sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sentinel-6A je připraven na zkoušky

Jejím úkolem bude měřit z oběžné dráhy výšku vodní hladiny na celé planetě. Družice Sentinel-6A je již vybavena některými měřicími přístroji, takže nic nebrání tomu, aby začaly její zkoušky. Čas do startu, který je plánován na konec příštího roku se totiž neustále krátí. Odborníci z firmy Airbus v německém Friedrichshafenu se v minulých měsících věnovali pečlivé instalaci špičkových senzorů, které mají měřit měnící se výšku oceánské hladiny. Jelikož projekt Sentinel-6 počítá s dvojicí družic, museli odborníci pracovat na dvou exemplářích – Sentinelu-6A a Sentinelu-6B. Družice však nepoletí společně na jedné raketě – jako první se do vesmíru vydá Sentinel-6A, jehož start na raketě Falcon 9 z Vandenbergovy základny je plánován na listopad 2020.

Sentinel 6A v září 2018
Sentinel 6A v září 2018
Zdroj: https://airbus-h.assetsadobe2.com/

Jelikož odborníci zhodnotili, že Sentinel-6A splnil všechny požadované podmínky, mohlo dojít k přesunu do firmy IABG u Mnichova. Tady Sentinel-6A stráví šest měsíců, během kterých bude pečlivě prozkoumán, aby bylo jisté, že všechny jeho systémy odolají podmínkám při startu i drsnému prostředí na oběžné dráze. „Díky Airbusu jsme udělali významný krok v technickém vývoji mise. K instalaci výškoměru dojde během října,“ popisuje Pierrik Vuilleumier, projektový manažer mise Sentinel-6 z ESA a dodává: „I když půjde o dalšího člena rodiny evropského programu Copernicus, který poskytuje celou řadu informací pro řadu environmentálních služeb, je Copernicus Sentinel-6 výsledkem významného úsilí o spolupráci mezi ESA, NASA, NOAA a Eumetsat.

Sentinel-6A je připraven na zkoušky.
Sentinel-6A je připraven na zkoušky.
Zdroj: http://www.esa.int

V průběhu příštího desetiletí by měly družice Sentinel-6A a po roce 2025 i Sentinel-6B plnit roli referenčních misí, které poskytnou důležitá data pro dlouhodobé záznamy měření výšky mořské hladiny, do kterých doposud přispívaly francouzsko-americké družice Topex-Poseidon a Jason.

Vědci mohou díky čtvrt století dlouhé sérii měření výšky mořské hladiny mnohem lépe sledovat různé trendy, k jejichž pochopení je potřeba právě dlouhodobých záznamů. Kupříkladu mezi roky 1993 a 2018 se každý rok zvýšila hladina globálního oceánu průměrně o 3,2 milimetru.

Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.
Vizualizace Sentinelu-6 na oběžné dráze.
Zdroj: http://www.esa.int

Průměr samotný však skrývá skutečnost, že tempo tohoto vzestupu roste – za posledních pět let činil tento vzestup každý rok průměrně 4,8 milimetru. Na palubě každé družice Sentinel-6 bude radarový výškoměr, který funguje na principu měření času, který potřebuje radarový puls mířící k zemskému povrchu k cestě tam a zpět k družici. Ve spolupráci s přesnými údaji o pozici družice, je možné velmi přesně určit výšku mořské hladiny. Přístrojové vybavení těchto družic obsahuje také pokročilý mikrovlnný radiometr, který bude studovat množství vodní páry v atmosféře – to je totiž faktor, který ovlivňuje rychlost šíření radarových pulsů.

Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6
Vizualizace spodní strany družice řady Sentinel-6
Zdroj: http://www.esa.int/

Přeloženo z:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…/earth-observation/sentinel/Sentinel-6-Copyright-ESA.png
https://airbus-h.assetsadobe2.com/…/Sentinel-6-Copyright-Airbus2018-M.Pikelj.JPG
http://www.esa.int/…/19685760-1-eng-GB/Copernicus_Sentinel-6A_ready_for_testing.jpg
http://www.esa.int/…/charting_sea_level/16851674-1-eng-GB/Charting_sea_level.jpg
http://www.esa.int/…/16851748-1-eng-GB/Sentinel-6_Jason_CS_to_monitor_sea-level.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jan Bůžek
Jan Bůžek
5 let před

Nemůžu si pomoct, ale když vidím podobu sondy dere se mi do hlavy písnička Mám malý stan …

Milda
Milda
5 let před

By mě zajímalo, kdy a jak nastavili nějakou základní výšku hladiny, když Země je šiška? Asi otázka pro geodety, výška u Baltu a Jadranu jim nevycházela…

https://kosmonautix.cz/2019/09/05/sentinel-6a-je-pripraven-na-zkousky/