Další Hubbleova kamera zlobí

Poté co se v lednu objevily problémy na kameře WFC 3 (Wide Field Camera 3) si nyní pozemní operátoři lámou hlavu nad vědeckým přístrojem Advanced Camera for Surveys (ACS). Tahle kamera totiž 1. března ve 2:31 našeho času přerušila svůj provoz po blíže nespecifikované chybě. Ta se objevila poté, co přístroj provedl rutinní restart. Zatím se zdá, že chyba není hardwarového rázu, ale že souvisí s programovým vybavením, které se správně nenahrálo. Rychle vznikl tým tvořený inženýry specializovanými na systémy tohoto přístroje, experty na letový software a letovými řídícími. Jejich úkolem je stáhnout a analyzovat informace o diagnostice přístroje. Odborníci, kteří již hledají příčinu selhání, by měli dále vypracovat plán na obnovu funkčního stavu.

ACS v čisté místnosti Goddardova kosmického centra před montáží do nákladového prostoru raketoplánu Columbia

ACS v čisté místnosti Goddardova kosmického centra před montáží do nákladového prostoru raketoplánu Columbia Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Samotného teleskopu se závada kamery nijak nedotkla a i nadále pokračuje jeho vědecká činnost, ke které používá zbylé tři palubní přístroje – Wide Field Camera 3, Cosmic Origins Spectrograph a Space Telescope Imaging Spectrograph, které pracují bez problémů. Na zbytek tohoto týdne ani na týden příští nebyla naplánována žádná kriticky důležitá pozorování, která by vyžadovala funkční kameru ACS. Taková pozorování byla v plánu až za dva týdny, ale dají se snadno přeplánovat.

Snímek trpasličí planety Ceres pořízený kamerou ACS v roce 2005.

Snímek trpasličí planety Ceres pořízený kamerou ACS v roce 2005. Zdroj: http://upload.wikimedia.org/

Kamera ACS je součástí Hubbleova teleskopu již od roku 2002, kdy ji sem v rámci servisní mise 3B připojil raketoplán Columbia, přičemž tato kamera tehdy nahradila přístroj FOC (Faint Object Camera). Kamera ACS pracuje ve třech nezávislých kanálech s vysokým rozlišením, které pokrývají oblast elektromagnetického spektra od ultrafialové po blízkou infračervenou oblast.

Samotný Hubbleův teleskop je na oběžné dráze už 28 let. Poslední servisní mise v roce 2009 prodloužila jeho očekávanou životnost o zhruba pět let, oproti kterým už nejznámější teleskop o čtyři roky přesluhuje. Zajímavé ale je, že při této poslední servisní misi došlo k opravě kamery ACS – u ní totiž v roce 2007 selhal elektrický zdroj a byla tedy dva roky nefunkční. Doufejme, že to tentokrát nebude tak závažné.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/
http://hubblesite.org/

Zdroje obrázků:
https://spaceflightnow.com/shuttle/sts109/020215acs/acs.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/50/Advanced_Camera_for_Surveys_2.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/fc/Ceres_optimized.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

5 komentářů ke článku “Další Hubbleova kamera zlobí”

  1. frank napsal:

    Bylo by fajn, kdyby třeba Google zasponzorovalo soutěž “ návštěva Hubble 2030 🙂

    Dovedu si představit, že vývoj kosmických robotů schopných opravit/vyměnit kamery, sluneční články a připojit nějaký ten gyroskop nebo manévrovací modul( stejně bude potřeba na řízený sestup nebo odsunutí na vyšší dráhu), by to fakt urychlilo.

    Když Palomar může fungovat 70 let, tak proč by nešlo zachránit Hubble i když třeba jen pro nějaký astro-startup 🙂

    • pbpitko napsal:

      Pretože Hubble je vystavený nezrovnateľne nepriaznivejším podmienkám ako keby bol na Zemi. A udržiavať ho každý deň drobnými prácami taktiež nejde. Preto sa opotrebováva omnoho rýchlejšie !

      • frank napsal:

        To je novinka, to by nikoho nenapadlo 🙂
        No a zpátky k tématu, případný start-up, který by zvládl opravárenskou misi, případně další údržb by pravděpodobně mohl získat dost kontraktů pro údržbu družic a úklid oběžné dráhy.
        U Hubble by měli výhodu v tom, že Hubble je vybaven pro zachycení(se) a je modulární.

        No a Palomar je pořád skvělý kus techniky a prodělal několik zásadních rekonstrukcí i přes to, že tam “ měli čas na každý den“…

      • Racek napsal:

        No, myslím že tenhle problém vtipně vyřešili číňané. Čímský Hubble bude na stejné oběžné dráze jako jejich stanice a ta bude základnou i pro jeho servis. Tuším že bude vypuštěn v roce 2022.

  2. pbpitko napsal:

    To je mrzuté, dúfajme že sa to podarí opraviť, ľudia z NASA sú borci !
    Už aby tu bol JWST !
    pb 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.