sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

Juno pořídila další dechberoucí snímek

Dnes bychom Vás chtěli seznámit se snímkem, na kterém jsou zachyceny proudy a víry v severním pásu Jupiteru (konkrétně jde o tzv. North North Temperate Belt). Americká sonda Juno pořídila tuto fotku se zvýrazněnými barvami 24. května v 7:31 SELČ, když prováděla 13. blízký průlet kolem obří planety. V době snímání se nacházela 7 900 kilometrů od vrcholků mraků plynného obra zhruba nad 41. stupněm severní šířky. Níže přiložená fotka je orientována tak, že jih největší planety Sluneční soustavy leží nahoře vlevo a sever bychom našli dole vpravo.

Snímek ze sondy Juno pořízený 24. května 2018.
Snímek ze sondy Juno pořízený 24. května 2018.
Zdroj: https://www.nasa.gov

North North Temperate Belt je nápadný oranžovo-červený pás nalevo od středu. Otáčí se stejným směrem jako samotná planeta a je převážně cyklonický, což na severní polokouli znamená, že jeho útvary rotují proti směru hodinových ručiček. V pásu bychom ale našli i dvě anticyklony, které poznáme podle našedlé barvy. Nalevo od tohoto pásu se nachází světlejší oblast North North Temperate Zone s vysokou oblačností, jejíž vertikální reliéf je zvýrazněn nízkým úhlem dopadajících slunečních paprsků u terminátoru.

Rozložení jednotlivých oblastí na Jupiteru.
Rozložení jednotlivých oblastí na Jupiteru.
Zdroj: http://ejamison.net

Tato oblačnost je zřejmě tvořena krystalky ztuhlého čpavku, případně jejich kombinací s vodou. Ačkoliv se celý tento region zdá chaotický, dá se v něm najít střídavý vzor rotace a světlejších útvarů na severní a jižní hranici. Vědci se domnívají, že velké tmavé oblasti, jsou místa, kde je oblačnost hlubší, což vychází z infračervených měření pořízených přístrojem JIRAM na sondě Juno i z dálkových měření ze Země. Nasbíraná data ukazují teplejší a tedy i hlubší tepelné emise z těchto oblastí. Napravo od jasnější oblasti (a blíže k severu) přestává být pruhování Jupiteru výrazné a můžeme vidět oblast individuálních cyklón a roztroušených menších tmavých anticyklón. Za snímek vděčíme amatérskému zpracovateli dat z kamery Juno Cam, Kevinu M. Gillovi.

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
http://www.osel.cz/_clanky_popisky/1dthzjdzhj.jpeg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/pia22423-2000.jpg
http://ejamison.net/jupiter_colorweb.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Rubrika:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Spytihněv
Spytihněv
6 let před

Neskutečné záběry. Obvykle jsou velmi odlišné od toho, jak jsme znali Jupiter před Juno a ten je na nich ve světle minulých zkušeností skoro k nepoznání. A podceňovaná JunoCAM odvádí skvělý výkon.

pbpitko
6 let před
Odpovědět  Spytihněv

Prečo by mala byť podceňovaná ?
Nevidím pre to žiaden dôvod !
pb 🙁

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  pbpitko

Před misí se od téhle kamery moc nečekalo a na původní dráze měla vydržet snad jen čtyři oběhy kolem Jupiteru kvůli silné radiaci.

Jirka
Jirka
6 let před

Proč je severní pól namalovaný nahoře?

Ji
Ji
6 let před
Odpovědět  Jirka

Chci říct, proč je jižní pól nahoře, když (u Země) se obvykle kreslí nahoře severní?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Ji

Podle informací, které jsem našel je to proto, že běžné teleskopy obrací pozorovaný obraz a proto vidíme planetu vzhůru nohama. Obrázky jsou takovému pozorování podřízeny.

Kryšpin
Kryšpin
6 let před

Už je jako tapeta ploše :o)

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Kryšpin

Tak to nás těší!

edemski
edemski
6 let před

Ty stíny těch mraků!!! To je neskutečný!

Karel
Karel
6 let před

Dobrý den,

snímek fantastický.
Chtěl jsem říct že díky moc za to, co všechno děláte. Teď jsem zase koukal na spoustu dílů Dobývání vesmíru. A děkuju moc, že to připravujete. Skvělá práce!

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Karel

Já děkuji za to, že nás sledujete. 😉

https://kosmonautix.cz/2018/06/18/juno-poridila-dalsi-dechberouci-snimek/