sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Dawn se pomalu blíží ke svému konci

Už jen několik týdnů zbývá do konce unikátní mise, která trvá 11 let. Někdy mezi srpnem a říjnem spotřebuje sonda Dawn poslední zbytky hydrazinu, který používá k udržování orientace v prostoru, která je nezbytná pro přesné namíření antény k Zemi. Ve chvíli, kdy zásoby paliva dojdou, sonda nebude schopna komunikovat s naší planetou a přestane pracovat – jako mrtvé těleso bude obíhat kolem trpasličí planety Ceres. Do té doby ale bude pokračovat ve sběru informací a snímkování povrchu tohoto zajímavého světa. Vědci moc dobře vědí, čeho všeho je tato sonda schopná a proto chtějí její potenciál využít do poslední chvíle.

Vesta vyfocená sondou Dawn v přirozených barvách.
Vesta vyfocená sondou Dawn v přirozených barvách.
Zdroj: https://upload.wikimedia.org

Dawn je jedinou sondou, která během své mise obíhala kolem dvou objektů hlubšího vesmíru. Nejprve 14 měsíců mezi roky 2011 a 2012 zkoumala asteroid Vesta prakticky od povrchu až k jeho středu. Následně zažehla svůj motor a zamířila k dalšímu cíli – trpasličí planetě Ceres, největšímu objektu pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem. Její výzkum započal v roce 2015 a sonda zde objevila třeba zajímavá ložiska solí, která vytváří výrazné bílé skvrny. Přítomnost látek, kterým dominuje uhličitan sodný a chlorid amonný naznačuje, že se tyto materiály zřejmě dostaly na povrch rozpuštěné ve vodě.

Unikátní mise sondy Dawn byla založena na využívání iontového pohonu. Nešlo sice o jeho první použití, ale právě na této sondě ukázat tento typ motoru své schopnosti v plné síle. „Během této unikátní mise jsme mohli prozkoumat dva nové světy, což by bylo bez iontového pohonu nemyslitelné,“ popisuje Marc Rayman z kalifornské Jet Propulsion Laboratory, který se na misi podílí jakožto ředitel, projektový manažer i hlavní inženýr.

Sonda se nyní blíží ke konci druhé nadstavbové fáze a ještě několik týdnů nás bude ohromovat svými objevy, mezi kterými hrají prim krásné fotky z nízké výšky s úžasnými detaily. Dawn totiž momentálně obíhá pouhých 35 kilometrů nad povrchem. Mise sondy se pomalu blíží ke konci, ale věda rozhodně nezpomaluje. Kromě snímků totiž na Zemi přichází i měření přístrojů, které zachytávají neutrony, gamma či infračervené záření, nebo měří gravitační podmínky. Měření se zaměřují na okolí kráterů Occator a Urvara a jejich cílem je lépe pochopit vývoj trpasličí planety.

Oblast Cerealia Facula v kráteru Occator z výšky 34 kilometrů
Oblast Cerealia Facula v kráteru Occator z výšky 34 kilometrů.
Zdroj: https://www.nasa.gov/

Nové snímky kráteru Occator a okolí předčily naše očekávání a odhalily opravdu nádhernou krajinu,“ přiznává Carol Raymond z JPL, hlavní vědecká pracovnice mise a dodává: „Unikátní povrch Ceres vypadá, že byl tvarován nárazy do kůry, která byla bohatá na těkavé látky. Výsledkem je komplexní geologie, kterou můžeme sledovat na nových mozaikách s vysokým rozlišením, které pokrývají oblasti Cerealia Facula a Vinalia Faculae.

Oblast Vinalia Faculae v kráteru Occator z výšky 34 kilometrů.
Oblast Vinalia Faculae v kráteru Occator z výšky 34 kilometrů.
Zdroj: https://www.nasa.gov

První výsledky finální fáze, která začala v červnu již byly prezentovány a věnují se vztahu mezi světlým a tmavým materiálem v kráteru Occator, kde docházelo k impaktům, sesuvům materiálu a kryovulkanismu. Vědci chtějí využít velmi nízké oběžné dráhy ke zpřesnění hypotéz ohledně vzniku a vývoje kráteru Occator. „Pozorování, modelování a laboratorní studie nám pomohly určit, že jasné skvrny jsou buďto vytvořeny interakcí impaktů s kůrou, nebo že se na jejich vzniku podílel rezervoár slané tekutiny,“ vysvětluje Jennifer Scully, vědkyně z JPL. Dosavadní nové snímky podporují hypotézu, že k odhalení podpovrchového materiálu napomohl dosud aktivní geologický proces, ve kterém hraje hlavní roli podzemní zásobník.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://www.nasaspaceflight.com/…29-dawn-thrusters-Google-Search-350×266.jpg
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/51/Vesta_in_natural_color.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia21924-16.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia21925-16.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Samo2
Samo2
6 let před

To teda asi Dawn nestihne vytvoriť kompletnú detailnú mapu povrchu či?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Samo2

O to ani nešlo. Vědecky cenné oblasti zabírají menší plochu.

Samo2
Samo2
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Viem ale mohlo by to byť zaujímavé možno by sa našli na povrchu veci ktoré z väčšej výšky kamera nevedela zaznamenať 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Samo2

Sonda již zmapovala celý povrch z nízké výšky a vytipovala lokality pro superblízký průzkum. Není příliš pravděpodobné, že by se z té velmi nízké dráhy objevily nějaké zajímavé oblasti, které jsme na nízké dráze neviděli.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Raději než nechat Dawn potácet se na oběžné dráze bez kontroly bych upřednostnil konec podle vzoru MESSENGER nebo GRAIL a nadšené snímkování při pádu k povrchu až kam to půjde. Ale chemický pohon přece jen umožňuje větší akce než ten Dawn.

pbpitko
pbpitko
6 let před

ĎAKUJEME, DAWN !
Urobil si nám mnoho radostí i prekvapení. Budeš nám chýbať. Nech Ti je obežná dráha okolo Vesty ľahká.

I.N.R.I.

Samozrejme Ďakujeme aj tvorcom a realizátorom tejto úžasnej misie.
Ďakujeme však aj tvorcom kosmonautix za krásne, zaujímave a užitočné informácie nielen o Dawn.

pb 🙁 😮 „)

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Máme radost, že můžeme se čtenáři sdílet tyto úžasné momenty.

pbpitko
pbpitko
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Ospravedlňujem sa za svoju blbosť, samozrejme okolo CERES !!!
pb :/

Janda
Janda
6 let před

Ta poslední fotka vypadá, jak kdyby tam byla vyfocená svítící města z výšky 🙂

https://kosmonautix.cz/2018/07/18/dawn-se-pomalu-blizi-ke-svemu-konci/