ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX poslouží španělské družici

Její jméno je Paz, což ve španělštině znamená mír – tato 1300 kg těžká družice je vybavena radarovou anténou a její snímky poslouží jak civilnímu sektoru, tak i španělské vládě. Družici měla původně vynášet raketa Dněpr, ale kvůli rusko-ukrajinským sporům se její vynesení odkládalo dlouhé tři roky. Firma Hisdesat tedy zakázku přesunula na Falcon 9, jehož start z Vandenbergovy základny v Kalifornii budeme jako vždy komentovat v rámci našeho přímého přenosu.

Ke startu by mělo dojít dnes, tedy ve středu 21. února v 15:17 středoevropského času, náš přenos spustíme zhruba 15 minut před startem, tedy okolo 15:00 SEČ. Pokud máte zájem zapojit se do chatu, klikněte na název videa v levém horním rohu. Tím se dostanete na stránku přenosu na YouTube. Pokud z jakéhokoliv důvodu (třeba kvůli pomalému internetu, nebo datovým limitům) nemůžete sledovat video, bude pro Vás na této stránce připraven psaný online přenos, o který se bude starat Martin Gembec. Nové příspěvky se Vám zobrazí automaticky – stránku obnovujte pouze v případě, kdy se nový příspěvek neobjeví více než pět minut.

Zdroje informací:
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/
http://spaceflight101.com/
https://spaceflightnow.com/

Zdroje obrázků:
https://directory.eoportal.org/documents/163813/2997255/PAZ_Auto17.jpeg

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

10 komentářů ke článku “ŽIVĚ A ČESKY: SpaceX poslouží španělské družici”

  1. Tovy napsal:

    Omlouvám se za trochu nesouvisející odkaz, ale jsou tu krásné fotky se zajímavými detaily jednoho z boosterů FH:

    https://www.teslarati.com/spacex-used-falcon-heavy-booster-photo-gallery/

  2. Peter napsal:

    Dobrý deň.

    Stále nechápem, ako je vôbec možné zachytiť loďou padajúce časti krytu. Veď ten kryt je dosť ťažký a letí obrovskou rýchlosťou. Ako sa dokáže loď pohybovať dostatočne rýchlo, aby sa kryty „trafili“? A aké siete to musí mať, aby dokázali stlmiť tento náraz a nepoškodiť loď a hlavne kryt? Vôbec mi to nedáva logiku.

    To už skôr dopravenie na padákoch a vylovenie z mora.

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.