sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Počet astronautů na ISS se vrátí do normálu

11. října 2018 startovala z Bajkonuru raketa Sojuz-FG s pilotovanou lodí Sojuz MS-10. Vinou selhání čidla na jednom ze čtyř urychlovacích bloků však došlo k havárii a Alexej Ovčinin s Nickem Haguem se zachránili jen díky aktivování záchranného systému. Jelikož jejich loď nedoletěla k Mezinárodní kosmické stanici, musel být dočasně zredukován počet členů dlouhodobých posádek na ISS. Zatímco běžně zde pobývá šest lidí, tak v posledních pěti měsících to byl jen poloviční počet. Výjimkou bylo pouze několik dní mezi 3. a 20. prosincem loňského roku, kdy stanici obývalo šest lidí. Třetího totiž přiletěla tříčlenná posádka Sojuzu MS-11, která je na stanici dodnes a 20. prosince odletěla posádka Sojuzu MS-09, která se vracela po půlroční misi. Již příští týden by se ale situace měla vrátit do starých dobrých kolejí se šesti kosmonauty.

Ukládání lodi Sojuz MS-12 do aerodynamického krytu.
Ukládání lodi Sojuz MS-12 do aerodynamického krytu.
Zdroj: https://pbs.twimg.com/

14. března ve 20:44 SEČ by měla z kosmodromu Bajkonur odstartovat nosná raketa Sojuz FG, která ponese kosmickou loď Sojuz MS-12. V ní poletí oba muži, kteří vloni na podzim zažili nepříjemné nouzové přerušení mise. Alexej Ovčinin a Nick Hague ale nepoletí sami. Společně s nimi se na ISS podívá i Christina Koch, která si odbude kosmickou premiéru.

Jelikož má ke startu dojít už za týden, je jasné, že přípravy jsou již v plném proudu. Ruská agentura Roskosmos se dnes pochlubila trojicí fotografií z ukládání kosmické lodi do aerodynamického krytu. Následně bude tato sestava připojena k horní části nosné rakety a samozřejmě bude vybavena i záchrannou věžičkou.

Aerodynamický kryt ukrývající Sojuz MS-12.
Aerodynamický kryt ukrývající Sojuz MS-12.
Zdroj: https://pbs.twimg.com

Zdroje informací:
https://twitter.com/

Zdroje obrázků:
https://pbs.twimg.com/media/D0-dnHlW0AYfdLj.jpg
https://pbs.twimg.com/media/D0-dn3TX0AA2itQ.jpg
https://pbs.twimg.com/media/D0-ePaOWoAE6T13.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Václavík
5 let před

Počtem jde o návrat do „normálu“, ale to je takový laický tabulkový normál. Stále to není normál s ohledem na poměr přítomných kosmonautů ROS a USOS.

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  Michal Václavík

Pokud mi něco neuniklo, tak normál 3+3 neplatí už poměrně dlouho kvůli nízké vědecké kapacitě ruského segmentu. Tohle mi spíš připadá jako přechod na nový normál 4+2, kdy bude létat Crew Dragon a Starliner. Na 4+3 by se to mělo dostat až/jestli se připojí Nauka.

hansnasa
hansnasa
5 let před
Odpovědět  Vojta

On ještě někdo věří v Nauku?

B.Boruvka
B.Boruvka
5 let před
Odpovědět  hansnasa

Mno… I panna porodila… 😉

DomoKun
DomoKun
5 let před
Odpovědět  B.Boruvka

😀 😀 😀
Tak takto jsem se už dlouho na technowebu nenasmál 😀

svk
svk
5 let před

kolko je max pocet astronautov v ISS?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  svk

Záleží po jak dlouhou dobu. V době, kdy se ke stanici připojily raketoplány jich tam bylo krátkodobě i více než deset.

Kamil
Kamil
5 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Párkrát tam bylo 13 lidí, 6 posádka ISS + 7 v raketoplánu. Je to taky maximální počet lidí, co kdy byli najednou v kosmu

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  svk

Pokud se nepletu, tak na ISS je jen 6 kójí na spaní (2 v ruském a 4 v západním segmentu). Když se tam vyskytuje víc lidí, ke spánku se využívají transportní lodě. To se týkalo hlavně raketoplánů, ale v Sojuzu by to mělo být taky pohodlné a v Dragonech a Starlinerech snad půjde spát taky (předpokládám, že sedačky se dají sklopit). A kdyby to někomu nevyhovovalo, tak se dá najít několik míst, kam jen tak přikurtovat spacák.
Jaká je kapacita podpory života, toalet, recyklace vody a tak podobně, netuším, ale jak psal pan Majer, deset lidí by neměl být problém.

Packa
Packa
5 let před

můžu se zeptat kudy do sojuzu nastupují astronauté ? to je v krytu nějaký otvíratelný průlez ? jak dlouho před odletem nastupují ?

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Packa

Nastupují pár hodin před startem skrz dvířka v aerodynamickém krytu, která jsou na stejném místě, kde je boční vstup do lodi.

Packa
Packa
5 let před

Děkuji za odpověď. je někde dohledatelné nějaké foto nástupu ? nikde jsem nic takového nenašel .

Ondřej Šamárek
Editor
5 let před
Odpovědět  Packa

Z voleje třeba tato fotka (není to sice přímo nástup kosmonautů, ale o umístění průlezu dává slušnou představu):
sojuz nastup

Maniak
Maniak
5 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Tohle je Sojuz? Co je to na boku za rošt?

Ondřej Šamárek
Editor
5 let před
Odpovědět  Maniak

Ano, to je Sojuz uzavřený v aerodynamickém krytu.
Ten rošt (jeden ze čtyř) je aerodynamický stabilizátor, který se vyklopí v případě použití záchranného systému SAS.

Maniak
Maniak
5 let před
Odpovědět  Ondřej Šamárek

Díky za info. O těch roštových stabilizátorech jsem nevěděl. Zmátla mě chybějící záchranná věžička.

Jan Pohořelický
Jan Pohořelický
5 let před

No jak se tady píše o raketoplánech, tak to byl stejnak masakr jak velké to bylo 😀 Jo předražený, ale vypadalo to fakt dobře.

https://kosmonautix.cz/2019/03/06/pocet-astronautu-na-iss-se-vrati-do-normalu/