sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Českou republiku navštíví známý astronaut

O tom, že Andrew Feustel patří mezi nejzkušenější americké astronauty není třeba pochybovat. Ve vesmíru strávil bez pár hodin 226 dní, celkem devětkrát vystoupl do volného prostoru, kde strávil více než 61 hodin, což stačí na třetí místo historických tabulek! Stejně tak se ví, že má tento astronaut díky původu své manželky velmi dobrý vztah z Českou republikou. Tak trochu se čekalo, že se po své nejnovější misi, která skončila vloni na podzim, vydá na návštěvu České republiky – stejně jako po předchozích misích. A tato očekávání se naplnila! Andrew Feustel pod patronací Akademie věd ČR navštíví Českou republiku mezi 4. a 15. dubnem letošního roku a v rámci jeho návštěvy je naplánováno i několik akcí pro veřejnost.

Příběh astronauta - Andrew Feustel v České republice
Příběh astronauta – Andrew Feustel v České republice
Zdroj: https://www.avcr.cz

Přednášky a besedy v rámci projektu Příběh astronauta proběhnou hned ve čtyřech českých a moravských městech, aby se dostalo na co nejvíce zájemců. Na Andrew Feustela se mohou těšit obyvatelé Prahy, Brna, Olomouce a Ostravy – samozřejmě i lidé ze širšího okolí, protože za tímhle zážitkem se vyplatí kousek cestovat. Andrew Feustel se má v každém městě setkat i se zástupci měst či univerzit. Chybět nebude ani autogramiáda pro veřejnost.

Další informace – například kontakty na organizátory, organizační záležitosti, detaily turné a tak dále – najdete na této stránce na webu Akademie věd ČR.

Zdroje informací:
https://www.avcr.cz/

Zdroje obrázků:
https://images-assets.nasa.gov/…/NHQ201810040004~large.jpg
https://www.avcr.cz/…/Feustel_FINAL_Poster.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Kamil
Kamil
5 let před

Mám na něj otázku: kdy poletí příště?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Kamil

Myslím, že to ani on sám ještě neví. Američanů je v oddílu více než Rusů, proto mají mezi jednotlivými misemi delší rozestupy.

Vítek
Vítek
5 let před
Odpovědět  Kamil

Pokud vím, před startem k ISS loni v březnu Andrew uvedl, že po této misi odchází od astronautů.

Kamil
Kamil
5 let před
Odpovědět  Vítek

To jsem taky slyšel, ale.. . Co kdyby se ozval Elon, že potřebuje pilota Starshipu, šel by do toho?

Vítek
Vítek
5 let před
Odpovědět  Kamil

To zase úplný nesmysl taky není 😀 Podívejte se na Chrise Fergusona, velitel posledního raketoplánu, pak opustil NASA a o 8 let později bude velet prvnímu Starlineru, který se s posádkou spojí s ISS.

Kamil
Kamil
5 let před

Prosím, mrkněte někdo na Wikipedii, informace o něm jsou tam zkomolené a zastaralé

David Suchomel
David Suchomel
5 let před

Sáákryš, to je škoda, že se to tady dozvím až 26.3. když na pevnosti poznání v Olomouci to bylo už 9.3. a kapacita 180 lidí je již zaplněna a takže smolík pacholík :-((((

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  David Suchomel

To je těžké, když jsme o podobných akcích informovali dříve s větším předstihem, tak si zase lidé stěžovali, že je to moc brzy a že ještě nevědí, jaký budou mít program. Obecně se nedá najít termín, který by vyhovoval všem – vždycky to pro někoho bude buďto moc brzy nebo moc pozdě. Ale pokud jste z Olomouce, tak to máte do Brna i do Ostravy relativně kousek.

Milan Halousek
Milan Halousek
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Na fóru Kosmonautix jsem program Andrewa Feustela zveřejnil už 12. března (den potom, co byl jeho program oficiálně zveřejněn Akademií věd).
Chce to holt číst…
http://forum.kosmonautix.cz/viewtopic.php?f=24&t=2344&p=99791&hilit=56#p99791

Tomas Mik,
Tomas Mik,
5 let před

Muzu se zeptat jestli skafandr velikosti M na iss nemuze vynest lod progre ktera bude za par dni startovat.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Tomas Mik,

Výstup má proběhnout 29. března, tedy několik dní před startem Progressu. Na ISS jsou dva hrudní díly této velikosti, ale jen jeden je připraven k okamžitému nasazení. Druhý by potřeboval nějaké úpravy. Na ISS není tolik místa, aby se tam „zbytečně“ vozily díly skafandrů jen kvůli tomu, aby proběhl výstup dvou žen. Ono je totiž prakticky jedno, kdo půjde ven.

Tomas Mik
Tomas Mik
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dekuji za odpoved

Martin
Martin
5 let před

Už se těším, sehnal jsem ještě poslední lístky v Olomouci.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Martin

Gratuluji.

Petr Mik
Petr Mik
5 let před

Bude mluvit Andrew Feustel mluvit anglicky?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Petr Mik

Samozřejmě, česky umí jen pár slov. Ale na podobných akcích bývají tlumočníci, kteří překládají projev dané osoby.

Tomas Mik
Tomas Mik
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Dekuji za odpoved

Kamil
Kamil
5 let před

Jaká je kapacita v Ostravě? Nenašel jsem, že by se daly místa rezervovat

Milan Halousek
Milan Halousek
5 let před
Odpovědět  Kamil

Kapacita velké auly na VŠB v Ostravě je 400 míst.

L. Pospíšil
L. Pospíšil
5 let před
Odpovědět  Kamil
Woxzilston
Woxzilston
5 let před

Moc se na něj do Olomouce těším, nic jsem nepodcenil a lístek si bookl hned v prvních dnech po zveřejnění 🙂 Vždyť ten člověk byl před pár měsíci na ISS a ve volném prostoru, potkat ho, jsem si nemohl nechat ujít.

hansnasa
hansnasa
5 let před

Hurá, jsem zaregistrován a 10 valím na VŠB Ostrava, už se nemohu dočkat, až toho borce uvidím naživo.

klacik
klacik
5 let před

Hm, škoda že Brněnská akce moc pro veřejnost není. Nebo aspoň ne pro běžnou veřejnost. Lístky jen na osobní vyzvednutí. Dnes od 8:00. Dorazil jsem 8:05 a lístky nejsou. Kdyby řekli že nebudou (nebo jich bude zanedbatelné množství), mohl jsem si ušetřit cestu…

https://kosmonautix.cz/2019/03/26/ceskou-republiku-navstivi-znamy-astronaut/