sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Třetí pokus o superrychlý Progress

První pokus o vypuštění lodi Progress k ISS po superrychlé dráze přišel vloni v říjnu, ale raketu Sojuz potkala závada a start se musel odložit, takže už pozice stanice neodpovídala limitům superrychlého přiblížení. Progress MS-07 tak letěl po tradiční dvoudenní dráze. Další pokus přišel letos v únoru, ale ani tentokrát nedokázala raketa Sojuz odstartovat na první pokus. Po odkladu už se vše podařilo, ale Progress MS-08 musel letět k ISS dva dny. Nyní tedy přichází třetí pokus o superrychlý let lodi Progress k ISS. Podaří se to lodi Progress MS-09? Pokus o start budeme vysílat živě a česky.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pondělí 9. července ve 23:51 středoevropského letního času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 23:35 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://spaceflight101.com/…/sites/97/2016/07/photo_07-12-12-1-800×445.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
40 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
David
David
6 let před

Zdravím,

v nedávném článku jsem viděl obrázek ISS s aktuální konfigurací. Je tam ještě na tento progress místo? NEbo bude ten co kotvil předtím odhozen?

Díky.

David

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  David

Hezký den,
u ISS momentálně kotví jediná loď Progress (MS-08), která je připojená k zadnímu uzlu modulu Zvezda a má odletět cca. v srpnu. Kromě toho jsou k ruské sekci připojeny ještě dvě lodě Sojuz (MS-08 k modulu Poisk a MS-09 k modulu Rassvět). Aktuální Progress MS-09 se má připojit na volný port modulu Pirs.

David
David
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Aha díky.

nevěděl jsem, že je tam tolik těch portů.

David

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  David

Mají to vymyšlené chytře. 😉

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  David

Už ruská stanice Mir měla právě kvůli tomu dokonce 6 portů.

Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Vlastimil Pospíchal:
Šest stykovacích uzlů měl základní modul Miru, ale na pět z nich byly připojeny vědecké moduly. V konečné konfiguraci byl pro ruské dopravní lodě určen přední uzel základního modulu a zadní uzel modulu Kvant. Pro americké raketoplány pak stykový modul, který byl připojen setkávacímu uzlu modulu Kristall.comment image

Marián Grega
Marián Grega
6 let před

Neuveriteľné, Roskosmos začal 3 pred samotným štartom prenos https://www.youtube.com/watch?v=9rnPKRXQ3dY&feature=push-lsb&attr_tag=Svm6CfcjN7NYUSPZ-6

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Marián Grega

Musím říct, že jsou to moc pěkné záběry. Posledně měl moderátor šťastnou ruku při výběru přenosu, a tohle taky vypadá hodně dobře.

Marián Grega
Marián Grega
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Odpovedajú na otázky zo živého chatu, poriadny pokrok, tak to naozaj palec hore, Roskosmos, konečne sa učia to, čo je dnes klasika. Ďakujem!

Fry
Fry
6 let před
Odpovědět  Marián Grega

Ja tých rusov nechápem, tankujú do rakety palivo a obsluha behá popri rakete ako nič 😀

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Fry

Teď je to paráda, u boostrů je vidět odpařování, námraza na nich a u toho stojí chlap v pohodičce. Dobře, no, tak má přilbu na hlavě. Po takových záběrech by Dušan nemusel ani vysvětlovat, co to z té rakety odpadává.

Marián Grega
Marián Grega
6 let před
Odpovědět  Fry

Tak toto sú proste Rusi, to nepochopí asi nikto. Vážne si veria!

EugeneSpace
EugeneSpace
6 let před
Odpovědět  Marián Grega

Hold prostě Slovani. 😀 Všechno mají jinak.

Donald
Donald
6 let před
Odpovědět  Marián Grega

Asi si veria, za >50 rokov praxe so Sojuzmi/R7 maju statisticky vyratane, co sa moze stat. Kazdopadne vidiet ako sa ‚dymi‘ z raketky a popod nu behaju cloviecikovia…rozdychavam este teraz.

Červ
Červ
6 let před
Odpovědět  Fry

No, jsem z toho taky trochu v „šoku“ … 1:30 do startu, natankováno a okolo rakety pobíhá 40 techniků s vercajkem a připojuje a odpojuje kabely a hadice.
Tohle je snad opravdu možné jen v Rusku 🙂
Ale jinak parádní záběry, to jsem ještě neviděl …

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  Červ

Teď to rozvinutí solárních panelů ze záznamu, podrobná zkouška, osvícení.. Super. Nečekal jsem, ale jsem ohromený

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Červ

V upoutávce na MS ve fotbale je řečeno: „V Rusku? Tam je všechno možné“. Ve studiu poté, co vyřadili Španělsko, zaznělo: „Je vidět, že Rusové jsou schopni opravdu všeho.“ No tak proč by nenaskákali po hlavě do bunkru vteřinu před zážehem? 🙂

lvy
lvy
6 let před
Odpovědět  Fry

Já nevím co na tom vidíte tak špatného? Když tankujete palivo do auta, tak se snad schováváte? A to nemluvím o tom, že benzín je mnohem nebezpečnější než RP-1. No a pokud jde o tekutý kyslík, ten máte dneska skoro u každé nemocnice, tankuje se z cisteren, které jezdí normálně po cestách u nemocnice, kde jsou pacienti.

Mě teda přijde mnohem nebezpečnější hydrazin, který je v tom Progressu a obecně skoro v každém nákladu jakékoliv rakety.

Rado
Rado
6 let před
Odpovědět  lvy

Jedná sa o štart ruskej rakety. To je tu často viac emócií ako zdravého rozumu. Tie rakety a ľudia okolo nich majú toľko skúseností ako málokto iný na tomto svete. Blbí určite niesú a vedia čo robia. To večné navážanie sa do nich je tu stále cítiť. Sú to takí istí ľudia ako my, majúci bežné problémy ako my…

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Rado

K žádnému navážení tu nedošlo.

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  lvy

Rado: Tohle tu zaznívá také opakovaně. Rusové mají bohaté zkušenosti (ve vašem podání jako málokdo jiný na světě), mají know-how atd… Tak proč toto vše nevyužijí k tomu, aby v novodobější éře kosmonautiky něco uznáníhodného dokázali, přišli s něčím novým, dotáhli do konce svá ambiciozní vyjádření a ne aby se neustále jen opájeli středověkou minulostí, kdy sbírali úspěchy a soutěžili s Američany? A pokud jde o to, že si z nch občas někdo dělá legraci, tak s tím nebojujte. Je to marné 🙂

Marw
Marw
6 let před
Odpovědět  lvy

Ono to bude asi preto, ze v minulosti sa uz niekolko krat stalo, ze z roznych dovodov doslo k explozii rakety na rampe. A v momente ked okolo takejto natankovanej rakety beha parta technikov mozu byt nasledky mimoriadne tragicke.

A porovnavat raketu, kde su pekne vedla seba stovky ton kyslika, petroleja a v pripade sojuzu aj peroxidu vodika by som si s tankovanim auta ci cisternou doplnajucou kyslik do nemocnice rozhodne nedovolil.

AKA the A
AKA the A
6 let před
Odpovědět  lvy

Na druhou stranu v autě neni palivo 90+% jeho celkový hmotnosti a nemá vlastní zdroj kyslíku, takže šance že se najednou kvůli malýmu požáru předělá na ohnivej hřib je citelně nižší 😉

Kdyby se cokoliv podělalo, tak to, co z techniků zbyde budou odškrabávat špachtlí zametat smetákem…

Rado
Rado
6 let před
Odpovědět  lvy

Spytihněv: Myslíš, že ruskí konstruktéri by nechceli niečo iné? Majú kopu nápadov a plánov. Ale bohužiaľ nemajú od vedenia voľnú ruku. Sami vieme, že hlavy na to majú a furt patria medzi špičku vo svete. A čo sa týka stredovekej minulosti, to vážne na tomto webe treba písať rozdiely medzi R7 a Sojuz MS? Že to vyzerá podobne z 10km diaľky, neznamená, že je to to isté. A nieže by ste boli radi, že Rusi sú desaťročia jediní, kto SPOĽAHLIVO vozí ľudí do vesmíru, že aj kopa západných astronautov ďakuje za Sojuz lebo si v ňom boli istejší, radšej budete dookola písať o stredovekom Sojuze. No nič. Idem kukať futbal a otvoriť pivo. Díky za tento super komentovaný prenos. Rád to tu budem čítať a pozerať naďalej. 🙂

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  lvy

Na fotbal zrovna koukám taky 🙂 A to, že ruské úspěchy v dobývání vesmíru se dají najít opravdu v kosmonautickém středověku, je prostě fakt. Od té doby nic nového nenabídli. A to s tím, že jako jediní vozí člověka do vesmíru, je sice také fakt, ale neznamená to, že by toho nebyla NASA schopna. Jen se na to před lety vykašlala. To je celé. Takže opět nic originálního. Žádná sonda do meziplanetárního prostoru ani k Měsíci od roku 1988, věda na oběžné dráze také nestojí za delší zmínku. Náklady a lidi vynášejí, to ano, stejně jako různé satelity pro své vlastní potřeby, nicméně žádný přínos, žádný velký posun v rámci vývoje kosmonautiky tam není. Srovnejte si to s vědeckých přínosem jiných agentur, ať už jde o NASA, ESA nebo třeba CNSA. Vy asi víte, že ruští vědci „na to hlavy mají a furt patří mezi špičku na světě“, ale nějaké výsledky by neškodily.

Rado
Rado
6 let před
Odpovědět  lvy

Okej. Vieme kto má viac peňazí a viac projektov. Snáď to bude len lepšie na oboch stranách..

Marián Grega
Marián Grega
6 let před
Odpovědět  Marián Grega

V tejto chvíli mi padla sánka a to doslova… začali s komentárom, ako pri štartoch Falcon 9… tak toto je vážne prekvapko!!!

Petr
Petr
6 let před

Tak se to opravdu podařilo, po dvou obletech zadokováno u ISS.
Velká gratulace všem co se na tomtu úspechu podíleli, je to úžasný.

casso
casso
6 let před
Odpovědět  Petr

Najvacsiu radost maju urcite astronauti. pride doba ked takto budu cestovat k ISS.

Slamak
Slamak
6 let před

Mě by jen zajímalo, odkud točili ty záběry nad mraky…je to opravdu nádhera“-).
Zřejmě nějaký dedikovaný satelit?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Slamak

Teď nevím, zda mluvíme oba o tom samém, ale po záběru z pozemních kamer přestřihla režie na vizualizaci.

Robertix
Robertix
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

On myslí asi časť od cca 23:38, ja si myslím, že to je tiež animácia.

VitaFor
VitaFor
6 let před

Superrychlý profil je úspěch, gratulace je určitě na místě.
Jsou nějaké informace, o jakých přibližovacích letových profilech k ISS se uvažuje v případě připravovaných amerických pilotovaných lodí? Klasika 2 dny nebo rovnou kratší? Nebo systém postupného učení a zkracování doby letu?

Jiří Hošek
Jiří Hošek
6 let před
Odpovědět  VitaFor

https://forum.nasaspaceflight.com/index.php?action=dlattach;topic=45328.0;attach=1483289;image
V tomto návrhu harmonogramu z 15. února jsou:
1) dole v řádku „Launch Schedule“ data startů
2) v řádcích „Port Utilization“ data připojení a odpojení podle jednotlivých portů.

bresok
bresok
6 let před

Trochu postrádám více informací o vlastním 3-hod manévru. Zatímco samotnému startu byla věnována značná pozornost (nejsem samozřejmě proti a jsem za to rád, tak jako za všechny komentované přenosy), tak vlastně unikátní přibližovací manévr k ISS byl vzat tak nějak jako kdyby o nic nešlo, přičemž právě toto se dá považovat za zcela stěžejní moment tohoto letu a taktéž pro budoucí lety k ISS, ať už se o to pokusí kdokoliv.
Na webu roskosmosu byly uveřejněny velice zajímavé obrázky porovnání 6-ti a 3-hodinového manévru. [www.roscosmos.ru/25288/]
Pro mne je zajímavý fakt (pro odborníka na kosmickou mechaniku asi ne), že v tříhodinovém manévru jsou 3 změny delta V, kdežto u „jednoduššího“ 6-ti hod je jich 6. Prostě v každém obletu jeden. Hlavní kumšt asi bude spočítat načasování startu a přesný čas restartu motorů.
Pokud by někdo dostatečně erudovaný byl nám laikům schopen osvětlit tuto problematiku, byl bych za to vděčen a asi by se našlo více zájemců.
Pěkný večer všem

Lukáš Houška
Editor
6 let před
Odpovědět  bresok

Dobrý den,

superrychlému profilu letu jsme se věnovali podrobně třeba zde: https://kosmonautix.cz/2017/10/expresni-linka-na-iss/ (omlouvám se za článek z vlastní zahrádky, ale je tam snad vše podstatné)

bresok
bresok
6 let před
Odpovědět  Lukáš Houška

Jsem nepozorný čtenář, zkouknu to. Díky

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  bresok

Já myslím, že jsme se významu superrychlého profilu věnovali dostatečně. Je jasné, že v přenosu nemůžeme jít do takových detailů, jaké jsou třeba na Zakově webu, nebo v Lukášově odkazovaném článku. Ale v přenosu jsme tomu podle mého názoru věnovali odpovídající pozornost.

bresok
bresok
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Naprostý souhlas. V přenosu to rozebírat nebyl čas. Nicméně taková malá hnidopišská připomínka. O úspěšnosti superrychlého profilu (doufám že se zase nemýlím) se na kosmonautixu dalo dozvědět akorát z diskuzního příspěvku u článku. Takovýto první unikátní profil k ISS by si snad aspoň zasloužil noticku v „Krátké zprávy“ kde se vyskytují i mnohem méně významné informace :-))

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  bresok

Informovali jsme o tom na Facebooku, Twitterru i na fóru. Na sepsání krátké zprávy neměl nikdo z redaktorů čas, ale určitě to bude v Kosmotýdeníku.

https://kosmonautix.cz/2018/07/09/zive-a-cesky-treti-pokus-o-superrychly-progress/