ŽIVĚ: Atlas V vynáší výkonnou meteodružici

Druhá nejsilnější dostupná verze rakety Atlas V čeká na svůj start. Stroj s pětimetrovým aerodynamickým krytem a čtveřicí urychlovacích motorů by měl dnes ve 23:02 našeho času vynést družici GOES-S, což je společný projekt agentur NASA a NOAA. Ta bude z geostacionární dráhy monitorovat počasí nad západním pobřežím Spojených států. Jde již o druhého zástupce nejnovější generace družic GOES, které vynikají především vyšší přesností i četností měření. Právě díky nim budou mít meteorologové velmi rychle přístup k přesným údajům – nejen o běžných meteorologických jevech, ale i o mimořádných událostech, které mohou ohrožovat lidské životy.

Níže přiložené video ukazuje, jak by měla dnešní mise probíhat.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://www.goes-r.gov/images/goesSeriesLogos/goesSLogos/color/GOES-S_logo_med.jpg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

13 komentářů ke článku “ŽIVĚ: Atlas V vynáší výkonnou meteodružici”

  1. Vladimír Todt napsal:

    Sebekriticky konstatuji, že mě SpaceX, co se týče vlastních startů, natolik zmlsalo (infografika, kamery na 1. a 2. stupni + kamera na vynášeý náklad, přistání 1. stupně, celkově startovní šou pro prodej), že jsem u tohoto startu málem usnul než přepli z grafiky alespoň na kameru na 2. stupni (grafické údaje o výšce, rychlosti v obrazu nula – Bezos bude v tomto více podobný SpaceX) Taky k tomu nebyl komentář z Kosmonautixu, tak to taky dělá svoje.
    Jak se jednou člověk na něčem namlsá, tak mu nestačí to co mu stačilo předtím.

    • Vladimír Todt napsal:

      Informace myšleny v záběrech z kamer, nikoliv v grafickém módu.

      • Jan Kučera napsal:

        Mám z toho podobný pocit. Na přenosy v podání SpaceX se zvyká velmi snadno.

        Trochu mě překvapilo, že nebyly vidět spaliny z trysky motoru 2. stupně, ale to bylo pravděpodobně způsobeno protisvětlem. Na druhou stranu však spaliny z  výfuku turbočerpadla byly zcela zřetelné.

      • Vladimír Todt napsal:

        2. stupeň spaluje kyslík a vodíl. U SpaceX vlastně petrolej a kyslík + spaliny jsou zavedeny pro vhlazení zvětšené tryky do trysky – častice uhlíku při spalování vetších molekul uhlovodíků (vznikajících sazí) více září než jen vodík a kyslík.

      • peter napsal:

        pokiaľ viem, tak Centaur spaľuje vodík/kyslík, tkaže tie výstupné plyny sú aj tak dosť „nenápadné“ (viď ktorýkoľvek štart raketoplánu). To čo ide z tej rúry zrejme nie sú spaliny z turbopumpy (tento motor nepoužíva otvorený ciklus), ale je to asi dajaký „prepad“ alebo niečo podobné (dá sa vygoogliť, že to je „chilldown vent“. Zrejme z toho vychádza len samotné palivo, ktoré sa používa na chladenie pumpy, alebo niečo také).

      • Jan Kučera napsal:

        Děkuji za vysvětlení.

  2. Lukas napsal:

    Kedy je vlastne štart dnesny ? Alebo bude nejaký program na kanály ? Keď na YouTube máte 50minut do streamu a v článku je čas 23

  3. Tom J. napsal:

    Tak proto ráno neletěl Falcon 9? Neví se kdy poletí? Bude to živě a česky komentovaný?

    • Dušan Majer Administrátor napsal:

      Ano, přednost dostal Atlas V. Psali jsme o tom v krátkých zprávách – start Falconu nemá zatím jistý termín, možná až příští týden. když se podíváte do pravého sloupce, najdete tam nejen krátké zprávy, ale i seznam komentovaných startů. Falcon mezi nimi figuruje.

      • Juraj napsal:

        Myslím, že by stálo za zvážení posunout seznam komentovaných startů posunout nahoru za krátké zprávy. Teď je to strašně utopené a i když vím, že to tam je, tak to leckdy „těžko“ hledám. Náhodný návštěvník nemá příliš šanci si toho všimnout.

  4. Jirka Hadač Redakce napsal:

    Už nevím, jestli to zmiňoval Dušan Majer v článku či přímém přenosu o tom, jak v Kerbalu umisťovat SRB.
    Ale docela mě zaujalo, že vlastně žádná konfigurace Atlasu V není vlastně symetrická, tedy kromě 401 (2) nebo 501(2). I ty, co by logicky symetrické být měly, myslím ty sudé varianty.
    Na start bych se rád podíval, ale už budu spinkat.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.