ŽIVĚ: Sledujte stavbu vozítka pro Mars

Asi každý fanoušek kosmonautiky se někdy chtěl stát malou muškou, která by zaletěla do čisté místnosti, kde se staví kosmická technika, aby mohl nahlédnout inženýrům přes rameno. Jenže metamorfózu mezi jednotlivými živočišnými druhy zatím lidstvo neovládá a navíc do čisté místnosti by se žádná muška ani nedostala, přesto se Vám sem o nahlédnutí do čisté místnosti může splnit. A ani se nemusíte bát, že Vám narostou křídla – všechno obstará moderní technika, konkrétně webkamera, která živě na YouTube vysílá dění z čisté místnosti, kde se staví Mars rover 2020. Pokud jste o tomhle šestikolovém vozítku ještě neslyšeli, pak vězte, že bude v marsovském kráteru Jezero pátrat po stopách dávného života, připraví vzorky na dopravu na Zemi a navíc s sebou poveze i experimentální vrtulník.

Přímý přenos je k dispozici ve FullHD rozlišení a běží nonstop. To znamená i během noci a v době, kdy na roveru nikdo nepracuje. Mars rover 2020 vzniká v čisté místnosti Jet Propulsion Laboratory v kalifornské Pasadeně, takže musíme počítat s časovým posunem. ten oproti střední Evropě činí 9 hodin. To znamená, že když máme v České republice osm hodin večer, v čisté místnosti je jedenáct dopoledne. Předpokládám, že to není nutné, ale pro jistotu – v přenosu nečekejte nic akčního. V čistých místnostech se postupuje opatrně a obezřetně – všechno se několikrát zkontroluje a pak se činnost pomalu provede.

P.S. Nejvíc si tento přenos užijí naši čtenáři, kteří mají více než jeden monitor. Opravdu stojí za to jednu obrazovku vyhradit pro přenos a během dne vždycky jen tak po očku mrknout, jak práce pokračují.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
https://www.youtube.com/

Zdroje obrázků:
https://mars.nasa.gov/imgs/mars2020/mars2020_007_v006-500x.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

12 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Sledujte stavbu vozítka pro Mars”

  1. Alois napsal:

    Ideální zaměstnání, někteří tam postávají dlouhé minuty, dokonce i s rukama v kapsách. Jiní přechází sem a tam. Měli by to pustit v Kongresu, který to platí.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Jakýkoliv spěch by v takovémto prostředí napáchal jen škodu. Tady musí být všechno rozvážné, navíc není kam spěchat – při rychlejším dokončení by se stejně start nedal urychlit. A třeba čekají na dodávku nějakých součástek od dodavatelů. Je velmi nevhodné podobně zesměšňovat jejich zodpovědnou práci.

      • Alois napsal:

        Já samozřejmě nezesměšňuji práci pracovníků NASA, na druhé straně je nelze adorovat do nebe a nepřipustit jejich lidské poklesky. I kvalita jejich práce má své meze, příkladem může být krajně nezodpovědné konání při montáži poškozeného kyslíkového tanku do Apolla-13, nebo ignorace varování výrobců motorů na THP před tragickým startem raketoplánu, či zapomenutá záslepka v palivovém systému jedné z misí Gemini, atd., ostatně již při prvním pokusu Američanů o vstup do Vesmíru někdo ze startovního týmu /ne/úmyslně ulomil přívod paliva do motoru Vanguardu.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Zbytečně přeháníte a je mi úplně jedno, zda to děláte záměrně, nebo z nevědomosti. Výsledek je stejný – prázdný komentář, který se snaží hledat problém tam, kde není. Znovu opakuju – už mi s vámi dochází trpělivost.

  2. Alois napsal:

    Dnes jsem tam napočítal 15 lidí, vozidlo je obklopeno dvěma plošinami a pracuje se nad ním zřejmě na hlavě stožáru.

  3. Alois napsal:

    Mate mě ten časový posun, zapomínám na to a zapínám když se tam nic neděje.

  4. Karel napsal:

    Toto je bomba. Naposledy jsem tusim sledoval, jak pripevnuji zrcadla na Webba. Jenom jedna otazka – je uz tam nekde videt kostra toho vozitka nebo jsu slepy?

  5. pbpitko napsal:

    Tuna sa určite nepracuje na smeny, pracujú výlučne stále tí istí ľudia, žiadne zaskakovanie, žiadne nové pracovné sily, všetci pracujú spoločne a domov k rodinám a späť do práce chodia v rovnakom čase, spia a odpočívajú tiež v rovnakom čase, každý ,má naprosto jasne vytýčené úlohy, všetko je dôsledne naplánované.
    pb 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.