Nejostřejší pohled na Ultima Thule v historii

Pozemní tým sondy New Horizons naplánoval před průletem kolem Ultima Thule zajímavý úkol. Krátce před největším přiblížením měla sonda pořídit snímky z velké blízkosti, které se stanou těmi nejostřejšími fotkami tohoto vzdáleného objektu. Na jejich zaslání došlo až nyní a specialisté zodpovědní za sondu mohli nadšeně potvrdit, že jejich plán na pořízení nejdetailnějších snímků Ultima Thule dopadl dobře. Už na první tiskovce po průletu jsme se dočkali fotky s rozlišením 140 metrů a bylo nám slíbeno, že v paměti sondy jsou snímky s rozlišením 4× lepším. Dnes se tedy připravte na fotku s rozlišením 33 metrů na obrazový bod!

Ultima Thule v rozlišení 33 metrů na obrazový bod. Nejdetailnější snímek tohoto cíle, jaký sonda new Horizons pořídila.

Ultima Thule v rozlišení 33 metrů na obrazový bod. Nejdetailnější snímek tohoto cíle, jaký sonda new Horizons pořídila.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Sada snímků, které vedly k této fotce, byla pořízena teleskopickou kamerou LORRI zhruba šest a půl minuty před maximálním přiblížením k 2014 MU69 alias Ultima Thule. Ve střední Evropě bylo 6:33 ráno 1. ledna, když sondu a 6,6 miliardy kilometrů vzdálený objekt dělilo 6 640 kilometrů. Vzájemná rychlost obou těles byla více než 14 km/s, ale LORRI přesto svůj nelehký úkol splnila. Výše vložený obrázek vznikl spojením dat z devíti samostatných snímků kamery LORRI, z nichž každý měl expoziční čas jen 0,025 sekundy, což bylo vynuceno velkou vzájemnou rychlostí. Fázový úhel (tedy úhel, který svírala sonda, Ultima Thule a Slunce) byl v době snímkování 33°.

Tato fotografie nabízí mimořádnou možnost, jak prozkoumat povrch. Vědci z těchto údajů mohou rozpracovat teorie o původu a vývoji tohoto tělesa. „Trefa do černého,“ přesně těmito slovy ohodnotil vzniklý snímek Alan Stern, hlavní vědecký pracovník mise New Horizons a dodal: „Získání těchto snímků od nás vyžadovalo, abychom v každé fázi naprosto přesně věděli, kde se nachází jak drobná Ultima Thule, tak naše sonda. Při rychlosti 14 km/s v prostředí jen slabě osvětleném – více než miliardu kilometrů za Plutem. Bylo to mnohem složitější, než cokoliv, o co jsme se pokusili v roce 2015 u Pluta. Tato pozorování byla riskantní. Existovala reálná šance, že při něm kamera nasnímá jen část Ultima Thule, nebo že se bude dívat o trochu jinam a objekt nebude na žádném snímku. Ale vědecké, provozní a navigační týmy to zvládly perfektně. Díky nim jsme získali bohatý zdroj vědeckých informací. Některé útvary, které jsme spatřili na Ultima Thule nemají obdobu na žádném doposud navštíveném tělese.

Sedm snímků kamery LORRI posloužilo ke složení tohoto výsledku. Fotky vznikly ve vzdálenosti 16 694 km při fázovém úhlu 16 stupňů.

Sedm snímků kamery LORRI posloužilo ke složení tohoto výsledku. Fotky vznikly ve vzdálenosti 16 694 km při fázovém úhlu 16 stupňů.
Zdroj: https://www.nasa.gov

Vyšší rozlišení snímku umožnilo zobrazit mnoho útvarů na povrchu, které na dřívějších fotkách s horším rozlišením nebyly vidět. Mezi ně patří třeba několik jasných téměř kruhových skvrn. Navíc je mnohem lépe vidět i mnoho malých tmavých prohlubní u hranice světla a stínu. „Náš vědecký tým momentálně řeší, zda se jedná o krátery vzniklé nárazy nějakých cizích těles, prohlubně vzniklé sublimací nebo zhroucením podpovrchových děr, nebo něčím úplně jiným,“ říká John Spencer, zástupce hlavního vědeckého pracovníka mise.

New Horizons proletěla kolem Ultima Thule ve vzdálenosti 3500 kilometrů, což je zhruba třikrát menší vzdálenost než v případě průletu kolem trpasličí planety Pluto. Ultima Thule je mnohem menší než Pluto, takže naplánování průletu vyžadovalo největší přesnost v historii kosmonautiky. Odborníci mohli vycházet ze zákrytů hvězd Ultimou Thule – pozorování těchto jevů probíhala v letech 2017 a 2018 v Argentině, Senegalu, Jižní Africe a Kolumbii. Pomohla i evropská sonda Gaia, která poskytla přesné údaje o pozici hvězd použitých při sledování zákrytů.

Na palubě sondy už není žádná fotka pořízená z větší blízkosti, ale můžeme se těšit na další fotky pořízené v jiných fázích průletu. Jejich cesta ze vzdálenosti 6,64 miliardy kilometrů trvá šest hodin a devět minut, ačkoliv cestují rychlostí světla. Samotná New Horizons je podle aktuálních informací stále v dobrém technickém stavu.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/b6/New_Horizons_(from_Launch_Press_Kit).jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ultima-thule-1-ca06_022219.png
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/ultima-thule-lo-ca05_022219.png

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

24 komentářů ke článku “Nejostřejší pohled na Ultima Thule v historii”

  1. jirka napsal:

    J. Somík > snad by nedalo tolik práce při oslovení jméno osloveného skloňovat.

  2. Jožka Somík napsal:

    Pane Majer, v článku se píše tato věta: „Vyšší rozlišení snímku umožnilo zobrazit mnoho útvarů na povrchu, které na dřívějších fotkách s horším rozlišením nebyly vidět.“
    To jako vážně? Jsem tady snad jediný, kdo si ten „velký“ snímek porovnal se snímkem z článku z 25.ledna?
    https://www.kosmonautix.cz/2019/01/konecne-nova-fotka-ultima-thule/

    Vždyť je naprosto nepřehlédnutelné, že ten nový snímek s „větším“ rozlišením není nic jiného, než ten dříve uveřejněný snímek. Vždyť co se týká povrchových útvarů, tam žádné větší rozlišení není vidět. Nejsou vidět menší krátery, nebo dokonce případné balvany na povrchu. Nic!
    Jen opakování toho předešlého snímku.
    Jediný rozdíl je snad v tom, že ten „nový“ snímek ukazuje Ultima Thule trochu deformovaně, nespíš způsobeno složením více snímků, které ukazují objekt pokaždé z trošku odlišného úhlu, jak sonda rychle prolétala kolem.

    Zkuste si ty snímky porovnat.

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ono je to možná tím, že ve větší blízkosti musela kamera pořizovat kratší expozice, tudíž byly snímky méně exponované a to zhoršilo optickou kvalitu. Jde však o snímek s nejlepším rozlišením. A co se týče té citované věty, tak jsem pouze přeložil to, co uvádí originální článek. nejde tedy o můj výmysl.

      • Jožka Somík napsal:

        To chápu, že mnohé informace jsou převzaté, občas i včetně nesmyslů.

        Mě při tom porovnání připadá, že se jedná o stejný snímek, který sonda poslala už v lednu. Jenže to byl nejspíš pouze zmenšený náhled, aby přenos netrval tak dlouho. A až nyní byl ze sondy stažen snímek, respektive snímky v plném rozlišení. Jenže problém je, že ukazují prakticky to samé, jako na jíž zmiňovaném snímku z ledna, jen nezmenšené a v plném rozlišení.

        Čili jako zpráva je to zajímavé, ale nic nového už nevidíme.
        Takže ty názory, které po zveřejnění snímku v lednu tvrdili, že se ještě máme na co těšit, byli liché.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        To je čistě vaše domněnka. Nemáme důvod si myslet, že tomu tak je. A to, že se objekt příliš neposunul, není nic neobvyklého, stačí si uvědomit příletovou dráhu sondy.

      • Jožka Somík napsal:

        Tak jsem zjistil, že jsem napsal blbost. Snímek z ledna je z MVIC a nynější snímek je z LORRI. Vyfocené sice prakticky ve stejnou dobu, ale zobrazení detailů na povrchu je takřka stejné.

        A co je čistě jen moje domněnka? Že větší detaily povrchu se nekonají?

        Chápu, že nemáte důvod si myslet, že tomu tak je, jelikož jste si žádný nevytvořil. Já ano.

        Zde: http://somik05.sweb.cz/UltimaThule.gif

        Víte, pane Majer, mě toto připadá, jako v té pohádce Císařovy nové šaty.
        Všichni jasně vidíte, že 4x detailněji povrch Ultima Thule LORRI nezachytila, ale tváříte se, jako když ano.

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Já věřím odborníkům. Ti tomu rozumí více než já. LORRI má užší zorné pole než MVIC, ale zase to měla těžké kvůli kratší expoziční době. Nemám ale důvod si myslet, že nová fotka s větším rozlišením odborníkům nepomůže. Oni vědí, co říkají.

      • Jožka Somík napsal:

        No, shodnem se na tom, že snímky z LORRI při nejbližším přiblížení se moc nepovedly.
        http://pluto.jhuapl.edu/soc/UltimaThule-Encounter/

        Díky tomu, byť je snímek 4x větší, je vidět jen o trošku více detailů.
        http://somik05.sweb.cz/MVICLORRI.jpg

        Ale pokud mi odborník k takovému snímku sdělí, že: “Vyšší rozlišení snímku umožnilo zobrazit mnoho útvarů na povrchu, které na dřívějších fotkách s horším rozlišením nebyly vidět.” tak tomu nějak nemohu uvěřit.

        Přiznám, že jsem měl asi přehnaná očekávání, takže snímek LORRI s rozlišením 33m/pix je pro mě zklamáním. 🙂

      • Dušan Majer Administrátor napsal:

        Svou roli si vybralo horší osvětlení a krátké expoziční časy. Nic lepšího se moc čekat nedalo. Ale je to úspěch. Věřím, že odborníci z toho vyčtou spoustu zajímavých informací.

      • SFENCE napsal:

        Neni zajimave uz jen to, ze nejsou na detailnejsim snimku nejsou videt mensi kratery a balvany?
        Mit jen ten vzdalenejsi snimek, muzeme jen spekulovat jesti tam takove objekty jsou ci nejsou.

    • PetrVod napsal:

      V tom zdrojovém článku od NASA šlo o porovnání snímku z ca 17000 km, který byl zveřejněn asi druhý den po průletu. Vůči němu tam jsou opravdu výrazné detaily, zejména malých kráterů, které na tom prvním vidět nejsou.

  3. Spytihněv napsal:

    Máme s NH opravdu velké štěstí. Nejen, že Pluto se ukázalo neskutečně zajímavé, ale i další cíl, vybraný jen na základě náhodné dostupnosti, není nijak obyčejný. Doufám, že si za pár let dáme opět postupné odhalování blížícího se cíle, třeba hned něco jako 2019 KN44 nebo přinejhorším 2020 BR32.

  4. Racek napsal:

    Četl jsem několik vysvětlení, ale stejně mi nejde do hlavy jak tenhle sněhulák vznikl. A možná že jedno z nich je pravdivé, ale stejně asi nebudem hned tak vědět jaké. Prostě potměšilá příroda :-). A to je přece tak krásné, tohle vidět a zažít.
    Mimochodem, Ultima Thule je opravdu krásný název pro tuhle podivnost. Doufám, že to ještě nepřejmenují.

    • frank napsal:

      určitý tlak na to je, bohužel se tenhle název spojuje s nácky, což někteří lidé nemohou unést, stejná sorta lidí, kteří by nejraději svastiky zakázali i Indům (hinduistům), stejná sorta lidí kteří kontrolují oblečenost vědců a nutí se je veřejně omlouvat za trička a brečet před kamerou( viz Matt Taylor a Rossete). Sorta lidí, kteří když odlétaly sondy, které jsou dnes na nebo za hranicí sluneční soustavy má potřebu řešit názvosloví v souvislostech, které napadají jenom fanatiky….

      • frank napsal:

        bohužel mě tam vypadla část věty :

        určitý tlak na to je, bohužel se tenhle název spojuje s nácky, což někteří lidé nemohou unést, stejná sorta lidí, kteří by nejraději svastiky zakázali i Indům (hinduistům), stejná sorta lidí kteří kontrolují oblečenost vědců a nutí se je veřejně omlouvat za trička a brečet před kamerou( viz Matt Taylor a Rossete). Sorta lidí, kteří když odlétaly sondy, které jsou dnes na nebo za hranicí sluneční soustavy měli na sobě dupačky a v puse dudlík, má dnes potřebu řešit názvosloví v souvislostech, které napadají jenom skutečné fanatiky…

      • Racek napsal:

        Bohužel vše se vrací. A v příliš mnoho věcech to jde ještě dál. Jsem z toho smutný. Bohužel jsem zažil léta padesátá a netušil jsem, že se vrací zpět. A pořád stejný druh lidí jako tehdy. Dál už to nechci rozebírat. Je mi z toho nanic.

      • frank napsal:

        Bohužel to nezasahuje jen obyčejný každodenní život ale i vědu a výzkum. Nedávno jsem si znovu po letech dal Orwella 1984 a je doslova děsivé, že to není za námi, ale opět před námi …

        Dnes stačí vyřadit astronautku z jedné konkrétní posádky ISS a hned je web plný řečí o rasismu a šovinismu místo toho aby lidi nepoměřovali kosmický výzkum rozumem, ale barvou kůže a tvarem a poměrem zastoupení pohlavních orgánů na oběžné dráze..:(

  5. PetrVod napsal:

    Na Thule, a tedy hlavě sněhuláka, jsou jasně vidět oči, nos a mračící se pusa 😉

  6. Martin Gembec Administrátor napsal:

    Ke spokojenosti ale chybí jakékoli snímky spektrografu nebo jiná podobná data, ale chápu, že je to na dlouhé čekání a i tým si chce vše nejdřív prostudovat sám, než to pustí ven.

  7. Ladislav napsal:

    Jedním slovem -fantastické-.Další přívlastky nejsou třeba.

  8. pbpitko napsal:

    Krása a ešte sa máme na čo tešiť, z Pluta došli najlepšie snímky získané až po najväčšom priblíženi.
    pb

  9. Štěpán napsal:

    Zrovna dneska jsem si říkal, že o sondě bylo nějak dlouho ticho 😀

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.