sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

VZLUSAT-1 oslavil dva roky v kosmu

VZLÚSAT-1

Včera to byly přesně dva roky od startu indické rakety PSLV, která nesla na oběžnou dráhu desítky malých družic. Mezi nimi bychom našli i český cubesat VZLUSAT-1. Zástupci projektu v rámci výročí vydali tiskovou zprávu, podle které se českému výtvoru ve výšce 495 km stále daří a je zdrojem cenných dat. „Průměrná délka života Cubesatů se přitom udává 1,1 roku. VZLUSAT-1 tak vstoupil do vybrané společnosti zhruba 15 % cubesatů, které jsou schopny operovat dva roky a více,“ poznamenal Daniel Zeman z Výzkumného a zkušebního leteckého ústavu. Zkušenosti z provozu prvního českého cubesatu se navíc využijí i při stavbě jeho nástupce.

Optika miniaturizovaného rentgenového dalekohledu cubesatu VZLUSAT-1
Optika miniaturizovaného rentgenového dalekohledu cubesatu VZLUSAT-1
Zdroj: http://vzlusat1.cz

Družice je stále funkční, přesto je už teď možné celou misi zhodnotit. Jako velmi vědecky zajímavý je hodnocený palubní rentgenový dalekohled, tvořený multifóliovým širokoúhlým systémem typu račí oko, který pokrývá energie záření 3 – 30 keV. „Jedním z nových výstupů je například rozlišení rentgenových a gama fotonů od ostatních ionizujících částic, kterým je družice vystavena. Pro tuto separaci byla provedena nová měření ve speciálním režimu operování detektoru Timepix na palubě VZLUSAT-1,“ popisuje Daniel Zeman. Český rentgenový dalekohled zaujal i ESA, která se spolu s českou stranou podílí na vývoji druhé generace. „Cílem druhé generace je ukázat, že existuje relativně levná varianta malých družic, která by umožnila vědecké monitorování rentgenových
záblesků. Stavbou takového zařízení by se Česká republika zařadila mezi několik málo zemí schopných samostatně vyvinout kosmický rentgenový dalekohled,“ informuje Daniel Zeman.

Mapy rentgenových a gama fotonů rozdělené podle deponované energie v detektoru Timepix.
Mapy rentgenových a gama fotonů rozdělené podle deponované energie v detektoru Timepix.
Zdroj: https://www.vzlu.cz/

VZLUSAT-1 vyvinul Výzkumný a zkušební letecký ústav (VZLÚ) ve spolupráci se společnostmi Rigaku Innovative Technologies Europe s.r.o., 5M s.r.o., TTS s.r.o., HVM Plasma s.r.o. a IST s.r.o. a univerzitami FEL ZČU, ČVUT ÚTEF, FEL a FJFI. Na palubě najdeme kromě zmíněného miniaturního dalekohledu i přístroj FIPEX pro měření koncentrací kyslíku v atmosféře planety, nebo český radiační štít z kompozitního materiálu a další experimenty.

Radiační stínění cubesatu VZLUSAT-1
Radiační stínění cubesatu VZLUSAT-1
Zdroj: http://vzlusat1.cz

Právě u něj se ukázal komerční potenciál českého cubesatu. „Jednotlivé společnosti měly jedinečnou příležitost si ověřit, zdali jejich řešení funguje ve vesmíru, což je příklad kompozitního radiačního štítu od společnosti 5M, jehož radiační vlastnosti jsou měřeny pomocí miniaturního dozimetru, který byl vyvinut ve VZLÚ a který se nyní připravuje jako komerční řešení, které budou moci používat další satelity nebo drony.

Už za dva roky bychom se měli dočkat nástupce českého cubesatu, který se bude jmenovat stylově VZLUSAT-2. „Na palubě ponese nový přístroj SpacePix vyvíjený společně firmou ESC a ČVUT FJFI. Dále bude na palubě mimo jiné i experimentální kamera pro sledování Země a nové generace přístrojů, které se osvědčily na první družici,“ avizuje Daniel Zeman.

Zdroje informací:
Tisková zpráva VZLUSAT-1

Zdroje obrázků:
http://vzlusat1.cz/public/uploads/images/2016/06/17/large/druzice-png-1.png
http://vzlusat1.cz/public/uploads/images/2016/06/15/large/vzlusat-1-x-ray-optics-jpg.jpg
http://vzlusat1.cz/public/uploads/images/2016/06/15/large/vzlusat-1-radiacni-stineni-jpg.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
spimfurt
spimfurt
5 let před

hosana! o tomhle satelitu se tak malo pise. diky kosmonautixi. doufam, ze jednou prijde nejaky dokument.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  spimfurt

Váš díky by měl směřovat k panu Zemanovi, který nám onu tiskovou zprávu poslal. My jsme ji pak rádi využili k tvorbě tohoto článku.

Daniel Zeman
Daniel Zeman
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dobrý den, dokument o VZLUSAT-1 bude na našich stránkách během několika dní. Určitě sem ještě pošlu odkaz.
Daniel Zeman

spimfurt
spimfurt
5 let před
Odpovědět  Daniel Zeman

tak se tesim

Daniel Zeman
Daniel Zeman
5 let před
Odpovědět  spimfurt

tak pánové a dámy,
zatím sem do fóra dávám odkaz na dokument o vzlusat-1. Doufám, že se Vám bude líbit.

https://youtu.be/tyqo0ACCbQs

Tempac
Tempac
5 let před

Jen houšť a víc, díky

Tomas
Tomas
5 let před

Zdravím, mohu se zeptat jak je to s rotací cubesatů kolem své osy obecně? Předpokládám že nedisponují žádným stabilizačním systémem a pokud by chtěli třeba snímkovat zemi je přesné natočení nezbytné.

Dan
Dan
5 let před
Odpovědět  Tomas

Stabilizovat jdou i cubesaty, například magneticky pomocí cívky a zemského mag. pole.

Ivo Veřtát
Ivo Veřtát
5 let před
Odpovědět  Tomas

Technologie pro CubeSaty prochází neuvěřitelným vývojem. Krom zmíněné magnetické stabilizace cívkami existují řešení převzatá z větších satelitů, např. miniaturizovaná reakční kolečka v několika osách. A nejen stabilizace, už jsou i prototypy pohonných systémů pro CubeSaty, umožnující změnu dráhy.

Tomas
Tomas
5 let před
Odpovědět  Ivo Veřtát

Díky za vysvětlení, je to hodně zajímavé.

https://kosmonautix.cz/2019/06/24/vzlusat-1-oslavil-dva-roky-v-kosmu/