sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Neo Space Group

Saúdskoarabská společnost Neo Space Group (NSG) podporovaná suverénním investičním fondem se snaží pronajmout kapacitu na více oběžných drahách, aby posílila své postavení na družicovém trhu, dříve než bude vlastnit a provozovat svou vlastní konstelaci.

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

InSight upravil dráhu vstříc Marsu

Sestava tvořená sondou InSight, tepelným štítem, přeletovým prstencem a zadním panelem se do vesmíru dostala 5. května na palubě rakety Atlas V 401. 22. května přišla první korekce dráhy, při které se zažehly k tomu určené trysky. Těchto manévrů může sestava během přeletu použít až šest a o jejich použití rozhodují pozemní týmy na základě analýzy dráhy sondy. „První korekce bude ze všech největší,“ oznámil ještě před zážehem Fernando Abilleira z JPL, manažer navigace této mise a dodal: „Trysky se zažehnou na 40 sekund a změní rychlost sondy o 3,8 m/s.“

Provedení korekce neznamená, že raketa pracovala nepřesně, naopak! Raketa totiž nikdy nemíří směrem k Marsu. Hardware, který má přijít do kontaktu s touto planetou je důkladně sterilizován, aby se na Mars dostalo jen minimální množství mikroorganismů. V případě horního stupně by však taková snaha byla extrémně složitá, takže je lepší, aby po startu mířil náklad a horní stupeň trochu mimo. Zatímco horní stupeň Centaur už na této dráze zůstane, InSight s pomocí korekcí dráhy zatočí vstříc Marsu.

Sedmdesátimetrová anténa systému Deep Space Network z kalifornského Goldstone
Sedmdesátimetrová anténa systému Deep Space Network z kalifornského Goldstone
Zdroj: https://c2.staticflickr.com

K tomu, aby lander přistál na správném místě ve správný čas (momentálně platí 26. listopadu), jsou potřeba velmi přesné výpočty dráhy, pozice sondy a její rychlosti. Korekce slouží k tomu, aby sonda jemně upravila svou dráhu a mohla vstoupit do atmosféry tam a tehdy, kdy má. Během přeletové fáze se navigátoři spoléhají na údaje ze sítě Deep Space Network. Jde o systém antén na třech místech kolem celé Země (v USA, ve Španělsku a v Austrálii). Jak se Země otáčí, zachytávají signál ze sondy postupně různé pozemní stanice a s využitím měření radiového signálu se určuje její pozice ve vesmíru. Tímto způsobem se dají získat velmi přesné údaje o pozici a rychlosti sondy.

Ovšem předvídat, kde sonda bude po provedení korekčního zážehu vyžaduje hodně modelování. Jak přeletová fáze pokračuje, mají operátoři více zkušeností se silami, které na sestavu působí, takže mohou zpřesnit své modely. Společně s měřeními z DSN je tak možné dovést sondu tam, kam chceme. Včerejší zážeh provedla osmička trysek, přičemž samostatná sestava čtyř trysek se autonomně zažehává každý den, aby solární panely mířily ke Slunci a anténa k Zemi. Tyto drobné korekce však kromě jiného představují prostor pro vznik chyby v dráze. Je proto potřeba čas od času provést protiakci, která jejich kumulativní účinky anuluje.

Animace sondy InSight v přeletové konfiguraci
Animace sondy InSight v přeletové konfiguraci
Zdroj: https://www.nasa.gov

Zdroje informací:
https://www.nasa.gov/

Zdroje obrázků:
https://scontent.fprg2-1.fna.fbcdn.net/…ea023fba68e4244d49516a7e210e0546&oe=5B7FAD36
https://c2.staticflickr.com/4/3799/13683358895_e1f2b156cb_h.jpg
https://www.nasa.gov/sites/default/files/thumbnails/image/insight20180523-16.gif

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
pbpitko
pbpitko
6 let před

Šťastný let !
pb 🙂

https://kosmonautix.cz/2018/05/24/insight-upravil-drahu-vstric-marsu/