sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Česká republika bude mít vlajku na raketě Vega

O tom, že v brněnské firmě SAB Aerospace vzniká dispenzer malých družic určený pro rakety Vega a Vega-C, jsme Vás informovali již několikrát. Samotný dispenzer, který byl v Brně od základu navržen, je vyroben ze speciálních sendvičových panelů z uhlíku a hliníku, které firma sama vyvinula a pro vesmírný let také certifikovala. Tato konstrukce bude umístěna pod aerodynamickým krytem rakety a po dosažení oběžné dráhy se z ní uvolní vynášené družice. Zjednodušeně tedy můžeme říct, že dispenzer slouží k tomu, aby raketa mohla najednou vynést několik menších družic, čímž se cena za start rozdělí mezi více zákazníků. Při startu Vegy s českým dispenzerem, který je zatím stále plánován na letošní podzim, bude na evropské raketě poprvé v historii přítomná česká vlajka. „Aby mohl mít nějaký stát svoji vlajku na raketě, je potřeba, aby se na jejím vývoji přímo podílel. A to teď díky naší konstrukci splňuje i Česko,“ uvedl Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o.

Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o., provádí exkurzi po čisté místnosti s dispenzerem.
Petr Kapoun, výkonný ředitel S.A.B. Aerospace s.r.o., provádí exkurzi po čisté místnosti s dispenzerem.
Foto: SAB Aerospace

Dispenzer by navíc měl být využíván poměrně často – každý rok se počítá se dvěma starty, protože celá konstrukce je modulární a dá se ušít na míru potřebám konkrétní mise. Dispenser je unikátní v tom, že konstrukce váží pouze 260 kg, ale přitom unese až tunu a půl nákladu,“ popisuje Patricie Ondriašová, inženýrka, která má v projektu na starost splnění všech norem od ESA.

Včera do Brna dorazili zástupci Evropské kosmické agentury, aby provedli odbornou inspekci a oficiálně dispenzer převzali. I pro ně jde o unikátní událost – vůbec poprvé dojde k situaci, kdy se budou družice integrovat už ve střední Evropě. Běžně to funguje tak, že k tomuto kroku dochází až na kosmodromu v Jižní Americe. Tentokrát se ale družice vydají do Brna, zde budou integrovány do dispenzeru a ten pak vyrazí na kosmodrom. „Když chtěla v minulosti nějaká firma, nebo instituce vynést menší družici na orbitu kolem Země, bylo potřeba počkat až poletí větší družice, a domluvit se s nimi. A to bylo opravdu velmi drahé. Dnes ale přichází jiný trend. Poskládat několik těchto menších nákladů dohromady a udělat start rakety speciálně pro ně,“ dodal Petr Kapoun. Česká republika si tedy může připsat další velmi významný kosmický projekt, na kterém se podílí.

Lafranco Zucconi, prezident holdingu SAB v rámci přivítání zástupců ESA v Brně.
Lafranco Zucconi, prezident holdingu SAB v rámci přivítání zástupců ESA v Brně.
Foto: SAB Aerospace

Zdroje informací:
Tisková zpráva SAB Aerospace

Zdroje obrázků:
SAB Aerospace

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
frank
frank
5 let před

Prostě paráda.
Přesně tohle je ten příklad toho, jak i státy “ s malým státním rozpočtem“ mohou přispět nejenom “ hotovostí“, ale i vlastním umem.
Navíc účast na velkých, prestižních projektech dává práci / viditelný cíl domácím odborníkům(odbornicím) a studentům (studentkám) a ti nám nemusí zmizet někde za oceánem.
Pro Brno velká věc.

Gabriel
Gabriel
5 let před

Gratulujem borci!

bill
bill
5 let před

Gratulace do Brna.

Richard
Richard
5 let před

Pro sektor menších firem je toto každopádně úspěch, nehledíce na státní příslušnosti. SAB taktéž ze všech firem v ČR ovládá nejlépe PR, viz už jen všechny články zde. Ale určitě bych nebyl tak nekritický k přínosu pro ČR. Italská firma zde za velkého přispění z českého rozpočtu vybudovala filiálku, která se může jakožto nyní „česká“ ucházet o zakázky, které k nám povinně v rámci ESA georeturn musí směřovat. Proč si nepojistit práci a zisk, když vám to místní stát ještě proplatí 🙂 Stejný scénář opakují ostatní velké space společnosti po celé Evropě. Ano přináší to pracovní místa a politickou prestiž. Ale jsem toho názoru, že podpora z peněz daňových poplatníků by se měla omezit na české firmy. A ty tu jsou, jen nejsou tak hlasité. Přeji každopádně úspěšný let, snad už si Vega svoji smůlu vybrala.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Richard

Samozřejmě, jsou tu i další firmy, jen o sobě neumí dát vědět. Toho si právě u SAB Aerospace vážím. Pánům jsem dal pár tipů, jak na sebe novináře upozornit, protože mám zkušenosti „z druhé strany“ a vím,co novináři potřebují, aby o dané věci psali na svých portálech. Velmi mne těší, že pánové z SAB Aerospace si tyto rady berou k srdci. Umět se pochlubit a dát o sobě vědět je hrozně důležité a věřím, že časem se to naučí i další firmy.

https://kosmonautix.cz/2019/07/19/ceska-republika-bude-mit-vlajku-na-rakete-vega/