křišťálová lupa

sociální sítě

Přímé přenosy

Žádné plánované přenosy nebyly nalezeny.

krátké zprávy

MaiaSpace

Francouzská vesmírná agentura CNES si vybrala MaiaSpace, startup podporovaný ArianeGroup, který vyvíjí znovu použitelnou malou nosnou raketu, aby převzal odpalovací rampu ve Francouzské Guyaně původně postavenou pro raketu Sojuz.

Starfish Space

NASA udělila smlouvu ve výši 15 milionů dolarů společnosti Starfish Space pro financování vývoje mise na inspekci trosek. Mise Small Spacecraft Propulsion and Inspection Capability je naplánována na konec roku 2026.

D-Orbit

Italská firma D-Orbit, zabývající se vesmírnou logistikou, získala 150 milionů eur (168 milionů dolarů) ve dvoudílném kole financování série C. Prostředky umožní společnosti D-Orbit vyvinout vesmírné cloud computing a servisní systémy na oběžné dráze.

Hydrosat

Společnost Hydrosat rozšiřuje oblast svého podnikání v Latinské Americe. V Mexiku a Guatemale využívají nástroje Hydrosatu ke zlepšení efektivity využívání vody, zvýšení výnosů plodin a podpoře udržitelného zemědělství prostřednictvím firemní platformy IrriWatch.

Space Rapid Capabilities Office

Space Rapid Capabilities Office (Space RCO), specializovaná divize v rámci US Space Force, zahájila první fázi projektu zaměřeného na vývoj infrastruktury pro družicové operace založené na cloudu.

Federální komise pro komunikace

Federální komise pro komunikace odhlasovala 26. září otevření širšího spektra pro Starlink a další negeostacionární družicové operátory. Operátorům NGSO se tak umožní přístup k frekvencím v pásmu 17,3-17,7 gigahertzů pro družicovou komunikaci.

Radian Aerospace

Společnost Radian Aerospace oznámila 25. září, že provedla první sérii pojížděcích testů prototypu PFV01, prototypu znovupoužitelného orbitálního kosmického letounu.

Satellite Control Network

Americké vesmírné síly postupují vpřed s plány na rozšíření své stárnoucí Satellite Control Network (SCN) využitím komerčních satelitních antén. Vesmírné síly čelí nedostatku kapacity, kdy se roční vypouštění družic podporovaných SCN od roku 2012 ztrojnásobilo.

Outside Analytics

Společnost Outside Analytics získala zakázku ve výši 25 milionů dolarů na integraci dat z družic pro varování před raketami a dalších senzorů v Laboratoři nástrojů, aplikací a zpracování (TAP) při U.S. Space Force.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

David Pavlík opouští SpaceX

David Pavlík

Jediný Čech, který od roku 2014 pracuje v nejprogresivnější firmě, která v posledních letech udává trendy letů do vesmíru, tedy ve SpaceX, se rozhodl na vlastní žádost opustit tuto pracovní pozici a vrátit se i s rodinou do České republiky. David Pavlík prošel během své čtyřleté služby v kalifornské firmě několika pozicemi – od psaní programů pro zpracování velkého objemu dat přes vytváření autodestrukčního systému raket Falcon až na manažera programového vybavení lodí Dragon. K odchodu se rozhodl po zdravé úvaze i s přihlédnutím k vysokému pracovnímu tempu. Ve SpaceX totiž většinou lidé vydrží mnohem kratší dobu. Pokud Vás zajímá, co vše Davidovi přinesla práce ve SpaceX, na co nejvíce vzpomíná, co považuje za největší úspěch, nebo co bude v České republice dělat, mám pro Vás dobrou zprávu. Jsme spolu dohodnuti na velkém rozhovoru, který by měl na našem webu vyjít v nejbližších týdnech a ve kterém se pokusíme probrat pokud možno úplně vše. Prozatím si můžete přečíst rozsáhlejší článek na webu Forbes.

Závěrem tohoto krátkého článku mi dovolte, abych jménem celé naší redakce Davidovi poděkoval za to, jak dobré jméno dělal zlatým českým ručičkám ve firmě, o které mluví celý svět.

Zdroje informací:
http://www.forbes.cz/

Zdroje obrázků:
Archiv Davida Pavlíka

Rubrika:

Štítky:

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
jregent
jregent
6 let před

Skvělá zpráva pro Česko 🙂
Mám dojem, že paní Pavlíková ve Zlíně prohodila, že by chtěla aby děti chodily do českých škol

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  jregent

Rodina hrála významnou roli, ale hlavním důvodem bylo silné pracovní vytížení.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  jregent

A to je právě ta nejlepší informace o Davidu Pavlíkovi, že je ze Zlína, takže si za ním přijdu pro podpis a budu moc doufat, že ho dostanu.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

David určitě neodmítne. 😉

Spytihněv
Spytihněv
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

🙂

Pospíšil
Pospíšil
6 let před

Nu, co dodat. Davidovy zkušenosti jsou obrovské – v kiwi.com bude velice významnou posilou core týmu. A rodina je rodina. Je dobře, že jí dal přednost.
Jen je škoda, že už nás (čechy) do SpX na exkurzi asi dlouho nikdo „nepropašuje“.
🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Pospíšil

To je pravda, ale ono to bylo zkomplikované už v posledních měsících, kdy zaměstnanci už nemohli brát každého – jen rodinu a nejužší okruh známých.

Pospíšil
Pospíšil
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Njn, když firma naroste na 7000 zaměstnanců, tak už to není žádný startup, kam by se mohli vodit libovolní známí na obhlídku bez omezení. Celkem to chápu, ale znamená to, že se dovnitř asi nikdy nepodívám. 🙁

frank
frank
6 let před

Klasická zkušenost s dobrým koncem , pro který je třeba mít skutečnou odvahu.
Blahopřeji k rozhodnutí.

Když pracujete pro firmu na čele peletonu, máte skvělou pracovní pozici, postup a výsledky tak je někdy neuvěřitelně těžké se na chvíli zastavit a zamyslet se nad tím, kam se řítíte a udělat si takové malé osobní má dáti/dal. Pan Pavlík to dokázal a tak nezbývá než mu k rozhodnutí blahopřát.

Pokud budete dávat do rozhovoru nějaké otázky od čtenářstva, tak bych moc prosil tuto : Kde byl ten bod zlomu ? 🙂

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před
Odpovědět  frank

Já mám pocit, že konec už byl naznačován v rozhovoru v říjnu, kdy probíhala diskuze Petr Melechin, Dušan Majer X Otto Fabri, David Pavlík. Což jen znamená, že bod zlomu musel být už předtím.

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  frank

Možná nějaké takové otázky zařadíme, ale rozhodně ne všechny. Tuto však již na svém seznamu mám, ale i tak díky. 😉

Kterolog@seznam.cz
6 let před

Doporučuji omezit používání slovo které. Čte se to blbě a nemá to úroveň

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  [email protected]

Díky za tip, v článku jsou jen dvě místa, kde jsou varianty tohoto slova relativně blízko u sebe, ale pořád má jejich výběr svůj důvod.

Karel Zvoník
6 let před
Odpovědět  [email protected]

Nemám pocit, že by se článek četl blbě. Naopak, je to citlivé téma a Dušan ho zvladl podat skvěle.

Štěpán
Štěpán
6 let před

Davide, díky za vše. Hlavně za motivaci 🙂

Děkujeme za registraci! 

Prosím, klikněte na potvrzovací odkaz v mailu, který vám dorazil do vaší schránky pro aktivaci účtu.