sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Fúze dat

Boeing plánuje předvést technologii senzorové fúze, která by mohla zlepšit vojenské situační povědomí kombinací dat z atmosférických a vesmírných senzorů. Tato fúze dat ze senzorů by mohla být doručena operátorům na zemi nebo pilotům.

SpaceNews

Týdeník SpaceNews, který se zabývá vesmírným zpravodajstvím slaví 18. září své 35. výročí.

Indické projekty

Indická vláda udělila souhlas s řadou velkých vesmírných projektů včetně návratu lunárního vzorku prostřednictvím mise Chandrayaan-4 a prvního modulu vesmírné stanice.

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ A ČESKY: Pátá desítka Iridií čeká na start Falconu

Vandenbergova základna se dnes odpoledne našeho času stane svědkem startu rakety Falcon 9. Na polární dráhu by měl nosič firmy SpaceX dopravit dalších deset družic Iridium Next, které postupně nahradí stárnoucí družice Iridium. Při tomto startu se sice nechystá přistání prvního stupně, ale jelikož na volné moře vyplula loď Mr. Steven, mohli bychom se dočkat alespoň pokusu o záchranu aerodynamického krytu. Rádi bychom Vás tedy pozvali k našemu živě a česky komentovanému přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy v pátek 30. března v 16:13 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy lehce před 16:00 SELČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Lukáš Houška. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
http://spacenews.com/wp-content/uploads/2016/09/Iridium-Next.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
35 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Michal Bursík
Michal Bursík
6 let před

Posílal jsem Martinovi SZ na fóru ohledně zvuku v testovacím přenosu.
Ať na to mrkne.
Už se těším na přenos 🙂

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Michal Bursík

Martin si to určitě přečte a díky za zpětnou vazbu.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Michal Bursík

Jo zvuk jsem už snad poladil. Uvidíme

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před

Poprosil bych vás, abyste se v mluveném projevu zdrželi jakéhokoli komentáře k případným vulgárním projevům v chatu. Když si takový přenos pustím ze záznamu, tak mi docela vadí, že se nevěnujete přenosu, ale vyjadřujete se k něčemu, co nevidím a ani bych nechtěl vidět.

Trolly je nutné ignorovat.

Štěpán
Štěpán
6 let před

Souhlas 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před

Zdravím. Nevím, nakolik jsem to zvládal, ale přesně toho jsem se snažil vystříhat. Tedy pokusil jsem se držet tématu a nekomentovat to.

Vlastimil Pospíchal
Vlastimil Pospíchal
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Díky.

Jindřich Kubíček
Jindřich Kubíček
6 let před

Dobrý den
řekl jste, že teď letí raketa na jih a poletí přes Antrktidu.
Ale ještě předtím na jihu Afriky vypustí družice, že?

MilAN
MilAN
6 let před
Odpovědět  Jindřich Kubíček

Když letí z Ameriky na jih, tak je nejdřív Jižní Amerika, pak Antarktida a pak teprve Afrika. Tam nejprve dojde k zážehu a pak k vypuštění satelitů

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Jindřich Kubíček

Je to tak, jak píše Milan a jak jsem pak i říkal znovu v přenosu, nejdřív podletěl jakoby Zemi zespodu a na druhé straně u Afriky pak vypustil družice.

Štěpán
Štěpán
6 let před

Tak před 50 minutami psal Musk že za 5 minut chytí Steven kryt. Pokud už 45 minut nic nepíše, tak to moc pozitivně nevidím :/

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Štěpán

Souhlas, už je ticho a to znamená, že to bohužel asi zase nevyšlo, ale fandím mu, jednou to určitě vychytají..

Tovy
Tovy
6 let před

Děkuji moc Martinovi Gembecovi nejen za hezký „standartní“ přenos, ale i za neplánované vysílání přeletové fáze a vypuštění. Je vidět, že je pro „každou špatnost“ :-).
Škoda, že to SpaceX takto utnula, ale alespoň textově.
A ty informace v hluché přeletové fázi – no super! To mi opravdu chybělo!
Tolik zajímavých informací, odkazů nejen o kosmonautice (konečně vím, proč čínská stanice nejen klesá, ale někdy i stoupala). Super reakce na chat (Iridia, info o sledování objektů, Twitter…).
Prosím, aby Martin dostal volnou ruku i příště, třeba se SpaceX smiluje a bude to i s obrazem 🙂

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Tovy

Kamaráde, i když si takových reakcí nesmírně vážíme, jistě pochopíš, když se příštích přenosů ujme i někdo další. Momentálně jsme nastaveni tak, že pokud by to šlo, vysílal by ještě někdo třetí, ale to ještě neproběhlo a Dušan toho dělá nejvíce z mnoha důvodů. Počínaje jeho erudicí, časem, vybavením, zkušenostmi. Dohoda je ale taková, že jakmile vychytám chybky, tak mi nic nebrání také vysílat. Pokud tedy mám čas, což ne vždy nastane. Obecně je to právě tak, že když nevysílám, dělám chyby. Mě se na Dušanově komentáři vždy líbí ta exaktnost a přesnost a minimální přeřeky, ale i to, že v kosmonautice má přehled. Jakmile jsem dostal prostor, byť plán byl trochu jiný, povídat více o té části kosmonautiky, která baví mě, tak to bylo znát. Určitě se podobnému přenosu nebráním i v budoucnu, ale nebude to asi pravidlem. Vždy tomu dám prostor podle potřeby.

Tovy
Tovy
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Samozřejmě to chápu.
Mi se dneska právě líbila ta rozmanitost v probíraných tématech.
Chybky mi nevadí, pokud nejsou faktického rázu. Což se zatím snad nikdy nestalo.
Nevadí mi ani méně faktických dat výměnou za další související zajímavosti, proto se mi to dnes na to tak dobře koukalo. Přece jen už těch Falconů stejného typu pár letělo a let byl rutinní.
Nějaké slovní zaškobrtnutí osobně neřeším – nikdo není profi moderátor.
Problémy technického rázu (sekání, vypnutý zvuk) sice nejsou šťastné a stávají se, ale nedívám se na přenos proto, abych číhal na hnidy a pak to spamoval na chatu. Vím, že se to snažíte vychytat.
Technické nedostatky mi vadí hlavně na straně vysílajícího (Rusko, Nasa, SpaceX…), což neovlivníte (dnes např. stop videpřenosu těsně před SECO a chybějící přenos vypuštění. Jestli vypadl signál z oběžné dráhy – OK, nevím. Pokud jo, tak se SX omlouvám).
Vybavení pro vysílání – do toho nevidím, mi se zdálo vše OK.

Samozřejmě kdo komentuje jaký přenos, to je čistě na redakci.
Ale chtěl jsem říct, že pokud se náhodou dostane šestá várka Iridií k Martinovi Gembecovi, který v rámci přenosu zabrousí do svých oblíbených vod, budu se těšit. Zvlášť jestli se nechá zase unést a protáhne přenos. Řekl bych, že těch cca 400 lidí dnes by se mnou souhlasilo 🙂
Mimochodem kéž by se povedlo spolukomentování při vypuštění Weba…
Nic z toho jsem ale řešit nechtěl, jen reaguji 🙂

Dušan je machr na kosmonautiku, o tom žádná. Jeho příprava je skvělá a nadšení pro věc je nakažlivé. Za jeho práci nejen na Kosmonautixu jsem mu moc vděčný a divím se, kde na tolik aktivit bere čas. Ale přenosů je hodně a jiný moderátor klade důraz na jinou věc.
A proto se na ty přenosy dívám – právě pro ty nové informace související nejen s daným letem a kosmonautikou, ale i oblíbeným tématem jiného moderátora.

Třetí člověk – to bude zajímavé – další pohled na věc a zase jiné zpracování.

Tovy
Tovy
6 let před
Odpovědět  Tovy

Update – info o důvodu ukončení přenosu jsem četl až po odeslání příspěvku, SpaceX se omlouvám.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Tovy

Snad jen trochu zákulisí. Posledně jsem zkoušel stolní PC a tam mi nešel obraz na druhém monitoru, tak jsem vše obsluhoval jen na jednom. Rozhodl jsem se tedy přejít na notebook, který zas nezvládal přehrát videa, ale udělal jsem určité změny a ještě se k tomu vrátím, protože dneska jsem buď přišel na správné nastavení, nebo na tom ještě budu muset zapracovat. každopádně po technické stránce jsem s tím byl dnes spokojený, šlapalo to jak hodinky, což už bylo teda potřeba.

jregent
jregent
6 let před
Odpovědět  Tovy

Díky opět za fundovaný přenos! 🙂

ldx
ldx
6 let před
Odpovědět  Tovy

Jen pro upřesnění – neutnula to SpaceX, ale NOAA (National Oceanic and Atmosphere Administration), halt letělo se na polární dráhu směrem na Antarktidu…

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  ldx

To samozřejmě nikdo nezpochybňuje, ale zpětně nad tím je spíš jen mnoho otazníků. NOAA od toho totiž dává ruce pryč, že o ničem neví a proč právě při 51. startu to nešlo? atd.

Petr
Petr
6 let před

Díky za přenos. Proč je potřeba mít nějakou licenci na vysílání videa z rakety? Co je nějaké NOAA do toho? Mohli bychom vidět něco, co nemáme?

KarelK
KarelK
6 let před
Odpovědět  Petr

Přidávám se k poděkování za komentovaný přenos a tato otázka by mě zajímala také.

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  KarelK

Pro mě je to přímo šokující. Na ISS najdeme kamery s detailním záběrem Země a tady se nemůžeme najednou dívat na vypouštění družic a na trysku horního stupně? Tohle je celé nějaké zamotané.

Přemek
Přemek
6 let před
Přemek
Přemek
6 let před
Odpovědět  Přemek

Tak omyl, neni /=

Michal
Michal
6 let před

Taktiež ďakujem za prenos.
Nestihol som sa spýtať na ďalší osud horného stupňa. Nechajú ho ako smetie, nech časom spomalí a zhorí v atmosfére, alebo im zostalo dosť paliva, aby ho postrčili na rýchlejší zostup?

Martin Gembec
Martin Gembec
6 let před
Odpovědět  Michal

Horní stupeň provádí deorbitační zážeh a končí v atmosféře někde nad oceánem. Před startem je už předem pro tento manévr vytyčená oblast. Jen si nedokážu teď vybavit, odkud ty mapky oblastí kolegové čerpají.

Štěpán
Štěpán
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

To by mě docela zajímalo 😀

Ketivab
Ketivab
6 let před
Odpovědět  Štěpán

Do vytyčené oblasti pro návrat druhého stupně by měl být pro letadla a lodě vstup zakázán. Takové údaje jsou všem k dispozici, protože je musí každý civilista dodržovat.

Michal
Michal
6 let před
Odpovědět  Martin Gembec

Vďaka. Ak sa vie všeobecná oblasť, tak podrobnosti sa dajú nájsť napríklad v leteckých NOTAMoch, ktoré sú verejne dostupné. Akurát som netušil, kde sa dá získať info či budú robiť deorbit a do akej oblasti to plánujú.

PaR
PaR
6 let před

Také děkuji moc Martinovi Gembecovi za přenos. Bavilo mě to hodně a ani jsem nelitoval toho utnutí. Náhrada byla zcela plnohodnotná. 🙂

Ještě jednou díky.

Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Já si osobně myslím, že Dušan Martina po vysílání mohl akorát pochválit (navazuju na Martinova slova z přenosu). Nejdelší přenos měl tuším Dušan při některém šíleně dlouhém čekání na elektron. To už ani Dušan nevěděl, co má říkát, a lidičci vyčerpali otázky. A poznámky do vysílání stylu – idu si udělat pití, prostě to je nestandart. Aby bylo jasno, pokud někdo vysílá třetí hodinu, tak naprosto chápu, že mu dojde vše co měl na stole.

Mě se to dnes líbilo, konkrétně ukázky zajímavých webů (většinu sem znal, ale chápu, že někdo ne), zejména vyzdvihnu elonx.cz a heavensabove a spacex na fb. I ty ukázky starších družic Iridium byly dobré, k tomu sem se při brouzdání netem zatím nedostal se na ně podívat. Byly v přenosu zmiňovány oběžné dráhy, že je jich několik, jen by možná mohlo být zajímavé je příště rozebrat, čím se liší jedna od druhé, kolik z těch původních družic bylo už deorbitováno, připomenout tu srážku s kosmosem, že tam jsou i takové, kdy dvě fungují jako jedna :-D. Martin měl dnes spoustu zajímavých a nových nápadů, jako obvykle, za které mu ještě jednou děkuji, dělají přenos unikátní a jedinečný. Normálně jsem si v jednu chvíli myslel, že dělá přenos proto, že komentoval původní stupeň (tedy než prozradil, že Dušan nemůže).
Díky Martine za hezký přenos, já ho sledoval ze záznamu a dobré.

tonda
tonda
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Ano ,musím se pod to podepsat!Děkuji Martinovi,super přenos,bohužel jsem nemohl zůstat až do konce!

Geo
Geo
6 let před

Martine děkuji a ty odkazy jsou SUPER ! 😀

JanHonnza
JanHonnza
6 let před

Diky za prenos, pan Gembec to zvladl bezvadne, i kdyz situace prinasela tezkosti. Bylo to zajimave, prijemne stravene svatecni odpoledne. Diky

https://kosmonautix.cz/2018/03/30/zive-a-cesky-pata-desitka-iridii-ceka-na-start-falconu/