sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Sledujte živě misi Apollo 11

Emblém Apolla 11

Pokud si doposud ještě nikdo nevšiml, že si v těchto dnech připomínáme 50. výročí od chvíle, kdy se lidé poprvé dostali na Měsíc, tak musel mít asi dlouhodobý výpadek elektřiny a žít někde na samotě v horách. Ze všech možných zpravodajských portálů na nás doslova prší nejrůznější připomínky mise Apollo 11 . Jsme samozřejmě moc rádi, že si tolik lidí připomíná největší technologické dobrodružství v dějinách lidstva, ale v té záplavě se člověk těžko orientuje a velmi snadno mu může mezi prsty proklouznout třeba i nějaká perla. My jsme na jednu takovou narazili (stejně jako několik našich čtenářů, kteří nás na ni – nezávisle na sobě – upozornili). Dnes bychom Vám rádi představili naprosto perfektně zpracovanou internetovou stránku, na které můžete „živě se zpožděním 50 let“ sledovat celý příběh mise Apollo 11.

Na záložce MISSION CONTROL AUDIO máte možnost sledovat komunikaci v pozemním řídícím středisku.
Na záložce MISSION CONTROL AUDIO máte možnost sledovat komunikaci v pozemním řídícím středisku.
Zdroj: https://apolloinrealtime.org

Stránka apolloinrealtime.org má jednoduché rozhraní, se kterým se naučíte bez problémů pracovat. Jedinou nevýhodou celého projektu je, že je kompletně v angličtině, což může některým čtenářům dělat potíže. Ale ani oni nemusí litovat – na stránce najdou třeba aktuální fotografie, nebo telemetrické údaje – jak daleko je loď od Země, nebo jak rychle se pohybuje.

Komu angličtina problémy nedělá, ten si může v doprovodných textech přečíst, co zrovna dělá posádka (kupříkladu když astronauti spí, tak je uveden i odpočet do chvíle probuzení), nebo jak probíhá komunikace řídícího střediska (záložka Mission Control Audio dokonce obsahuje i jednotlivé stopy různých členů). Vše je navíc doprovázeno i zvukovým podkresem. A ne jen tak obyčejným – jedná se o záznam komunikace mezi řídícím střediskem a kosmickou lodí. Součástí stránky je i časová osa, po které se můžete přesouvat na libovolné místo, případně můžete skočit na „aktuální“ dění. Web apolloinrealtime.org toho skrývá mnohem více, než co jsem popsal, ale to už jistě objevíte sami. Věřím, že Vám prozkoumávání této stránky přinese spoustu zážitků, ale i informací načerpaných stylem „škola hrou“.

Webová stránka apolloinrealtime.org
Webová stránka apolloinrealtime.org
Zdroj: https://apolloinrealtime.org/

Zdroje informací:
https://apolloinrealtime.org/

Zdroje obrázků:
https://apolloinrealtime.org/11

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
22 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Fis
Fis
5 let před

Ja nejdrive myslel, ze to bude zive a cesky 🙂 Neplanujete? 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Fis

Apollo už odstartovalo – výročí startu bylo v úterý. 😉

Fis
Fis
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Ja jsem samozrejme myslel pristani a vystup 🙂

Jan Mládek
Jan Mládek
5 let před

Díky za tip, vůbec mě nenapadlo něco takového vůbec hledat.
A je tam někde část kde si Buzz Aldrin stěžuje na flatulencí kvůli přebytku vodíků v pitné vodě způsobené poruchou zařízení které tento vodík odstraňuje?
Aspoň co si pamatuju, byla o tom zmíňka v jednom z článků Ondřeje Šamárka která se věnovala jídelníčku ve vesmíru
Buzz měl prohlásit něco v tom smyslu že by mohly vypnout trysky a zvládnout to sami

Alois
Alois
5 let před

Díky panu D. do v článku inzerované stránky nahlížím již několik hodin. Je to bomba, invokuje to stav jakoby člověk byl současníkem mise. Vřele doporučuji.

Radim Pretsch
Radim Pretsch
5 let před

Pokud se to tu ještě neobjevilo, přidávám naprosto luxusní zpracování přistání Apolla 11

https://www.firstmenonthemoon.com/

Přehledně zpracovaná komunikace, zvuková stopa i přepisy, názorné zobrazení kdo mluví a uprostřed zorientovaný záběr kamery na Eaglu (kamera na LEMu byla skloněna a původní záběr trochu komplikuje orientaci).

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Radim Pretsch

Pěkné, díky za odkaz!

Jožka Somík
Jožka Somík
5 let před

Už několik let si prohlížím tuto stránku: https://www.apollo17.org/
V podstatě kompletní let se vším co bylo zaznamenáno, jen trasa jízdy roverem není asi úplně přesně, ale to je jedno.
No a nyní koukám, že to samé bylo vytvořeno i pro Apollo 11. Super!

🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jožka Somík

Díky za odkaz!

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Jožka Somík

Super. Jinak ten obrovský „šutr“ hned na té úvodní fotografii je neuvěřitelný. Člověk by ani neřekl, že na Měsíci takové někde budou.

Alois
Alois
5 let před

Díky internetu můžeme misi prožívat daleko podrobněji a intenzivněji než současníci odkázaní pouze na zpravodajství z televize, prakticky na úrovní řídícího týmu.

Jožka Somík
Jožka Somík
5 let před
Odpovědět  Alois

Také proto, že my už máme k dispozici vyvolané kazety s fotografiemi a filmy, což je mnohem kvalitnější záznam, než televize a ukazují mnohem více, než byla televize v průběhu letu schopná.

Dost jsem se divil, když jsem si četl od Antonína Vítka o tom, jak museli při komentování přistání vysvětlovat rozhořčeným divákům volajícím do televize, že televizní přenos z paluby LM během přistání není technicky možný. Proto v ty momenty televize nabízela jen pohled střídavě na řídící středisko a na komentátory ve studiu Československé televize.

maro
maro
5 let před
Odpovědět  Jožka Somík

Tak technicky by možný byl, kdyby se s tím už předem počítalo. Nakonec třeba to ikonické video startu Apolla 17 z Měsíce bylo zcela v režii Země. Šlo o televizní přenos a tu kameru i její náklon během vzletu ovládali dálkově z pozemského studia. U Apolla 16 jim to ještě nevyšlo, protože špatně počítali s 3 sekundovým zpožděním. U Apolla 17 už to vyšlo.

Jožka Somík
Jožka Somík
5 let před
Odpovědět  maro

Přenos televizního signálu na Apollu 11 zajišťovala směrová anténa, jež se během letu používala i ke spojení s velitelským modulem i se Zemí. (Je to ten černý „talíř“ mířící kolmo vzhůru, viděný v pravém horním rohu fotografie) https://www.flickr.com/photos/projectapolloarchive/21472310108/in/album-72157658601662068/
V průběhu motorického sestupu nařizoval checklist astronautům, aby ponechali onu anténu ve spojení s velitelským modulem který letěl za nimi na oběžné dráze kvůli tomu, aby si mohli vůči němu kontrolovat svou polohu. Nakonec tento krok v checklistu vyvolal onu známou chybu 1202, tedy přetížení počítače. Televizní přenos tudíž nebyl možný.

A u Apolla 15- 17 to bylo ještě složitější. Televize z lunárního Roveru se vysílala přes tu parabolickou anténu na Roveru. Také si všimněte, že na fotografiích ona anténa míří k Zemi.
Čili televizní přenos byl možný jen přes anténu jež jsem zmiňoval u Apolla 11 do chvíle, než astronauté instalovali na Rover tu parabolickou anténu a zapojili na ní TV kameru. Tam zase nebyl možný TV přenos během jízdy Roveru, protože to neustálé skákání a zatáčení vychylovalo anténu ze směru k Zemi a tím se ztrácel signál. http://somik05.sweb.cz/CernanEarth.jpg

Jožka Somík
Jožka Somík
5 let před
Odpovědět  Jožka Somík

Ještě jsem zapomněl dodat tu nejdůležitější věc. Armstrong a Aldrin během sestupu neměli uvnitř LM k dispozici žádnou TV kameru! Ta barevná, zůstala na palubě velitelského modulu a ta černobílá byla uložena v přístrojové sekci na boku LM. Ta se vyklopila a umožnila vysílat až poté, co Armstrong při sestupu po žebříku zatáhl za madlo.

Ano, kdyby to předem připravili, tak by asi šlo vysílat obraz během motorického přistání, ale nejspíš by to znamenalo hmotnost navíc, což se vehementně hlídalo a bylo to nežádoucí.

Karel Marhan
Karel Marhan
5 let před

Tak asi před 2 hodinami jsem chtěl jít spát. Takže Vám všem moc pěkně děkuji za odkazy 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Karel Marhan

Bude to asi znít škodolibě, ale mám radost, že Vás to tak zaujalo. 😉

Radim Pretsch
Radim Pretsch
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Jj, „dobře vám tak. Proč máme „trpět“ jen my? ;-D
Tenhle web nám byl „čert dlužen“ 🙂

Karel
Karel
5 let před

Je to návykové. Asi bych normálně šel spát zároveň s astronautama. Akorát zítra musím do práce 🙁

Milan
Milan
5 let před

Tak tady si dal někdo hodně práce. Mám už na zádech pár křížků, anglicky umím asi jako indián, ale tady jsem strávil skoro 4 hodiny, až mě musela žena zahnat do postele jak malýho kluka :-D.

HM
HM
5 let před

Eagle je právě na oběžné dráze Měsíce a zbývá necelých 10 minut do zážehu pro sestup.

Je to dokonalé. Já chvílemi opravdu propadám iluzi, že se to teď opravdu děje…

Tomáš Hruš
Tomáš Hruš
5 let před

Dovolte otázku související s článkem jen na obecné rovině.

Jak se uvádí vzdálenost Země-Měsíc? Z hlediska počítání nebeské mechaniky by přirozeně bylo asi nejlepší uvádět vzdálenost jejich těžišť. Ale takhle to není formulováno, např. Wikipedie prostě uvádí vzdálenost. Ale vzdálenost dvou těles cca kulového tvaru bych (bez doplňujících údajů) bych chápal jako vzdálenost povrch-povrch (resp. nějaký idealizovaný povrch – na Zemi třeba 0 m n.m.). Měření koutovým odražečem, který tam nechalo Apollo, ostatně zjistilo právě cca. tenhle údaj.

U vzdálenějších objektů je to jedno, ale u měsíce se vzdálenost udává s přesností na jednotky km, takže tam je můj dotaz relevantní.

https://kosmonautix.cz/2019/07/18/sledujte-zive-misi-apollo-11/