sociální sítě

Přímé přenosy

Falcon 9 (Hera)
00
DNY
:
00
HOD
:
00
MIN
:
00
SEK

krátké zprávy

Near Space Network

NASA 17. září oznámila, že udělila kontrakt společnosti Intuitive Machines na podporu Near Space Network. Jedná se o systém, který poskytuje komunikační služby pro mise NASA na oběžné dráze Země a cislunárním prostoru.

Ariane 6

Evropští představitelé tvrdí, že změna softwaru by měla vyřešit problém, který nastal při inauguračním startu Ariane 6 v červenci s horním stupněm.

Space Network Services

Impulse Space oznámila 16. září kontrakt na zajištění dopravy na geostacionární oběžnou dráhu pro družice od francouzského startupu Space Network Services. Byla to první oznámená dohoda o geostacionární službě Impulse Space, která byla představena v srpnu.

U.S. Space Force

U.S. Space Force udělily téměř 45 milionů dolarů Rochesterskému technologickému institutu a Michiganské univerzitě, aby vedly pokročilý výzkum vesmírné energie a pohonu.

Lockheed Martin

Lockheed Martin získal kontrakt v hodnotě 297,1 milionu dolarů na vývoj mapovačů blesků pro budoucí geostacionární konstelaci Národního úřadu pro oceán a atmosféru.
Smlouva nařizuje vyvinout dva letové přístroje a zahrnuje opce na dva další.

York Space Systems

Americké vojenské družice postavené společností York Space Systems si úspěšně vyměňovaly data na oběžné dráze pomocí optických komunikačních terminálů Tesat-Spacecom.

Ursa Major

Ursa Major, společnost zabývající se raketovým pohonem se sídlem v Coloradu, získala od americké armády nové finanční prostředky ve výši 12,5 milionu dolarů na pokrok ve vývoji a výrobě raketových motorů na tuhé pohonné látky.

U-space

Francouzský startup U-space bude spolupracovat s nadnárodním dodavatelem raket MBDA na vývoji dvojice družic, které budou demonstrovat detekci, charakterizaci a zaměřování družic a jiných zařízení ve vesmíru. Družice spadají do plánů agentury DGA .

Samara Aerospace

Startup Samara Aerospace získal kontrakt společnosti SpaceWERX na vývoj zlepšeného zaměřování družic o hmotnosti o 200 až 500 kilogramů.

Naše podcasty

Doporučujeme

Objednejte si knihy našich autorů a nahlédněte tak do historie kosmonautiky.

Poděkování

Náš web běží spolehlivě díky perfektnímu servisu hostingu Blueboard.cz, děkujeme!

ŽIVĚ: Atlas V vynáší výkonnou meteodružici

Druhá nejsilnější dostupná verze rakety Atlas V čeká na svůj start. Stroj s pětimetrovým aerodynamickým krytem a čtveřicí urychlovacích motorů by měl dnes ve 23:02 našeho času vynést družici GOES-S, což je společný projekt agentur NASA a NOAA. Ta bude z geostacionární dráhy monitorovat počasí nad západním pobřežím Spojených států. Jde již o druhého zástupce nejnovější generace družic GOES, které vynikají především vyšší přesností i četností měření. Právě díky nim budou mít meteorologové velmi rychle přístup k přesným údajům – nejen o běžných meteorologických jevech, ale i o mimořádných událostech, které mohou ohrožovat lidské životy.

Níže přiložené video ukazuje, jak by měla dnešní mise probíhat.

Zdroje informací:
https://spaceflightnow.com/
http://spaceflight101.com/

Zdroje obrázků:
https://www.goes-r.gov/images/goesSeriesLogos/goesSLogos/color/GOES-S_logo_med.jpg

Hodnocení:

0 / 5. Počet hlasů: 0

Sdílejte tento článek:

Štítky:

Další podobné články:

Komentáře:

Odběr komentářů
Upozornit
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Nejvíce hodnocený
Inline Feedbacks
Zobrazit všechny komentáře
Jirka Hadač
Jirka Hadač
6 let před

Už nevím, jestli to zmiňoval Dušan Majer v článku či přímém přenosu o tom, jak v Kerbalu umisťovat SRB.
Ale docela mě zaujalo, že vlastně žádná konfigurace Atlasu V není vlastně symetrická, tedy kromě 401 (2) nebo 501(2). I ty, co by logicky symetrické být měly, myslím ty sudé varianty.
Na start bych se rád podíval, ale už budu spinkat.

Dan
Dan
6 let před
Odpovědět  Jirka Hadač

Jo, ty zatracený trubky… 🙂 ale myslím, že to byl Scott Manley, co vyslal v KSP na orbitu herně příslušnou variaci na Atlas V 411, ale tou čtyřkou si jistej nejsem 🙂

Tom J.
Tom J.
6 let před

Tak proto ráno neletěl Falcon 9? Neví se kdy poletí? Bude to živě a česky komentovaný?

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Tom J.

Ano, přednost dostal Atlas V. Psali jsme o tom v krátkých zprávách – start Falconu nemá zatím jistý termín, možná až příští týden. když se podíváte do pravého sloupce, najdete tam nejen krátké zprávy, ale i seznam komentovaných startů. Falcon mezi nimi figuruje.

Juraj
Juraj
6 let před
Odpovědět  Dušan Majer

Myslím, že by stálo za zvážení posunout seznam komentovaných startů posunout nahoru za krátké zprávy. Teď je to strašně utopené a i když vím, že to tam je, tak to leckdy „těžko“ hledám. Náhodný návštěvník nemá příliš šanci si toho všimnout.

Lukas
Lukas
6 let před

Kedy je vlastne štart dnesny ? Alebo bude nejaký program na kanály ? Keď na YouTube máte 50minut do streamu a v článku je čas 23

Dušan Majer
Dušan Majer
6 let před
Odpovědět  Lukas

Tento přenos nezajišťujeme my. Startovat se má ve 23:02 našeho času.

Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před

Sebekriticky konstatuji, že mě SpaceX, co se týče vlastních startů, natolik zmlsalo (infografika, kamery na 1. a 2. stupni + kamera na vynášeý náklad, přistání 1. stupně, celkově startovní šou pro prodej), že jsem u tohoto startu málem usnul než přepli z grafiky alespoň na kameru na 2. stupni (grafické údaje o výšce, rychlosti v obrazu nula – Bezos bude v tomto více podobný SpaceX) Taky k tomu nebyl komentář z Kosmonautixu, tak to taky dělá svoje.
Jak se jednou člověk na něčem namlsá, tak mu nestačí to co mu stačilo předtím.

Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

Informace myšleny v záběrech z kamer, nikoliv v grafickém módu.

Jan Kučera
Jan Kučera
6 let před
Odpovědět  Vladimír Todt

Mám z toho podobný pocit. Na přenosy v podání SpaceX se zvyká velmi snadno.

Trochu mě překvapilo, že nebyly vidět spaliny z trysky motoru 2. stupně, ale to bylo pravděpodobně způsobeno protisvětlem. Na druhou stranu však spaliny z  výfuku turbočerpadla byly zcela zřetelné.

Vladimír Todt
Vladimír Todt
6 let před
Odpovědět  Jan Kučera

2. stupeň spaluje kyslík a vodíl. U SpaceX vlastně petrolej a kyslík + spaliny jsou zavedeny pro vhlazení zvětšené tryky do trysky – častice uhlíku při spalování vetších molekul uhlovodíků (vznikajících sazí) více září než jen vodík a kyslík.

peter
peter
6 let před
Odpovědět  Jan Kučera

pokiaľ viem, tak Centaur spaľuje vodík/kyslík, tkaže tie výstupné plyny sú aj tak dosť „nenápadné“ (viď ktorýkoľvek štart raketoplánu). To čo ide z tej rúry zrejme nie sú spaliny z turbopumpy (tento motor nepoužíva otvorený ciklus), ale je to asi dajaký „prepad“ alebo niečo podobné (dá sa vygoogliť, že to je „chilldown vent“. Zrejme z toho vychádza len samotné palivo, ktoré sa používa na chladenie pumpy, alebo niečo také).

Jan Kučera
Jan Kučera
6 let před
Odpovědět  peter

Děkuji za vysvětlení.

https://kosmonautix.cz/2018/03/01/zive-atlas-v-vynasi-vykonnou-meteodruzici/