sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Startovní stůl pro Ariane 6

Ocelová konstrukce s hmotností 700 tun, na které bude před startem stát nová evropská raketa Ariane 6 – to je startovní stůl. Nyní byla dokončena jeho hrubá příprava. Stůl je tak velký, že musel do Francouzské Guyany dorazit rozložený na několik dílů. Zásilky se do Jižní Ameriky dostaly v únoru lodí a po kontrole došlo k jejich sestavení zhruba 250 metrů od vznikající rampy. Přesun dílu vysokého 4 metry, dlouhého 20 metrů a širokého 18 metrů na finální místo nebyl snadný úkol. Nejprve byla konstrukce nadzvednuta pomocí hydraulických zvedáků a dva speciální transportéry pak převezly stůl na jeho stanoviště.

Montáž startovního stolu pro Ariane 6.
Montáž startovního stolu pro Ariane 6.
Zdroj: http://www.esa.int

Se správnou orientací konstrukce nad střed rampy pomohl mechanický navigační systém a dočasné koleje. Zde bude v dalších dnech celá konstrukce spuštěna dolů s přesností na milimetry. Tím ale práce rozhodně nekončí. Startovní stůl bude doplněn o mechanické vybavení, elektrické a kapalinové rozvody uvnitř i na vnější části.

V současné době probíhají na rampě i další práce – například integrace deflektoru spalin, který bude umístěný na spodní části kanálu pro odvod spalin zhruba 25 metrů pod startovním stolem. Právě na deflektoru je významná česká stopa, jelikož tato obří konstrukce vznikla ve firmě MCE Slaný. Práce jsou v plném proudu, jelikož první Ariane 6 by odsud měla startovat již v roce 2020.

Zdroje informací:
http://www.esa.int/

Zdroje obrázků:
http://www.spacenewsfeed.com/images/2018-september/further-1.jpg
http://www.esa.int/…/Building_the_Ariane_6_launch_table.png

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Drto
Drto
5 let před

Můj dotaz je tak trochu mimo téma: Každý větší nosič startuje z velice chytŕe upravené plošiny ( odvod spalin, chlazení vodou,…). Zajímalo by mě, jak bude vyřešena ochrana lodi při startu Muskovy BFS z otevřené krajiny ( Měsíc, Mars). Jedná se o první raketu tak startující , která si svým výkonem mororů při startu nezadá se silou nosičů startujících z ramp. Nakonec i „alobalový LEM s jedním slaboučkým motorem startoval z ukotvení na přistávacím modulu.

Dušan Majer
Dušan Majer
5 let před
Odpovědět  Drto

To je dobrá otázka. Zatím to nebylo veřejně specifikováno, nechme se překvapit.

Husita
Husita
5 let před
Odpovědět  Drto

Musk má v plánu Měsíc i Mars kolonizovat. Třeba s návratem nepočítá 🙂

Vojta
Vojta
5 let před
Odpovědět  Husita

Pak by to nebylo znovupoužitelné. Ne, že by se některé díly z BFS na Marsu osadníkům nehodily, ale celá loď má mnohem větší hodnotu pro přivezení dalšího nákladu.
Tohle mi přijde na Muskově plánu dost nedotažené. Prezentuje se jako dopravce (což je OK), ale nezajímá ho infrastruktura. Nejen startovací/přistávací rampa, ale i tankovací zařízení, výroba a zásobníky na palivo a okysličovadlo a vůbec celý ten podpůrný systém, který se na Zemi buduje dlouho a pečlivě.

gg
gg
5 let před
Odpovědět  Vojta

Přijde vám taky na výrobci a provozovateli nákladních vozů a autobusů nedotažené, že ho nezajímá, jak se budou stavět paneláky, ke kterým bude těmi autobusy vozit lidi?

Martin Krupicka
Martin Krupicka
5 let před
Odpovědět  Drto

ICBM startují z náklaďáků a ponorek. Nemají takový výkon, jako Ariane a BFR, ale raketě to může být víceméně jedno, co se děje pod ní. Podle mně jde o znovupoužitelnost kosmodromu. Pokud nevadí, že po startu zbude vypálený kilometrový kruh, tak se dá startovat téměř odkudkoli.

frank
frank
5 let před
Odpovědět  Drto

Odpověď musíme nejspíš hledat v Boca Chica Village, jak jsem pochopil, tam se chystá Spacex startovat BFR asi 1,7 km od místních obyvatel 🙂

Croco
Croco
5 let před
Odpovědět  Drto

Nižší gravitace = nižší výkon motorů. Navíc raketa by se pravděpodobně vracela mnohem lehčí.

https://kosmonautix.cz/2018/09/24/startovni-stul-pro-ariane-6/