise ICON určená ke studiu interakce kosmického a pozemského počasí si prošla hned několika odklady kvůli technickým problémům na nosné raketě Pegasus-XL – změnilo se dokonce i místo startu. Projekt nabral výrazné zpoždění, které přesahuje dva roky, ale zítra brzy ráno našeho času by to snad mohlo vyjít. Shoz rakety z letadla je plánován na 3:25 našeho času, ale meteorologové varují – v tomto termínu je 70% pravděpodobnost špatného počasí. V případě záložního termínu se podmínky zlepší o 30 %. Každopádně my budeme v noci připraveni na živě a česky komentovaný přenos, který Vám slibujeme už dlouho.

Náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 3:10 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, nebo Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku přenosu na Mall.TV. Ve vloženém okně naleznete i záznam vysílání, který by měl být díky novému vylepšení k dispozici několik desítek sekund po ukončení vysílání.

EDIT 22:20
Start rakety Pegasus-XL se odkládá o 24 hodin. To mají být podmínky diametrálně odlišné – 70% pravděpodobnost dobrého počasí.

Zdroje informací:
https://blogs.nasa.gov/
https://eu.floridatoday.com/
https://eu.floridatoday.com/

Zdroje obrázků:
https://blogs.nasa.gov/…/sites/246/2018/08/NEW_ICON-Image_Portrait-082918.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

11 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: Odkládaný ICON čeká (opět) na start”

  1. Jiný Honza napsal:

    „meteorologové varují – v tomto termínu je 70% pravděpodobnost špatného počasí“

    Tohle nechápu. Všude se píše, že výhodou vypouštění raket z letadla je menší závislost na počasí. To nemůžou popolítnout o pár set km vedle, kde je krásně. Ta chudák raketa toho v podvěsu už stejně nalítala víc, než pak uletí sama.

    • Jirka Hadac Redakce napsal:

      Pokud si pamatuju, puvodne z Floridy tahle mise startovat nemohla, maly dolet letadla.po snizeni hmotnosti se to dostalo na hranici doletu, takze to asi musi hodne na jih a tam uz to je fakt lokalni zalezitost.

    • Vojta napsal:

      Ta výhoda je spíš teoretická. V praxi musí odhoz proběhnout na předem daném místě s relativně malou odchylkou. Důvodem je především vytýčení zón dopadu vyhořelých stupňů. Ve výsledku je to nakonec spíš nevýhoda. Dobré počasí musí panovat v místě startu letadla, v místě odhozu a musí být dobrá předpověď i pro místo a čas přistání, protože je vždy riziko, že se bude přistávat i s raketou. Třeba kvůli technickým problémům.

  2. Radoslav Karásek napsal:

    Síce to sem vobec nepatrí, ale je to pre mňa taký silný zážitok, že sa s vami musím oň podeliť.
    Dneska som presvedčil konšpirátora presvedčeného o tom, že Američania si pristátie na mesiaci vymysleli o opaku. Síce to boli 2 hodiny pre mňa zabitého času, ale aspoň mám dobrý pocit. A nakoniec som v ňom ešte vzbudil záujem o kozmonautiku a prieskum vesmíru obecne 🙂

    • MichaelM napsal:

      Nechci vám kazit váš dobrý pocit, ale všichni konspirační teoretici nevěří pouze v jednu nesmyslnou teorii ale v jejich celou, téměř nekonečnou, řadu.

      Například, všichni Češi, které znám a kteří věří, že americké přistání na Měsíci byl podvod také věří, že jsou práškováni z letadel. (Asi aby byli poslušnými otroky kapitalismu.)

      • pbpitko napsal:

        Stretol som aj takého exota ktorý naprosto neochvjne veril že Amici na Mesiaci nikdy neboli a ani nikdy nebudú a je pri tom aj skalopevne presvedčený že Amíci majú na odvrátenej strane mesiaca raketové základne s jadrovými hlavicami, a celkom určite už aj s niečim omnoho hroznejším.
        Nech mu je zem ľahká !

      • endemit napsal:

        Já poslední dobou používám jednoduchý argument, který ale s nimi hodně zamává a po kterém dokonce začnou uvažovat o tom, že přece jen na Měsíci mohli být. Položím jim otázku: Kdyby to byl podvod, proč by ho opakovali šestkrát, plus peripetie s Apollem 13? Kdyby to byl opravdu podvod, tak by přece bylo lepší udělat ho jednou a ne riskovat šestkrát víc, že se na to přijde… Většinou na mě začnou civět s otevřou pusou, nevědí co říct a je vidět, že jim něco začne vrtat v hlavě …

      • Jirka Hadac Redakce napsal:

        Pouzivam taky jen jeden, ale ten o Sovetech, ze by se ozvali, kdyby byla sebemensi pochybnost.

      • Racek napsal:

        Nejhorší je to, že ani jakékoliv argumenty vč. očitých svědectví a fotek LM na měsíci od různých sond.nepřesvědčí ani jinak docela inteligentní lidi s dobrým technickým vzděláním … dokonce ani to, ža na tom pracovalo asi 300 tisíc lidí kteří o tom něco věděli a žádný nic neproflákl, že. I když nějaké uklízečky snad se našly, tuší.
        Prostě to nemá cenu. Oni jsou ve víře pevní. Nicméně, řada tzv. konspiračních teorií se ukázala pravdivou. Ono jde totž o to, že se to označení „konspirační teorie, fašista, komunista, xenofob,fake, homofob, rusofob, amerikofob …“ používá až příliš často pro orazítkování názorů, které se nám nehodí. Já se ovšem hrdě hlásím k označení klimaskeptik. Holt jsem už za svůj život zažil jak nadměrná období sucha, mokra, zimy a tepla. A totéž vypovídá i vývoj klimatu v pravěku. Zrovna před 500 miliony let byla nejstrašnější doba ledová všech dob. A CO2 bylo tehdy požehnaně.

    • pbpitko napsal:

      Gratulujem, sa by som si na to netrúfal, asi by ma to skôr porazilo, takže to ani neskúšam !
      🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.