sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Vega-C vstupuje do kvalifikační fáze

Projekt nové evropské rakety Vega-C nedávno překonal významný milník v podobě Kritického zhodnocení návrhu alias CDR (Critical Design Review) a je tedy připraven ke spuštění výroby a zahájení závěrečného testování dílů, což je součástí kvalifikační fáze. CDR je pro každý projekt hodně důležitý milník – v případě Vegy-C se tohoto komplexního zhodnocení účastnili nezávislí experti z ESA, národní instituce a odborné firmy. Jejich analýza potvrdila konzistenci a vyzrálost celého programu Vega-C, přičemž premiérový let nového lehkého evropského nosiče je momentálně plánován na první čtvrtinu roku 2020.

V rámci CDR prošly analýzou nejen všechny prvky konstrukce rakety Vega-C, ale i veškeré integrační činnosti na kosmodromu a rampě. Součástí byly všechny podrobné konstrukční aspekty, nebo testovací kampaně prováděné na všech prvcích celého systému. Od samotných raketových motorů (P120C a Z40), přes konstrukční prvky, vybavení letecké techniky, až po veškeré související aspekty integrovaného systému.

Umělecká představa rakety Vega-C za letu.
Umělecká představa rakety Vega-C za letu.
Zdroj: https://www.esa.int/

Celý proces zakončilo setkání recenzního výboru, kterému předsedali Toni Tolker Nielsen, generální inspektor ESA a Daniel Neuenschwander, ředitel kosmické dopravy v rámci ESA. Na tomto setkání byl proces CDR zakončen vyslovením uznání všem zapojeným týmům a vystavením pomyslné zelené na semaforu pro postup do další fáze. „Tohoto kriticky důležitého milníku jsme dosáhli díky mimořádnému zapojení všech firem, které se podílí na projektu Vega-C. Tyhle týmy dokázaly splnit složité úkoly a plány celého programu. Úspěšné splnění CDR ukazuje, že jsme na dobré cestě,“ říká Giorgio Tumino, manažer vývojového programu raket Vega.

Nastávající kvalifikační zkoušky ověří správnost celého návrhu, ale i výrobních procesů, sestavování a fungování letového hardwaru a softwaru, ale i činnost souvisejících pozemních podpůrných systémů. Simulace navíc ukáží, zda spolu raketa a pozemní segment spolupracují tak, jak mají. „Čeká nás 12 náročných měsíců – začne to čtyřmi starty raket Vega mezi březnem a listopadem a skončí premiérovým startem rakety Vega-C. Evropské firmy a agentury ale tvoří perfektní tým, který dokáže tyto výzvy splnit.

Čtenáře z České republiky jistě potěší informace, že se na vývoji rakety Vega-C podílí i brněnská firma SAB Aerospace. Ta připravuje speciální vypouštěcí zařízení (dispenzer), které může létat na raketách Vega i Vega-C a může vypouštět až 16 malých družic, případně 96 cubesatů. Nejde přitom jen o výrobu dispenzeru – v Brně by měla probíhat i integrace menších družic do tohoto vypouštěcího zařízení.

Dispenser rakety Vega-C vyvíjí firma SAB Aerospace. Jde o konstrukci, která umožňuje přepravovat až šestnáct satelitů najednou.
Dispenser rakety Vega-C vyvíjí firma SAB Aerospace. Jde o konstrukci, která umožňuje přepravovat až šestnáct satelitů najednou.
Zdroj: https://www.sabaerospace.cz

Zdroje informací:
https://www.esa.int/

Zdroje obrázků:

https://www.esa.int/…/17256544-2-eng-GB/Artist_s_view_of_Vega-C.jpg
https://www.esa.int/…/17559154-2-eng-GB/Artist_s_view_of_Vega-C.jpg
https://www.sabaerospace.cz/pic/page/dispenzer-b.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
p
p
5 let před

Dobrá správa, Ď.
pb 🙂

Michal Václavík
5 let před

Hned v úvodu článku je chybná formulace. Po CDR nedochází k dokončení výroby, ale naopak je to startovací bod k zahájení výroby letového HW, potažmo SW.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Díky moc, upraveno.

lvy
lvy
5 let před

Tak budeme mít (Evropa) raketu, která ještě před započetím výrobu je beznadějně zastaralá. Proč??? 🙁

Michal Václavík
5 let před
Odpovědět  lvy

Čím je podle vás zastaralá?

Urbis
Urbis
5 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Ono to jde říct o každé v součastnosti používané raketě.

Urbis
Urbis
5 let před
Odpovědět  lvy

ESA se hodí pro programy jako Copernicus, na které by těžko hledala lepší raketu. Určitě bude také nabízena komerčně, těžko říct s jakým úspěchem, ale určitě bude zajímavější než starší verze. Já jsem hodně zvědavý na mini raketoplán, který se pro tuto raketu vyvíjí.

Urbis
Urbis
5 let před

Děkuji za článek, už se těším na první start.

https://kosmonautix.cz/2019/03/12/vega-c-vstupuje-do-kvalifikacni-faze/