sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dva snímky Bennu – tmavý kámen a nadějný kráter

Čtvrtého dubna pořídila sonda OSIRIS-REx v rozestupu osmi minut dva snímky, které bychom Vám chtěli představit. Za osm minut nestihla sonda přeletět daleko a proto jsou některé kameny přítomné na obou snímcích. Nejnápadnějším útvarem, který pozorné oko najde na obou fotkách, je výrazný tmavý balvan. Jde o jedno z nejtmavějších míst na celé planetce Bennu. Tenhle velký kámen totiž odráží jen 3,3 % dopadajícího světla – je tedy černý skoro jako uhel, protože dřevěné uhlí odráží cca. 4% dopadajícího světla. A proč jsme v nadpisu označili kráter, který je na jedné fotce jako nadějný? Je u něj totiž slušná pravděpodobnost, že by z něj mohla sonda odebrat vzorky. Při prohlížení se nenechte zmást, že sever na nich není nahoře – pro pohodlnější prohlížení byly otočeny o 180°.

Snímek pořízený 4. dubna kamerou PolyCam zachycuje v levém dolním rohu velmi tmavý balvan a vlevo nahoře oblast, která by mohla být vhodná pro odběr vzorků.
Snímek pořízený 4. dubna kamerou PolyCam zachycuje v levém dolním rohu velmi tmavý balvan a vlevo nahoře oblast, která by mohla být vhodná pro odběr vzorků.
Zdroj: https://www.asteroidmission.org

Na snímku, který je přiložený vpravo vidíme především v prvním odstavci zmíněný tmavý balvan, který najdeme v levém dolním rohu. Když však přejedeme pohledem vzhůru, tedy do levého horního rohu, všimneme si, že sonda vyfotila i prohlubeň či kráter. Toto místo je nadějným kandidátem pro odběr vzorků. Snímek pořídila kamera PolyCam ze vzdálenosti zhruba 4,9 kilometru. Snímek zachycuje oblast širokou 68,6 metru a pro lepší představu tu máme jednu pomůcku. Světleji zbarvený kámen ležící v „nadějném kráteru“ měří na délku 4,8 metru, což jsou rozměry odpovídající třeba trochu většímu osobnímu autu. Snímek vznikl při průletu 5A v rámci fáze Detailed Survey: Baseball Diamond. Při ní má sonda třeba vytvořit globální model povrchu s přesností na 35 centimetrů, vytvořit databázi objektů větších než 8 centimetrů vhodných k optické navigaci, nebo nafotit celý povrch panchromaticky. V době focení se sonda nacházela nad severní polokoulí, přičemž kamera PolyCam mířila dolů a na západ, aby zachytila ranní stíny v této oblasti.

Snímek pořízený 4. dubna kamerou PolyCam zachycuje vpravo velmi tmavý balvan
Snímek pořízený 4. dubna kamerou PolyCam zachycuje vpravo velmi tmavý balvan
Zdroj: https://www.asteroidmission.org

Druhý snímek nám ukazuje rozeklaný horizont a velké balvany – vpravo pak můžeme vidět známý tmavý balvan. I tuhle fotku pořídila kamera PolyCam ze vzdálenosti 4,9 kilometru – za osm minut, které uplynuly mezi pořízením obou fotek se samozřejmě sonda moc vzdálit nemohla. Snímek zachycuje oblast širokou 69,3 metru a i v tomto případě je k dispozici pomůcka, která umožní lépe si představit zachycené rozměry. Určitě jste si díky výraznému kontrastu všimli, že na tmavém balvanu, o kterém jsme dnes už několikrát psali, leží světlý kámen. Právě jeho velikost je docela dobře srovnatelná s lidskou postavou – na délku totiž měří 1,9 metru. O podmínkách vzniku této fotky můžeme napsat prakticky to samé, co bylo uvedeno u předchozího snímku. Sonda byla během focení nad severní polokoulí planetky Bennu a hleděla dolů a na západ, aby byly vidět ranní stíny ve snímkované oblasti.

Zdroje informací:
https://www.asteroidmission.org/
https://www.asteroidmission.org/
https://www.facebook.com/

Zdroje obrázků:
https://www.asteroidmission.org/wp-content/uploads/2019/01/MapCam-PS-Equator-Flyby.jpg
https://www.asteroidmission.org/…/2019/05/20190404-Candidate-Site-and-Gargolye-Morning.png
https://www.asteroidmission.org/…/uploads/2019/05/20190404-Gargoyle-in-the-Morning.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
ixb1
ixb1
5 let před

Tento „tmavý“ kámen mi nepřijde nijak výrazně tmavší než je okolní terén.Jen vrhá poměrně velký stín.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  ixb1

Je možné, že rozdíl v albedu je jen pár desetin procenta.

Jirka
Jirka
5 let před

Černý balvan nevidím. Nešlo by ho označit? Možná to na mobilu není dobře vidět.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jirka

Problém bude spíše na vaší straně, protože tmavý objekt je vidět poměrně dobře.

Jirka
Jirka
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Připadá mi to víc jako stín. Jestli bude snímek i z jiného úhlu, bude to jasnější.
Ten bílý objekt, není to záchranná kapsle z nějaké kolemletící ufolodi?

Jirka
Jirka
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Už jsem to našel.

Zatímco průměrné albedo asteroidu je 4,4%, šutr má albedo 3,3%. Na skoro černý hroudě se válí skoro úplně černý šutr.

Navíc jsem ho neviděl jako šutr, ale jako díru. Musel jsem si obrázek otočit o 90°.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Jirka

Nevím sice, jak jste mohl světlý objekt na tmavém pozadí vidět jako díru, ale těší mne, že jste jej objevil.

https://kosmonautix.cz/2019/05/19/dva-snimky-bennu-tmavy-kamen-a-nadejny-krater/